DOLAR 32,5325 % 0.22
EURO 34,9583 % 0.47
GRAM ALTIN 2.440,79 % 0,09
ÇEYREK A. 3.990,69 % 0,09
BITCOIN 63.188,62 -0.749
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 14°

‘Bu ihalede ahlaken sorun var’

Son Güncelleme :

21 Nisan 2018 - 12:56

İhalede damat, kayınpeder kıyağı

Süleymanpaşa Belediyesi’nin yaptığı 23 Nisan etkinlikleri ihalesine 3 firmanın katıldığı bir bir firmanın boş zarf verdiği, teklif veren 2 firmanın ise birinin damada diğerinin ise kayınpedere ait olduğu ortaya çıktı. Bu duruma itiraz eden meclis üyesi ve Ak Parti’nin grup Başkan Vekili Sezayi Çetin, “Bu ihalede hukuken bir sorun yok gibi ama ahlaken bir soru var” dedi.

İHALE BİLİNDİK ŞİRKETE

Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi meclis üyesi ve Ak Parti’nin grup Başkan Vekili Sezayi Çetin, Süleymanpaşa Belediyesi’nde yaşanan ilginç durumları gündeme getirdi.  Taş heykel sempozyumu ihalesinde ilginç olanların döndüğünü aktaran Çetin, ““2017 yılında 3. Bisanthe Taş Heykel Sempozyumu adı altında burada yerel bir firma bu ihaleyi alıyor. 400 bin artı KDV gibi bir rakamla. Buradaki gelen sanatçıların konaklamasını, yemek ve ulaşımını bu şirket alıyor. Sonra araştırdık. Yine bu şirket Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi’nin bütün ulaşım hizmetlerini şehirlerarası yapılan ulaşımları gezileri, yine aynı şirketin alması dikkatimizi çekti. Bununla ilgili de mecliste yapılan konuşmalarda dile gelmesine rağmen Belediye Başkanı ‘Biz ihaleyi yetiştiremediğimiz için doğrudan temin yoluyla almak zorunda olduğumuz için bu uygulamayı yaptık’ diyor.” Dedi.

“AHBAP ÇAVUŞ İLİŞKİSİNİ GÖZLER ÖNÜNE SERDİĞİNİ GÖRÜYORUZ”

2017 yılında sadece 35 ihale yapıldığını, doğrudan temin ihale sayısının ise 204 adet olmasını etik bulmadıklarını kaydeden Çetin “Bugün belediyenin bütçesinin incelediğimizde 135 milyonluk bütçenin yaklaşık yüzde 87,4’ünü gerçekleştirdiğini görüyoruz. Bu da yaklaşık 106 milyon gibi bir paraya tekabül ediyor. Oysa belediyenin kaynaklarının düzgün kullanıldığını görürsek, bu şehre hizmetin de gelmiş olduğunu göreceğiz. Somut manada hizmetlerin vatandaşın faydalandığı, hayrına olan hizmetleri millette yaşayacaktır ve karşılığında da oy olarak belediye başkanının şahsından partisine geri dönecektir. Belediye yapmış olduğu ihalelerde 35 tane açık ihale şeklinde, kamu ihale kurumunun gözetiminde yapıyor. Diğer 204 tanesini ise doğrudan temin ve pazarlık hususu ile yapıyor. Böyle bir durumda bunda yetki var mıdır? Evet. Çünkü kanuna uydurarak yapılıyor bu işler. Ama ahlaki olarak çok etik olmadığını görüyoruz. Çünkü ahbap çavuş ilişkisini gözler önüne serdiğini görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

ÇÖPTEN PİS KOKULAR GELİYOR

Çöp toplama ihalesindeki aksaklıkları da anlatan Çetin “Çöp konusunda da 2016 yılı denetim komisyonunda da ben vardım. Orada da aynı şeyleri söyledik. İl Başkanımız Cüneyt Yüksel de yazılı ve sosyal medyayla bunları paylaşıyor. ‘Süleymanpaşa Belediyesi 2016 yılı boyunca doğrudan temin usulüyle yapmış olduğu çöp temizliği, kent temizliği ile alakalı konularda şehrimizi ilçemizi zarara uğrattığı görüşü hasıl olmuştur’ diyor. Biz de 2017 yılında yaptığımız denetimde şunu gördük: 2017 yılı Ocak ayında belediyemiz ve yönetimi, Ocak ayında çöp ihalesini 1 milyon 368 bin, Şubat 2017 de ise 1 milyon 446 bin lira gibi bir bedel ödeyerek bir firmaya vermiş. Oysa 2017 yılı Mart ayından itibaren 2018’in sonuna kadar çıkılan açık ihalede; doğrudan temin yoluyla aynı şirketin,1 milyon 243 bin lira gibi bir bedelle bu ihaleyi aldığını görüyoruz. Şunu hep dile getiriyoruz. Bu şirket hesap kitap bilmez mi ki; belediyenin daha önceden doğrudan temin verdiği bu rakamların altında, kaldı ki 1 buçuk yıl bunu taahhüt ederek alması aklımızda bir takım şüphelerin uyanmasına sebep oluyor.” Diye konuştu.

