DOLAR 32,5494 % 0.24
EURO 35,2052 % 0.65
GRAM ALTIN 2.439,53 % 0,04
ÇEYREK A. 3.988,63 % 0,04
BITCOIN 62.548,78 -2.133
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

Çok katlı binalardaki işletmelere denetim

Son Güncelleme :

10 Kasım 2020 - 10:37

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, çok katlı binaların altında yer alan işyerleri ile ilgili başlatılan denetimler ilgili de bilgiler verdi.

Gürkan, “İzmir’de geçtiğimiz hafta 6.6 şiddetinde bir deprem yaşandı. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyorum. İzmir depreminden sonra İzmir’e gittim. İzmir, dönüşünde de bir açıklama yaptım. Deprem öldürmez, bina öldürür gerçeğinden de hareketle ilk etapta birden çok katı bulunan binaların altındaki işyerlerini, bir görsel yüzeysel denetlemesine başladık. Denetimler devam ediyor. Mühendis arkadaşlarımız altında işyeri olan bütün binaları tek tek gezerek kolonlarla ilgili bir sıkıntı var mı? Kirişlerde bir sıkıntı var mı? Binaların oturuşmalarında bir sıkıntı var mı diye bir yüzeysel inceleme yapıyorlar. Sıkıntı gördüklerinde teknik incelemeler başlayacak. Şehrimizde 1. Murat Mahalle’mizde bir bloğumuz yerinde incelemeler, tespitler yapılarak boşaltıldı.  Binadan ekonomik anlamda çıkma şansı olmayan vatandaşlarımıza destek olduk, taşıdık. Şu anda binada hiç oturan yok. Resmi Yapı Denetim Yetkisi olan firmanın bina ile ilgili çalışmaları devam ediyor. Onların vereceği karara göre yıkımı gerekiyorsa, binanın yıkımı gerçekleştirilecek; güçlendirilmesi gerekiyorsa mal sahipleri ile görüşülerek o yola gidilecek” şeklinde konuştu.

 KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Kentsel dönüşüm ile ilgili uzun süredir devam eden bir çalışmanın söz konusu olduğunu belirten Gürkan, kentsel dönüşümle ilgili fizibilite çalışmalarının bittiğini bununla ilgili de yakın bir zamanda açıklama yapacaklarını söyledi.

RİSKLİ YAPI DENETİMİ NASIL YAPILIYOR?

Belediye Başkanı Recep Gürkan, İzmir depreminden sonra en çok konuşulan konulardan birine daha açıklık getirdi. Riskli Yapı Denetiminin nasıl yapılacağını anlatan Gürkan, “Riskli yapıda belediye olarak bizim denetim yapma yetkimiz ve sorumluğumuz var. Ama bir binanın riskli yapı denetimi o bina sahiplerinden en az birinin başvurması halinde yapılıyor. Mülkiyet sahibi başvurmazsa riskli yapı denetimi yapılamıyor. Mülkiyet sahiplerinden en az bir tanesinin başvurusu gerekiyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvuru yapılıyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, yetki belgesi almış bir firmaya bunu iletiyor ve ondan sonra da süreç başlıyor. O bina riskli bina statüsünde çıkarsa, 60 gün içerisinde mal sahiplerinin binayı yıktırması gerekiyor. Bu süre bir kez 30 gün uzatabiliyor. Mal sahibi yıktırmazsa Valilik yada Belediye tarafından yıkım gerçekleştiriliyor. Sonra bu yıkım ücretleri mal sahibinden isteniyor, tahsil ediliyor. Yasa bu şekilde. Süreç bu şekilde işliyor. Bunu bütün vatandaşlarımızın bilgisine sunuyorum. Belediye olarak bizim bu yapı risklidir yada bu yapı riskli değildir, deme şansımız yok. Bu yetki sadece Riskli Yapı Denetim lisansı almış firmalarda var” dedi.

Haber Merkezi