DOLAR 32,3898 % -0.13
EURO 34,7716 % -0.2
GRAM ALTIN 2.429,35 % -0,24
ÇEYREK A. 3.971,98 % -0,24
BITCOIN 63.643,57 1.687
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

“Eşit ve özgür yaşamak istiyoruz”

Son Güncelleme :

27 Kasım 2019 - 15:18

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla KESK, basın açıklaması gerçekleştirdi.

Hasan Ali Yücel Meydanında gerçekleştirilen açıklamada, “Koruma Aklama Yargıla”, “Adaletin Peşinde Kadınlar”, “Gericiliğe Karşı Kadınlar Var”, “17 Yılda 15 Bin Kadın Katledildi” kadınlar ellerinde dövizleriyle yerini aldı.

KESK adına Eğitim Sen Sekreteri Filiz Çetin açıklama gerçekleştirerek, “70’lerden bu yana neoliberal politikalar tüm dünyada kadınları güvencesizliğe işsizliğe, eril zihniyete ve aileye daha çok mahkûm etmektedir. Kadınların birçok hakkını yüzyıl önce elde ettiği ülkelerde bugün seçme seçilme, üreme, boşanma, sosyal güvenceye sahip olma, eşit işe eşit ücret gibi en temel medeni ve sosyal ve ekonomik haklar ayaklar altına alınmaktadır. Diğer yandan da tüm bu saldırılara ve yarattığı şiddet biçimlerine, kürtaj yasaklarına, yoksulluğa, işsizliğe, ayrımcılığa karşı dünyanın her yerinde kadınların itiraz ve direnişleri yükselmektedir” dedi.

“EYLÜL VE EKİM AYINDA 86 KADIN KATLEDİLDİ”

Kadına karşı saldırının hiç olmadığı kadar arttığına değinen Çetin, “Ülkemiz açısından da ataerkil ve kapitalizm ortaklığına siyasal islam ideolojisini ekleyen siyasi iktidarın; şiddeti olağanlaştıran cinsiyetçi söylem ve politikaları ile savaş, ırkçılık, tekçilik, dinin araçsallaştırılması, ekonomik kriz gibi nedenler kadına yönelik şiddeti her gün arttırmaktadır. Kadın emeğine, bedenine, kimliğine karşı saldırı hiç olmadığı kadar artmıştır. Neredeyse günde iki kadın, genellikle de en yakınındaki erkekler tarafından öldürülmektedir. Son 17 yılda bu rakam ne yazık ki, 15 binin üzerine çıkmıştır. Sadece Eylül ve Ekim ayında 86 kadının katledildiğini görüyoruz. Kırıkkale’de eski eşi tarafından defalarca bıçaklanarak, 10 yaşındaki kızının gözleri önünde katledilen Emine Bulut’un “ölmek istemiyorum” haykırışı tüm kadınların haykırışıdır” diye konuştu.

“YÜZLERCE KADIN ERKEK ŞİDDETİNE MARUZ KALMAKTADIR”

Kadınların şiddet tehdidi altında ölümle burun buruna yaşadıklarını vurgulayan Çetin,“AKP’nin cesaretlendirdiği eril zihniyetin beslediği bu cinayetlerde, katilleri koruyan, cezasız bırakan eril yargı suç ortağıdır. Ceren Damar Şenel cinayetine ilişkin görülen duruşmada sanığın, öldürdüğü kadını itibarsızlaştırmak istemesi boşuna değildir. Çünkü bunun yargıda bir karşılığının olduğunu ve lehe sonuç verdiğini çok iyi bilmektedir. Her gün yüzlerce kadın evde, işte, sokakta, erkek şiddetine maruz kalmakta ya da şiddet tehdidi altında ölümle burun buruna yaşamlarını sürdürmektedir” şeklinde konuştu.

Kadınlara yönelik her türlü şiddete karşı eksilmeyeceklerini aktaran Çetin, “Tüm kadınları; kadına yönelik her türlü şiddete, kadın cinayetlerine, savaşa, ekonomik krize, cinsiyetçiliğe, ayrımcılığa, sömürüye, otoriterliğe karşı; Mirabel kardeşlerin mücadelesini büyütmeye, KESK’te örgütlenmeye, Bir kişi daha eksilmeyeceğiz!” açıklamasında bulundu.

Habertrak/Özlem İnan