DOLAR 32,2839 % 0.02
EURO 35,0653 % -0.07
GRAM ALTIN 2.473,00 % 0,27
ÇEYREK A. 4.043,36 % 0,27
BITCOIN 66.197,60 -0.147
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 18°

Gıdada yeni dönem

Son Güncelleme :

03 Ocak 2020 - 16:32

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre tüketicilere yönelik birçok önemli düzenleme hayata geçirilecek.

Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği hayata geçirilecek olan düzenlemeler yılbaşı ile birlikte zorunlu hale getirildi.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, 1 Ocak 2020 itibariyle, hazır yemek hizmeti veren restoran, kantin, okul ve hastane gibi toplu tüketim yerlerindeki gıdalar için alerjen bilgilerinin tüketiciye sunulmasının, hazır ambalajlı gıdalarda ise beslenme bildirimi yapılmasının zorunda olacağını kaydetti.

Gıda alerjilerinin, çocuklarda yaygın olmak üzere, toplumun bütün kesimlerinde görülebildiğini, bunun da kişilerde farklı şikâyetlere yol açtığını dile getiren Pakdemirli, “Yapılan düzenlemeyle, gıdanın tüketime hazır hale getirildiği ve son tüketiciye sunulacağı hazır yemek hizmeti veren restoran, kantin, okul, hastane vb. işletmelerde yiyeceklerin alerjen bilgileri, afiş, yazı tahtası, menü vb. vasıtalarla tüketicilere sunulacak.” dedi.

GIDALARDA ENERJİ VE BESİN ÖGELERİNİN MİKTARI YER ALACAK

Bakan Pakdemirli, ayrıca, yönetmelikle hazır ambalajlı gıdalarda beslenme bildirimi yapılmasının da zorunlu hale getirildiğini belirterek, böylece hazır ambalajlı bir gıdanın 100 gramında veya 100 mililitresinde ne kadar enerji, yağ, doymuş yağ, karbonhidrat, şeker ve tuzun yer aldığının bilineceğini söyledi.

DÜZENLEME OBEZİTEYLE MÜCADELEYE DE KATKI SAĞLAYACAK

Bakan Pakdemirli, düzenlemeyle tüketicilerin daha bilinçli gıda seçimine ve tüketmesine dolayısıyla özellikle obeziteyle mücadeleye ve halen Türkiye’de kişi başı günlük ortalama 12 gram olan tuz tüketiminin 5 gramın altına düşürülmesine katkı sağlanacağını da sözlerine ekledi.

Haber Merkezi