DOLAR 32,4598 % 0.09
EURO 34,7603 % -0.17
GRAM ALTIN 2.427,14 % -0,33
ÇEYREK A. 3.968,38 % -0,33
BITCOIN 63.618,00 1.699
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

Büyükşehir’e büyük engel

Son Güncelleme :

11 Haziran 2019 - 16:49

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Atıl durumda bulunan ve kullanılmayan eski iskelenin halka kazandırılması amacıyla 2 Nisan 2017’de çalışma başlatan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin çabaları, hükümetin iskele için istediği yüksek kira bedeline takıldı.

Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü’ne iskelenin devri için başvuruda bulunan Büyükşehir Belediyesi’ne, Genel Müdürlük tarafından devir veya tahsisinin uygun görülmediği kaydedilerek, iskelenin Belediyeye ancak 82 bin 600 TL aylık kira karşılığında kiraya verilebileceği bildirildi.

ESKİ İSKELEYE 82 BİN 600 TL’LİK KİRA BEDELİ

Eski İskeleyi “4. Etap sahil düzenlemesi” kapsamında halka kazandırmak için 2 Nisan 2017 tarihinde düğmeye basan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nden, ticari amaçla kullanılmayacak olan iskele için aylık 82 bin 600 TL kira bedeli istenmesi ve konunun çözümsüzlüğe neden olmasına sebep oldu.

2 MİLYONLUK YATIRIM YAPILACAKTI

Söz konusu sahil düzenlemesi için 2 milyon TL’lik yatırım yapacak olan Büyükşehir Belediyesi ise Hazine tarafından yerel yönetimlere gönderilen aylık paylardan yüzde 30 oranında kesintiye gidildiğini ve iskelenin ticari bir oluşum olmadığı için Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü’ne, iskeleyi aylık 11 bin 800 TL kira bedeli karşılığında kiralanmasını önerdi.

Ancak Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi tarafından önerilen aylık 11 bin 800 TL kira bedelini uygun görmeyerek reddetti.

BÜYÜKŞEHİR’E DEVRİ VE TAHSİSİNE RED KİRALANMASINA EVET AMA…

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi; “Peyzaj alanımız içerisinde kalan iskelenin Belediyemize tahsisi durumunda; halen bakımsız durumda bulunan iskelenin sahilin düzenlenmesi çerçevesinde 1 ve 2. Etapları tamamlanan ve 4’üncü etap olarak bakım, onarım, aydınlatma, korkuluk, sert zemin düzenlemelerinin tarafımızdan projelendirilerek yapımı düşünülmektedir. Bu şekilde, atıl durumdaki iskelenin Tekirdağ halkının gezi, seyir, balık avlama gibi amaçlarla kullanımına sunulması sağlanmış olacaktır.” İfadelerini kaydederek başvuruda bulundu.

Büyükşehir Belediyesi’ne, Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü’nden, “söz konusu mahallin Belediyenize devri veya tahsisi uygun görülmemiş, ancak iskelenin Belediyenize kiralanabileceği bildirilmiştir.” Yanıtı verildi.

82 BİN 600 TL KİRA BEDELİ İSTENDİ

Kiralama bedelinin ise Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü’nce 82 bin 600 TL olarak belirlendiği dile getirilerek şu ifadelere yer verildi: “Eski iskelenin Tekirdağ halkının kullanımına açılması amacıyla kullanılmak üzere Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne kiralanması için aylık 70 bin TL+KDV (KDV dahil 82 bin 600 TL) kira bedeli belirlenmiştir.”

BÜYÜKŞEHİR KİRA BEDELİNİ KABUL ETMEDİ

Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından istenen kira bedelini yüksek bulan Büyükşehir Belediyesi ise “idaremizce yapılan değerlendirme sonucunda; ülkemizdeki ekonomik sorunların oluşması, Hazine tarafından yerel yönetimlere gönderilen aylık paylardan yüzde 30 oranında kesintiye gidilmesi, iskelenin güvenliği için yaklaşık 40 bin TL güvenlik personeli masrafı yapılacağı, iskelenin kullanımından ticari bir gelir elde edilmeyeceği ve söz konusu iskeleye 2 milyon TL yatırım yapılacağı göz önünde bulundurulduğunda, idareniz tarafından teklif edilen bedel yüksek bulunmuştur. ‘Seyir terası, gezinti alanları, günübirlik fonksiyonlar, balık tutma alanı” olarak değerlendirilecek olan, idareniz tarafından güvenliği ve bakımı sağlanan atıl durumdaki eski iskelenin, aylık 10 bin TL+ KDV (KDV dahil 11 bin 800 TL) kiralama bedeli idaremiz tarafından önerilmektedir.” Talebinde bulundu.

CEVAP ŞOK ETKİSİ YARATTI

Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü de 5 bin 632 metrekarelik alana proje hazırlayan ve hiçbir ticari alana yer vermeyecek olan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne ise atıl durumda bulunan ve her türlü tehlikeye açık olan eski iskele ile ilgili şu cevabı verdi: “Belediyeniz tarafından söz konusu alanlar için önermiş olduğunuz aylık 10 bin TL+ KDV (KDV dahil 11 bin 800 TL) kiralama bedeli kuruluşumuzca uygun görülmemiştir.”

İKİ YILDIR VERİLEN UĞRAŞ HEBA EDİLDİ

Bu arada konu ile ilgili görüşlerini aldığımız Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise 4 etaptan oluşan sahil düzenlemesinin 4. Etabı olan eski iskele düzenlemesinin yapılamamasından büyük üzüntü duyduğunu belirtti ve iki yıldır verilen uğraşın heba edildiğini söyledi. Albayrak, böylesi yatırımların siyasi emellere alet edilmemesi gerektiğini savundu. Bundan Tekirdağ halkının zarar gördüğünü, hizmetin aksatılmaya çalışıldığının altını çizdi. Albayrak, buranın kiralanması durumunda yerin Milli Emlak’a ait olması nedeniyle de kira bedelinin yüzde 70’i kadar da ayrıca Milli Emlak Müdürlüğü’ne para verilmesi gerektiğine de dikkat çekti.

Habertrak/Özlem İnan