DOLAR 32,5492 % 0.27
EURO 34,9215 % 0.36
GRAM ALTIN 2.432,25 % -0,26
ÇEYREK A. 3.976,72 % -0,26
BITCOIN 63.200,00 -0.554
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

“Engellilere bakış açınızı değiştirin”

Son Güncelleme :

28 Aralık 2018 - 13:00

Süleymanpaşa Engelsiz Yaşam Derneğince, Özel Sağlık Meslek Lisesinde kermes ve söyleşi düzenlendi. Etkinlikte, öğrenciler ve engelliler ve öğrenciler farkındalık oluşturmak amacıyla bir araya geldi.

Engelsiz Yaşam Derneği Başkanı Şerife Türüdü, aile ve toplum desteğiyle engelli bireyler konusunda farkındalık yaratmayı amaçladıklarını belirterek, “Tüm amacımız kör, topal, dilsiz, sakat gibi kelimeleri toplum zihniyetinden kaldırarak, engelli bireylerimizin yetilerini ve yeteneklerini kaybetmediğini; çok güzel işler yapabileceklerini topluma anlatabilmek” dedi.

“Dezavantajlı gruplarız ama acınacak halde değiliz.” Diye konuşan Türüdü, “Birçoğumuzun becerileri, yetenekleri, sizler gibi hayalleri var. Her şeyi yapabiliriz. Yeter ki fırsatlar verilsin. Önce ailenin sonra da siz toplumun bakış açısı değiştiği zaman; biz gerçekten engelsiz bir hayat yaşamış olacağız.” Değerlendirmesinde bulundu.

Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerinin engelli bireylerle karşılaştığında nasıl davranacakları konusunda bilgi vereceklerini ifade eden Türüdü, “Özel Sağlık Meslek Lisesinin misafiri olarak bugün buradayız. Ufak bir kermes hazırladık çocuklarımıza. Bu okulu seçmemizin en önemli sebeplerinden biri konusu itibariyle bizleri çok ilgilendirmesi. Bu gençlerin ileride bizim gibi arkadaşların sorunlarıyla uğraşacak olmaları. Burada kendilerine bizleri, dertlerimizi, sorunlarımızı anlatacağız. İleride bizler gibi hastalarla karşılaştıklarında, nasıl davranmaları gerektiğini ve bizlerin de bunlarla nasıl mutlu olacağını anlatacağız.” Şeklinde konuştu.

“OKULLARLA BİRLİKTELİĞİMİZ ARA VERMEDEN DEVAM EDECEK”

Öğrencilerde duyarlılık oluşturmayı hedeflediklerinin altını çizen Türüdü, “Tüm amacımız kör, topal, dilsiz ve sakat kelimeleri toplum zihniyetinden kaldırarak engelli bireylerin tüm yetilerini yeteneklerini kaybetmediğini, çok güzel işler yapabileceğini topluma aktarmak. Farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz bizim tek amacımız bu. Okullarla birlikteliğimiz hiç ara vermeden devam edecek. Ocak ayının ilk haftasında da bir başka lisenin davetlisi olacağız. Hedefimiz gençlere yönelik olacak. Bundan sonra gençlerimizin zihinlerinde farkındalık yaratmak amacımız olacak.” Değerlendirmesinde bulundu.

  “GÜLER YÜZLÜ VE TATLI DİLLİ OLMANIZA İHTİYACIMIZ VAR”

“Engelli bireyler özel hastaneye veya normal hastaneye gittiklerinde ancak sizlerin sayesinde beş yıldızlı otelde gibi hissedebilirler” diye konuşan Türüdü, “Bizler istedik ki biraz empati yapmanızı sağlayalım. Farkındalık yaratalım. Bu liseyi ilk olarak seçmemizin en önemli sebeplerden bir tanesi siz sağlıkçılarla bizim işimizin sürekli olması nedeniyledir. İleride göreve başladığınız zamanlarda bizler ile ilgili birçok hastalarla karşılaşacaksınız. Maalesef sizin mesleğiniz hep dertli, hep sorunlu ve size gelip derman bekleyen insanlar olacak. Sizlerin güler yüzlü ve tatlı dilli olarak hitap ediş şeklinize gerçekten ihtiyacımız var.” vurgusunu yaptı.

“BİZİM SORUNLARIMIZA KULAK VERMELİSİNİZ”

Engelli bireylerin sorunlarına kulak verilmesi gerektiğine işaret eden Türüdü, “Biz bir dernek çatısı altında görevimizi sürdürmeye çalışıyoruz. İnsanların beynine gözüne ve buraya geliyoruz ki; bizi görün, dokunun, temas edin, farkında olun. Çok küçücük bir anda her şey değişebiliyor insanın hayatında. Bizim ne sorunlarımız var. Bunlara kulak vermelisiniz. Sizin hayalleriniz var. Üniversite olacak. Tabii ki sizin gündeminiz şu anda çok başka. Umarım hep de böyle sağlıklı olasınız. Hiç kimsenin başına gelmesin ama bu da hayatın bir gerçeği. Yaşanabilecek olasılıklardan bir tanesi; herhangi bir şekilde engelli olmak” diye konuştu.

“DEZAVANTAJLI GRUPLARIZ AMA ACINACAK HALDE DEĞİLİZ”

Engelli olmayı anlamak için engelli olmanın gerekmediğini de aktaran Türüdü, “Her ne kadar sağlıklı bir insanın hakları ve talepleri varsa bu memlekette biz de aynı haklara sahibiz. Bu hakların bize kendiliğinden verilmesi gerekiyor. Hakkımızı aramak için bazı kapılara gitmemiz gerekmemeli. Ama maalesef etrafımızda engelli zihniyetler çok fazla. Engelli bireyler çok eskiden beri yasaklanmış, evlerden çıkarılmamış ya da korunmacı davranılıp normal sosyal hayata katmamışlar. Engelli denildiğinde adeta atıl çöp insan diye düşünülürmüş. Gerçekten orada atıl ziyan olup, hayatlarını bitirmişlerdir. Dezavantajlı gruplarız ama acınacak halde değiliz. Birçoğumuzun becerileri, yetenekleri, sizler gibi hayallerimiz var. Her şey yapabiliriz. Yeter ki fırsatlar verilsin. Önce ailede sonra siz toplumun bakış açısı değiştiği zaman biz gerçekten engelsiz bir yaşamda yaşamış olacağız” diyerek konuşmasını noktaladı.

Habertrak/Özlem İnan