“2015’İNEKİM AYINDAN2017’NİN OCAK AYINA KADAR İHALE YAPILMAMIŞTIR”

Yaklaşık olarak 16-17 ay ihale yapılmadığını ve belediyenin ihaleleri doğrudan temin yoluyla firmalara verdiğini belirten Çetin “2015’in Ekim ayından bu yana ihale yapmamıştır ta ki 2017’nin Ocak ayına kadar. Doğrudan temin yoluyla almış hep. Pazarlık usulü ile. Ve ne hikmetse de aynı firma üzerinden. Başka şirketler de bu ihaleye girmiş. Ancak çeşitli sebeplerle evrak eksikliği olmuş ve 10 tane itiraz vardı. Sadece 2017 yılı içerisinde. Çöp ihalesine giren firmalarla ilgili olarak.” açıklamasında bulundu.

“HEYKELLERLE BELEDİYE BÜTÇESİNİN PERVASIZCA KULLANILMASINDAN DOLAYI TEPKİLİYİZ”

Belediyenin en çok eleştirilen konularından birinin şehrin önceliklerini bilmeyişi olduğunu ifade eden Çetin bu konuda şunları söyledi: “Nedir bunlar heykelleri hep dile getirmemize rağmen geçen gün talihsiz bir olay oldu. Bunu tasvip etmemizin imkanı bile yok. Yapanı da yaptıranı da kınıyoruz. Fakat şöyle bir durum var. Bu şehrin değerlerinin heykellerini veya anıtını yapmak bu şehre katkı sağlamaktır. Rahmetli Osman Tabak’ın Hüseyin Pehlivan heykelini şehrin girişine buraya dikemsiye hem on hem geçmişine bir vefa örneği göstermiştir. Fakat belediye başkanımız burada bir sürü içeriğini bilmediğimiz heykellerle belediye bütçesini pervasızca kullanmasından dolayı tepkiliyiz. Yoksa biz bu mana da ehil değiliz. Heykeller veya sanat dalında ama bizim şahsen bizim Süleymanpaşa Belediyesi Ak Parti grubu olarak bir önergemiz neticesinde vücut bulan Süleymanpaşa heykelinin şehrin görünen bir noktasında olması gerek Süleymanpaşa da yaşayan insanların gerekse bu şehre dışarıdan gelen insanların takdirini kazanmıştır. Doğru yerde doğru hizmeti yaparsanız olumlu bir sonuç alındığının somut göstergesini görmüş olursunuz. Atatürk posterlerini mecliste biz soru önergesi olarak verdik. Bunun doğruluğu ne derecedir diye. Kamuoyunda paylaşılan Atatürk portrelerinin 2000-2500 civarında olduğu, oysa belediyemizin bunun doğrudan temin yoluyla 5555 lira artı KDV ile yani yaklaşık olarak 6600 lira gibi bir rakamlar, toplamda da 110 milyon gibi bir parayla belediyemize mal olduğunu görüyoruz. Bu da belediye bütçesine yük getirdiğini bunun daha ucuza yaptırılabileceğini düşündük. Belediye başkanı da bununla ilgili tatmin edici bir cevap verememiştir.”

DAMAT KAYINPEDER İHALEYE GİRİYOR

İhalelerdeki damat kayınpeder ilişkisine dikkat çeken Çetin, “2017 Süleymanpaşa Belediyesi Denetleme Komisyon Üyelerinden biriyim. 3 tane CHP’den meclis üyesi arkadaşımız, 2 tane de Ak Parti’den ben ve Şükriye Hanım diye bir arkadaşımız ile 2017 yılı mali bütçesinin incelemek üzere meclis tarafından seçilerek görevlendirildik. Bütün bu evrakları incelediğimizde dikkatimizi çeken bir konu oldu. 23 Nisan 2017 tarihinde yapılan Belediyemizin etkinlikleri kapsamında dikkatimizi çeken: doğrudan temin yoluyla yapılmış bir ihale var. Bu da yerel firmalardan 2 firmaya teklif götürülüyor, 3. Teklif de İstanbul şirketinden alınıyor. Fakat İstanbul şirketi bunu boş geçiyor yani fiyat vermiyor. Dolayısıyla bu iki firmanın bunu aldığını görüyoruz. Bunlar kimdir nedir diye bu şirketleri araştırdık. Bu teklifi veren 2 firmanın damat ve kayınpeder şeklinde bir yakınlıkları olduğunu gördük. Bunun teknik veya hukuken bir sorun olmadığı, ahlaken bir sorun olduğunu Belediye Başkanı’na da bildirmemize rağmen bugüne kadar herhangi bir açıklama yapılmadı.” Diye sözlerini tamamladı. Habertrak/Özlem İnan