DOLAR 32,4504 % -0.15
EURO 34,8290 % -0.66
GRAM ALTIN 2.438,67 % 0,10
ÇEYREK A. 3.987,23 % 0,10
BITCOIN 63.778,77 0.99
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

“En az borcu olan belediyelerden biriyiz”

Son Güncelleme :

02 Aralık 2019 - 17:27

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, büyükşehir belediyesi olarak güzel bir mali disiplin uyguladıklarını kaydederek en az borcu olan belediyeler arasında yer aldıklarını belirtti.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin mali durumu ile ilgili açıklamalarda bulunan Albayrak, “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin borcu şu kadar, nüfusu bu kadar, bu durumda kişi başına düşen borç ne kadar? Diye bir çalışma yaptık. Örneğin; 25 lira düşüyor. Belediyenin borcunun kişi başına 100 TL 300 TL düşen yerler var. Borcu olan belediyeler artık düzeni döndüremiyor. Tekirdağ Büyükşehir’in de borcu var tabi ama bizim borcumuz çok iyi durumda. Yani döndürülebilir borçların içerisinde yer alıyoruz. Öyle belediyeler var ki borç alsa bile döndüremiyor. Onun için şimdi hükümet Büyükşehir yasasında bir değişiklik hazırlıyor. Bizim borcumuz sanıyorum 280 ile 300 trilyon arası borç var. Biz belediyeyi devraldığımız zaman, yani 5 sene önce 220 trilyon borcumuz vardı. Tüm belediyelerden ve il özel idare ile birlikte. Yaptırım da yaptık ve bu dönemden gelen borç ve taksitlere bağlanmış. Ama Mali idarelerden gelen veya ilde toplanan vergilerin düşmesi bize gelen parayı da düşürüyor. Bize bir iki ay çok düşük para geldi” diye konuştu.

“KENDİ ÖZ KAYNAKLARI EN ZAYIF BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİNDEN BİRİYİZ”

Albayrak, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin borçlarını düzenli olarak ödediğinin altını çizerek “Büyükşehir Belediyesinin üç tane geliri var. Birincisi kendi öz kaynakları. Biz Büyükşehir olarak, kendi öz kaynakları en zayıf Büyükşehir Belediyelerinden biriyiz. Ne malımız, ne mülkümüz var kiraya verecek, satacak… İkincisi İller Bankasından gelen para var. O da her ay 9-10 trilyon civarında bir rakam. Bir diğeri de Maliye Bakanlığı’ndan gelen para. Bu da 35 ile 40 trilyon arasında. Yani hemen hemen ortalama bir rakam söyleyecek olursak bizim aylık gelirimiz 50 ile 60 trilyon arası. Bunu da 12 ile çarpınca 600 ile 700 trilyon bir gelir yapıyor. Eğer bu paralar düşerse senin yatırımın da etkileniyor. Yıllardır artık AK Partili belediyeler de çöküş durumda. 3-6 milyar borcu olan belediyeler var. Buna rağmen bizim borcumuz iyi gözüküyor. SGK ve Maliye’ye olan bütün borçlarımızı düzenli ödüyoruz. Güzel bir mali disiplinimiz var.” değerlendirmesinde bulundu.

“İLÇE BELEDİYELERİNİN DURUMU SIKINTILI”

İlçe belediyelerinin maddi durumlarının sıkıntılı olduğunu ancak onun için de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a kendi önerisini sunduğunu kaydeden Albayrak, “İlçe Belediyelerin durumları sıkıntılı. Bunun nedeni de Ankara’dan gelen paranın kısıtlı olması. Ancak maaşları karşılıyor bu para. Nasıl yatırım yapacaklar? Çözüm yolu ise şu: Cumhurbaşkanı Erdoğan bizi Ankara’ya topladığı zaman söz aldım konuştum: ‘Tekirdağ’ın bir özelliği var; 13 organize sanayi bölgemiz mevcut ve yaklaşık olarak 1200 tane de fabrikamız var. Bunların toplamının şirket merkezleri; yüzde 30’u Tekirdağ’da, yüzde 70’i İstanbul’da. Yani bunların yüzde 30’u parayı Tekirdağ Vergi Dairesi’ne yatırırken yüzde 70’i İstanbul’a yatırıyor. Biz bu yüzde 35’ine rağmen vergi toplamada 4. Sıradayız. Her sene 5 katrilyon vergi topluyoruz. Bunun yüzde 6’sı da büyükşehirlere gidiyor. Ama İstanbul’a vergi veren yüzde 65’lik kısmın çöpünü ben alıyorum. Etrafı ben temizliyorum. Suyunu ben veriyorum. Bunlar da yatırım ve üretimini yapıyor. Ama parayı İstanbul Vergi Dairesi’ne veriyorlar. Bunların bir yasal düzenlemeleri yapılsın. Bu şirketlerin yarısından fazlası vergisini Tekirdağ Vergi Dairesi’ne yatırsın benim de gelirim artsın. Ben de onları ilçe belediyelerine ortak projeler halinde yatırırım. En azından 150 binden fazla çalışan var OSB’lerde. Bunların stopajlarını yatırsınlar’ dedim. Böyle öneriler sundum. Sayın Cumhurbaşkanı’nın da hoşuna gitti. Ne olur ne olmaz bilemem. Çünkü bu yasal düzenleme gerektirir.” şeklinde konuştu.

Habertrak/Özlem İnan