DOLAR 32,3764 % -0.15
EURO 34,7905 % -0.19
GRAM ALTIN 2.424,76 % -0,42
ÇEYREK A. 3.964,48 % -0,42
BITCOIN 63.758,85 1.18
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

“Glutensiz” yaşam mutfakta

Son Güncelleme :

08 Nisan 2019 - 15:09

9 Mayıs Dünya Çölyak Günü nedeniyle glutensiz ürünlerin yapımı mutfak uygulama semineri gerçekleştirildi.

“Duy, Dinle, Destekle” isimli Çölyak Work shop semineri düzenlenerek, derneğin logosu bulunan glutensiz pasta katılımcılarla birlikte kesildi.

Tekirdağ Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği ve Süleymanpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleşen etkinlikte konuşan Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Bahar Ayşegül Gülcü, Çölyak hastalarını sosyal hayata katmak, yaşamlarını genişletmek için ürünlerin yapılabilirliğini mutfak uygulaması ile ortaya koyduklarını vurgulayarak, “Tekirdağ’ da ki tüm kurum ve kuruluşların elini taşın altına koyup halk ekmek adı altında ya da glutensiz fırınlarda ürünlerimizin yapılmasını istiyoruz” dedi.

Turizm Otelcilik mutfak atölyesi alanında başlayan etkinlik konferans salonunda devam ederek, Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Bahar Ayşegül Gülcü, Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Denetim Kurulu Başkanı Lütfi Çebi, Yiyecek içecek hizmetleri atölye şefleri Ebru Kırmızı ile Hanife Yılmaz Çuhac, Süleymanpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri katıldı.

 “ÇÖLYAKLA YAŞAMAK ZOR VE PAHALIDIR”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan seminerde konuşan Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Bahar Ayşegül Gülcü, “Duy, Dinle, Destekle” isimli Çölyak Work shop (mutfak uygulaması) etkinliğimizi Süleymanpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi iş birliği ile sizlere 25 yıldır bilmeyerek, son 10 yılda tanı almış bir Çölyaklı olarak seslenmek istiyorum. Çölyak arpa, buğday, çavdar gibi tahılların içerisinde bulunan gluten adlı proteinin ince bağırsaklar üzerinde yarattığı ömür boyu süren kronikleşen hastalıktır. Çölyakla yaşamak zor ve pahalıdır. Bugün burada görünüş olarak, küçük ama gelecek nesilleri için büyük bir adımı gerçekleştirmekteyiz Tekirdağ’ da ki tüm kurum ve kuruluşların elini taşın altına koyup halk ekmek adı altında ya da glutensiz fırınlarda ürünlerimizin yapılmasını istiyoruz.” Diye konuştu.

“ELİMDEN GELDİĞİNCE DESTEKLEMEYE ÇALIŞIYORUM”

Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Denetim Kurulu Başkanı Lütfi Çebi, Çölyak ailesini elinden geldiğince desteklemeye çalıştığını vurgulayarak, “Türkiye’de 13 mesleki federasyondan biri olan sektörün anayasal, sorumluluk sahibi olan Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu’nun Trakya’dan tek temsilci olarak, duyduğum mutluluğu aktararak sözlerime başlamak istiyorum. Ben Çölyak hastalığını Ankara’da seminerde kulağımın kenarından duymuştum. Lakin 2014 yılında Dernek Başkanımız Bahar Hanım’ın sayesinde ve bu güzel insanları bilerek, anlayarak, duyduğum daha sonra dernek ile yakın olmak istediğim hanım efendiyi aradım.  Sizden asla ve asla uzak olamayız. Ne için bir arada değiliz diyerek, mesleki oda başkanlığı yaptığım dönemde kendisini davet ettim. Onu dinledik ve destekleme kararı aldık. O gün bu gündür de ben bu güzel aileyi elimden geldiğince desteklemeye çalışıyorum. ‘Glutensiz hayat’ diyorsunuz. Sanki bir şey eksikmiş gibi hayatınızda ama bence siz o eksikliği öylesine fazla gidermişsiniz ki o size gülücük ve sevgi yansıması olarak ruhlarınıza doğmuş. O geleceğe gülen bakışlarınız için ben sizleri tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından emeği geçenlere teşekkür belgesi takdiminde bulunularak, pasta kesildi. Katılımcılara hazırlanan glütensiz yiyeceklerden ikramlarda bulunuldu.

Habertrak/Ayşe Çinar