DOLAR 32,2825 % 0.02
EURO 35,0273 % -0.19
GRAM ALTIN 2.477,26 % 0,45
ÇEYREK A. 4.050,32 % 0,45
BITCOIN 66.229,81 0.274
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 21°

Gıdada enflasyon durdurulamıyor

Son Güncelleme :

02 Kasım 2018 - 10:09

Eylül ayında yüzde 12,56 oranında artarak rekor kıran gıda fiyatlarında ekim ayında da artışın tırmanarak devam ettiğini kaydeden Eğitim-İş Tekirdağ Şube Başkanı Hüseyin Eren “’Enflasyonla topyekûn mücadele’ sloganıyla yapılan tüm fiyat indirimi reklam ve propagandalarına rağmen gıda fiyatlarındaki artış ekim ayında da devam etti. Gıdada yıllık enflasyon yüzde 19,31’e kadar yükseldi” dedi.

Eğitim-İş Tekirdağ Şube Başkanı Hüseyin Eren “Ekim’de yüzde 0,9 oranında artış kaydedilen gıda fiyatlarında bu yılın ilk 10 aylık döneminde yüzde 42,66, son bir yılda ise yüzde 49,31 oranında artış yaşandı. Gıda fiyatlarında ekimde yaşanan artışta et-balık, yağ, bakliyat ve diğer gıda grupları etkili oldu. Meyve ve sebze fiyatlarında ise düşüş yaşandı.” değerlendirmesinde bulundu.

“HER 100 LİRANIN 31 LİRASINI GIDA İÇİN”

“Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Kamu-Ar’ın, Ankara’daki pazar ve marketlerden düzenli olarak derlediği fiyatları esas alarak yaptığı ‘halkın enflasyonu’ araştırmasının ekim ayı sonuçları, dar ve sabit gelirliler üzerindeki gıda enflasyonu baskısının krizle birlikte giderek daha dayanılmaz bir noktaya gösteriyor. Kriz vatandaşların gıda karşısındaki satın alma gücünü son bir yılda yarıya yakın azalttığını gösteriyor. Tüketim harcamaları araştırmaları, en yoksul yüzde 10’luk kesimin harcadığı her 100 liranın 31 lirasını gıda için yaptığını, en zengin yüzde 10’luk kesimin 100 liralık harcaması içerisinde gıdanın aldığı payın ise 13 lirada kaldığını gösteriyor. Dolayısıyla gıda fiyatlarında yaşanan artış ve azalışlar yoksulların bütçesini zenginlere göre çok daha derinden etkiliyor.

“ET-BALIK DİĞER ÜLKERE GÖRE DAHA AZ TÜKETİLİYOR”

“Birleşik Kamu-İş’in araştırmasına göre Türkiye’deki aileler gıda için harcadıkları her 100 liranın 17,9 lirasını pirinç, ekmek, bulgur, buğday unu, makarna ve şehriye gibi ürünlere harcıyor. Diğer ülkelere göre miktar olarak çok az tüketilmesine rağmen, dünyanın belki de en yüksek fiyatlarının geçerli olması nedeniyle et ve balık için yapılan harcamalar ise gıda harcamalarının yüzde 22,4’ünü oluşturuyor. Süt, peynir, tereyağı ve diğer süt ürünleri ile yumurtanın gıda harcamaları içerisindeki payı ise yüzde 13,4’ü buluyor. Türkiye’de gıda için harcanan her 100 liranın 5,5 lirası tereyağı dışındaki yağlara,10,8 lirası meyveye, 15,1 lirası sebzeye, 6,1 lirası şeker, reçel, bal gibi gıda ürünlerine, 3,1 lirası çay ve kahveye, 3,6 lirası alkolsüz içeceklere, 2,2 lirası ise diğer gıda maddelerine ayrılıyor.”

“EN BÜYÜK ZARARI YOKSUL KESİM GÖRÜYOR”

“TÜİK’in araştırmalarına göre yoksullar gıda harcamalarının büyük bölümünü ekmek, tahıl ve sebzeye ayırırken, zenginlerin gıda harcamalarının büyük bölümünü et balık ve deniz ürünleri meydana getiriyor. Türkiye’de başta hayvancılık olmak üzere tarım sektörünün üretimindeki artışın, talep artışının gerisinde kalması, üreticiyle tüketici arasındaki zincirde yer alan aracıların yüksek kar oranları ve diğer nedenlerle gıda fiyatlarında yaşanan yükselişten en büyük zararı, gelirinin büyük bölümünü gıdaya ayırmak zorunda olan yoksul kesimler görüyor.

 “ET-BALIK HARCAMALARINDA 8,41 ORANINDA ARTIŞ”

“Ekim ayında,  ekmek, un, bulgur, pirinç, makarna fiyatlarında bir önceki aya göre yüzde 1,54 oranında artış yaşanırken, et ve canlı hayvan ithalatı yapılarak fiyatları kontrol altına alınmaya çalışılan et-balık harcamalarında yüzde 8,41 gibi oldukça yüksek oranlı bir artış kaydedildi. Ekimde süt ve süt ürünleri ile yumurta harcamalarında ise yüzde 0,15 oranında yükseliş gözlendi. Katı ve sıvı yağ fiyatlarında yüzde 2,23 oranında artış oldu. Meyve harcamalarının yüzde 4,92 oranında azaldığı ekim ayında sebze harcamalarında ise yüzde 11,86 oranında indirim yaşandı. Bakliyat fiyatları 10,33 oranında artarken, salça, zeytin, bal, çay tuz ve benzeri gıda maddelerinden oluşan diğer gıda fiyatlarında da yüzde 2,56 oranında artış yaşandı.”

OCAK-EKİM 2018 DÖNEMİ

“Araştırmaya göre 2018 yılının ilk on aylık döneminde gıda harcamalarında yaşanan toplam artış ise yüzde 42,66 olarak gerçekleşti. Bu dönemde ekmek, un, bulgur v.b harcamalar yüzde 28,79,oranında artarken, et-balıkta yüzde 22,56 oranında fiyat artışı gözlendi. Süt ve süt grubu ürünlerin fiyatlarında yüzde 31,53,  yağ fiyatlarında yüzde 22,68, meyve fiyatlarında yüzde 66,64 artış gözlendi. Sebze fiyatlarında yüzde 121,27 oranında artış kaydedilirken bakliyat fiyatlarında yüzde 4,17 oranında yükseldi.  Son on ayda diğer gıda maddelerinin fiyatlarında ise ortalama yüzde 17,13 oranında artış oldu.”

Habertrak/Özlem İnan