DOLAR 32,4504 % -0.15
EURO 34,8290 % -0.66
GRAM ALTIN 2.438,67 % 0,10
ÇEYREK A. 3.987,23 % 0,10
BITCOIN 63.792,00 1.496
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 16°

“Bisikletli ulaşım ölümle sonuçlanmasın”

Son Güncelleme :

30 Temmuz 2020 - 12:17

Bisiklet toplulukları, trafikte ölümlü bisiklet çarpmalarını sonlandıracak önlemlerin en kısa sürede alınması talebinde bulundular.Güvenli bisikletli alt yapılı yollar istediklerini kaydeden bisikletçiler, tüm kentlerde güvenli pedal çevrilecek bisikletli ulaşım bölgeleri istediklerinin de altını çizdiler.

“Bizler bisiklet kullanıcıları, bisiklet toplulukları / platformları ve Sivil Toplum Kuruluşları olarak trafikte ölümlü bisiklet çarpmalarını sonlandıracak önlemlerin en kısa sürede alınmasını, alınacak önlemler için işbirliği yapmak üzere sesimizi Ulusal ve bölgesel karar vericilerimize duyurmak istiyoruz.” İfadelerinin kullanıldığı açıklamada şu önemli başlıklara yer verildi:

“BİSİKLETLİ ULAŞIM BİR İNSAN HAKKIDIR; ÖLÜMLE SONUÇLANMASIN!”

Son dönemlerde oldukça artan bisikletliye çarparak ölümüne sebebiyet verilmesi, başta bisikletlilerin ailesi ve yakın çevresi olmak üzere herkesi derinden üzdüğü görülmektedir. Bunların çoğunluğu araç sürücülerinin hatalı kullanımı (aşırı hız, dikkatsizlik, son dönemlerde alkollü araç kullanımı vb.) ve diğer taraftan altyapı eksikliği ve mevzuatın yeterli olmamasından kaynaklanmaktadır. Artan bisikletli ölümlerine DUR demek, güvenli bisiklet kullanımı önlemlerinin alınması için DİKKAT çekmek istiyoruz.

“BİSİKLET KULLANANLAR GEÇİŞ ÖNCELİĞİNE SAHİPTİRLER”

“Bisiklet de bir trafik aracıdır: İnsan gücü ile gittiği için ucuz, sağlıklı ve sürdürülebilirdir. 2918 Nolu Karayolları Trafik Kanununa göre; bisikletliler varsa bisiklet yolunu, yoksa araç yolunun en sağ şeridini kullanırlar ve geçiş önceliğine sahiptirler. Bisikletli ulaşımı tercih edenler, çevreye zarar vermezler, sağlığa zararlı egzoz gazı salınımı yapmazlar, başta bağışıklık sistemi olmak üzere sağlıklarına olumlu katkıda bulunurlar, küçük park yerleri ile yetinir, şehir içi trafik sıkışıklığının çözümüne katkı sağlar, motorlu araçların onda biri maliyetli yollar ile yetinirler.”

“GÜVENLİ PEDAL ÇEVRİLECEK BİSİKLETLİ ULAŞIM BÖLGELERİ İSTİYORUZ”

“Çevreye ve insan sağlığına zarar veren motorlu araçlara ve akaryakıta bağımlı erişimi kırmak için şehirlerde yürünebilirlik ve bisikletli ulaşıma destek verilmesi gerekir. Motorsuz bir ulaşım aracı olan bisiklet hafiftir, bu sebepten, motorlu araç ile çarpışmalarda savunmasızdır. Bunun için de önce bisikletlilerin yol ve sürüş güvenliklerini sağlamak gerekir. Bisikletli yol ve sürüş güvenliği sağlanmaksızın, ulaşımda artan ve motorlu araçlar tarafından çarpma ile öldürülen bisiklet kullanıcılarını burada anıyoruz ve yollarımızdaki bisikletlileri ulaşımda güvenliksiz sürüş ve yol ortamından kurtarmak için tüm bisikletlileri çevresine ve insana duyarlı motorlu araç kullanıcılarını ve sorumlu-yetkili yerel yönetim ve kamu kurumlarını ortak çalışmaya davet ediyoruz. Kentlerimizde güvenli pedal çevrilecek bisikletli ulaşım bölgeleri ve yolları istiyoruz!”

“BİSİKLET KULLANICILARI OLARAK GÜVENLİ BİSİKLETLİ ULAŞIM ALTYAPISI TALEP EDİYORUZ”

Bisikletli ölümlerinin sonlanması için GÜVENLİ BİSİKLET ERİŞİMİ ACİL EYLEM PLANI noktasında işbirliğine ve bunun için aşağıdaki önerilerimiz çerçevesinde katkı sunmaya hazır olduğumuzu bildiririz; Şehir merkezlerinde ve yaya/bisikletli öncelikli yerlerde; hız sınırlaması, malzeme farklılaştırması gibi elemanlar ile trafik durultması (traffic calming) yapılmalı; yatay/düşey bisikletli ulaşım bilgilendirme tabela vb ile görünürlüklerin sağlanmalı, her kentimizde, bisikletli ulaşım ağı oluşturmak üzere mümkün olan koridorlara ayrılmış bisiklet altyapısı, yolları ve gerekli otopark, odak gibi donatısı ile yapılmalı, bisiklet kullanımını teşvik edecek sürdürülebilir ve ekolojik kentsel planlama ve ulaşım planlaması yapılmalı, Yerel Yönetim – STK – Kamu işbirlikleri ile yerel bisiklet politikaları ve eylem planları hazırlanmalı ve uygulanmalı, bisiklet yollarının araç parklanmasından korunması için etkin tedbirler alınmalı. Bisiklet yoluna park eden araçlar için mobil platformlar üzerinden ihbar ve şikayet mekanizmaları oluşturulmalı, şehir içlerinde çevre dostu bisikletli ulaşımı teşvik edici kentsel tasarım projeleri geliştirilmeli, insan ve çevre sağlığı için en önemli bir taşıt olan bisikletin kullanımı ve bisikletli sürüş dernek ve topluluklarını destekleyecek teşvikler öngörülmeli, ilk öğretim, orta öğretim ve üniversitelerde bisikletin kullanımı ve bisikletli sürüş zorunlu ders olarak veya geçiş aşamasında seçmeli ders olarak öngörülmeli.” Habertrak/Özlem İnan