DOLAR 32,4504 % -0.15
EURO 34,8290 % -0.66
GRAM ALTIN 2.438,67 % 0,10
ÇEYREK A. 3.987,23 % 0,10
BITCOIN 63.500,00 0.794
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 16°

ÇİFTÇİ YİNE UNUTULDU

Son Güncelleme :

01 Haziran 2020 - 12:29

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şube Başkanı Cemal Polat, korona virüs döneminde birçok sektöre yönelik destekleyici paketler açıklanırken tarım sektörüne yönelik somut bir destek için adım atılmadığını söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bitkisel üretiminin geliştirilmesi projesi kapsamında 21 ilde çiftçiye hibe tohum verilmesini yetersiz bulan Polat, tohum desteğinin tüm illerde ve tüm ürünlerde uygulanmasının gerektiğini dile getirdi. Polat ayrıca üretimin desteklenmesi için girdi fiyatlarını azaltmaya yönelik destekleyici adımların atılmasına ihtiyaç duyulduğunun açıkça görüldüğünü vurguladı.

TOHUM DESTEĞİ TÜM İLLERE VERİLMELİYDİ

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şube Başkanı Cemal Polat, tarıma yönelik korona virüs döneminde üretici destekleyici somut adımlar atılmadığına dikkat çekerek; “Tarımla ilgili korona virüs döneminde dişe dokunur bir destek açıklanmadı. Büyük bir tarım ülkesi olan ülkemizde girdi fiyatlarından dolayı neredeyse Hollanda büyüklüğündeki alan boş durmakta. Bizim bakanlık kalkmış geçen yıllara ait destekleme parasını ödediklerini öne sürüyor. Korona virüs sürecinde çiftçimize herhangi bir destek söz konusu değil. 2018-2019’un çiftçinin alacağı olan destekler ödendi sadece. Zaten onlarda ödenecekti. Üretimin arttıracak, dışa bağımlılığı azaltacak somut bir adım göremiyoruz. Sadece  6.700 ton tohum bitkisel üretim geliştirme projesi kapsamında 21 ilde ürecilere verildi. Sadece. Bu desteğin tüm Türkiye’ye yayılması lazım. Tüm ürünlerde bu tohum desteği yapılması gerekliydi.

“ÇİFTÇİ PARA KAZANIRSA ÜRETİM YAPAR”

Tarıma yönelik projelerin ön plana çıkması gerektiğini ifade eden TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şube Başkanı Cemal Polat; “Özellikle büyükşehirlerdeki sosyal demokrat belediyelerin tarıma yönelik destekleri, destekleyici projeleri ön plana çıktı. Tabi bu yeterli değil ama aktif olarak yerel yönetimlerin bu yöne yönelmesi çiftçiyi bir nebze umutlandırdı. “Bir karış tarım arazimiz boş kalmayacak” denildi. Bu sözle olmaz. Bu çiftçiyi desteklemekle, girdilerin azaltılması, girdi desteği verilmesi ile olacak bir iş. Çiftçi para kazanırsa üretim yapar. Para kazanırsa bir karış toprağı boş bırakmaz. Üretmeyen ülkelerin durumu ileride çok zor olacak. Türkiye’nin sahip olduğu ekolojiden dolayı çok önemli bir tarım potansiyeli var. Coğrafi ve iklim özelliklerimizle tarıma çok elverişliyiz. Bunu harekete geçirecek üretim odaklı tarım politikalarını oluşturmalıyız. “diyerek sözlerini tamamladı. Habertrak/Serhat Yeşilipek