DOLAR 32,3898 % -0.13
EURO 34,7716 % -0.2
GRAM ALTIN 2.429,35 % -0,24
ÇEYREK A. 3.971,98 % -0,24
BITCOIN 63.643,57 1.687
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

Besicilere “Gübre Üretim Tesisi” kazığı

Son Güncelleme :

30 Ocak 2019 - 12:09

Tekirdağ’ın Malkara İlçesine bağlı Gönence Mahallesi’nde yaklaşık 10 yıl önce tarım ve hayvancılık amacıyla kurulan ve devletten alınan yüksek meblağlı krediyle faaliyete geçen hayvan çiftliğinin çöp ayrıştırma alanına çevrildiği iddiası mahalle sakinlerinin tepkisine neden oldu.

Malkara İlçesi Gönence mahallesinde yaklaşık 10 yıl önce tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin sürdürülmesi amacıyla kurulan “300 Baş Sağılır Tesis Projesi”nin, son yıllarda zarar ettiği gerekçe gösterilerek ‘Organik Gübre Üretim Tesisi’ adı altında kiraya verildiği iddiası, mahalle sakinlerini tedirgin etti. Olayla ilgili açıklamalarda bulunan Gönence Mahallesi sakinlerinden Hasan Zinni, gerekli kurumlara müracaat etmesine karşın somut bir yanıt alamadığının altını çizdi ve “Çiftlik ve tesisin kullanım amacı dışında ‘Organik Gübre Üretim Tesisi’ adı altında kiraya verildiği ortaya çıktı. Biz Gönence’liler olarak bu haksız kararın karşısında olacağız. Bu çöp ile tesisin mahallemiz sınırları içerisinde kurulmaması ve Gönence Mahallesi’nin bugünden sonra da temiz kalması için gereken mücadeleyi göstereceğiz” diye konuştu.

“ALINACAK KİRAYLA O BORÇLAR ÖDENEMEZ”

Çiftlik sınırları içinde yapılan inceleme sonucu anayoldan çiftliğe giden yolun, Malkara Belediyesi tarafından tasfiye edildiği ve çiftlik içinde çöp ayrıştırma makinelerinin indirildiğini kaydeden Zinni, “10 yıl önce Gönence köyüne 300 baş hayvanlık, süt üretme çiftliği kuruldu. Bu süre içinde Kooperatif Yönetimi doğru ve verimli çalışmadığı için krediler geri ödenemedi. Şu anda kooperatifin 3 milyon lira kredi borcu var. Onun dışında piyasadaki kişilere ne kadar borcu olduğunu bilmiyoruz. Çünkü kayıtlarına giremedik. Kooperatif yönetimi, bu borcu ödeyebilmek için ayda 6 bin liraya bu çiftliğin bulunduğu yeri, organik gübre yapacağını söyleyen bir firmayla anlaşarak verdi. Kendilerini telefon ile uyardık. Ayda 6 bin lira ile senede 72 bin lira kira geliri elde edilir. Bu 72 bin lira ile 3 milyon borç ödenmez. Bunu ancak burada verimli çalışmalar yapılarak, yeterli hayvan konularak, bu kredi geri ödenebilir.” Değerlendirmesinde bulundu.

“GÖNENCE MAHALLESİ’NİN HABERİ OLMADAN KARARLAR ALINIYOR”

Birçok kuruma müracaat edilmesine rağmen sorunlarına çözüm bulamadıklarını vurgulayan Zinni, “Çöp ayrıştırma tesisi durumunu Tarım İl Müdürlüğüne yazılı olarak bildirdik. Verilen yanıtta ise: Şikayetçi olanların kooperatif üyesi olmaması nedeniyle yanıt verilemediğiydi. Başka bir gerekli açıklama yapılmadı. Ardından şikayet Cumhurbaşkanlığı Şikayet Merkezi CİMER’e iletildi. Ben Hasan Zinni olarak Tekirdağ Çevre İl Müdürlüğü’ne de dilekçe verdim. Daha dilekçenin karşılığı gelmedi. En son bu konuyu Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Tarım İşlerinden Sorumlu Daire Başkanı ve Başkan Kadir Albayrak’a ilettim. Albayrak ilgilendiklerini, takip ettiklerini söyledi. En son bir fotoğraf yayınladı. Fotoğrafın altında göreceksiniz. Açıklaması var. Kadir Albayrak, şirket yetkilileri ile bir araya gelmiş. Ama orada Gönence Mahallesi’nden hiçbir vatandaş yok. Gönence Mahallesi’nin haberi olmadan, Büyükşehir Belediyesi’nde bu işler görülüyor, ona göre kararlar veriliyor. Bu kararlarda Gönence Mahallesi halkından ilgili kişilerin olması doğru değil mi? En azından Kadir Albayrak, benim Hasan Zinni olarak, emekli Mecidiyeköy Lisesi Müdürü olarak Tekirdağ’da yaşadığımı biliyor. Cumhuriyet Halk Partisi’nin kayıtlı üyesi olduğumu bilmesine karşılık beni o toplantıya çağırabilirdi” ifadelerini kullandı.

“BU HAKSIZ KARARIN KARŞISINDA OLACAĞIZ”

“Çiftlik ve tesisin kooperatif ve hayvancılık amacı haricinde ikinci bir kuruluşa ‘Organik gübre üretim tesisi” adı altında kiraya verildiği ortaya çıktı. Çiftlik yerinde yapılan incelemede anayoldan çiftliğe kadar olan yolun Malkara Belediyesi tarafından tasfiye edildiği ve çiftlik içinde çöp ayrıştırma makinelerinin indirildiği de tespit edildi. Daha sonra Gönence de mahalle sakinlerinin kooperatif üyeleri ile yaptığı görüşmede birçoğunun konuyu bilmedikleri de anlaşıldı. Gönence’yi çöp alanına dönüştüreceğini anlamadan yönetime yetki verdikleri anlaşılmıştır. Alınan bu karar, sadece kooperatifi değil, tüm Gönence halkını ilgilendirmekte. Biz Gönence’liler olarak bu haksız kararın karşısında olacağız. Bu tesisin mahallemiz sınırları içerisinde kurulmaması ve Gönence Mahallesi’nin bugünden sonra da temiz kalması için gereken müdahalenin yapılması adına gerekli yazılar yolladık” diye konuştu.

Habertrak/Özlem İnan