DOLAR 32,2017 % -0.01
EURO 35,0172 % 0.01
GRAM ALTIN 2.505,28 % 0,18
ÇEYREK A. 4.096,13 % 0,18
BITCOIN 67.065,27 0.281
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 22°

“Hak arama mücadelesi bastırılamaz”

Son Güncelleme :

30 Ocak 2018 - 11:18

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Bakanlar Kurulu kararı ile metal işçilerinin grevinin 60 gün süreyle ertelenmesini Meclis gündemine taşıdı. Yüceer, “Emekçiler sadece alın terinin karşılığını istiyor. İktidar eliyle emekçilerin hak arama mücadelesinin bastırılması kabul edilemez” dedi.

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Bakanlar Kurulu kararı ile metal işçilerinin grevinin 60 gün süreyle ertelenmesini Meclis gündemine taşıdı. TBMM Başkanlığına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Yüceer, grev hakkının emekçilerin büyük mücadeleler sonunda elde ettiği bir hak olduğunu kaydetti.

GREV ANAYASAL HAKTIR

Yüceer, Anayasa’nın 90’ıncı maddesi ve ILO normları ile barışçıl toplu eylem hakkının güvence altına alındığını belirtti. 2012 yılında çıkarılan 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu ile 12 Eylül ürünü grev ertelemenin aynen korunduğunu ifade eden Yüceer, Bakanlar Kurulu’nun grev erteleme yetkisi ile grev hakkının kullanılmasının emekçiler için neredeyse imkânsız hale geldiğini vurguladı.  Yüceer, Türk Metal İşçileri Sendikası, Birleşik Metal İşçileri Sendikası ve Çelik-İş Sendikası’nın, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yürüttüğü toplu sözleşme sürecinin tıkanmasının ardından grev kararı aldığını,  ancak Bakanlar Kurulu’nun kararı ile grevin “milli güvenliği bozucu” nitelikte görüldüğü için 60 gün süreyle ertelendiğini bildirdi.

İŞÇİLER ALIN TERİNİN KARŞILIĞI İSTİYOR

Bakanlar Kurulu’nun erteleme kararına sert tepki gösteren Yüceer, “130 bin emekçi sadece alın terinin karşılığını, insan onuruna yakışır bir şekilde yaşamını sürdürebileceği ücret ve özlük haklarını istiyor. Ancak, Hükümet keyfi bir gerekçeyle işçinin Anayasal hakkı olan grev hakkını elinden alıyor. Grevin ertelenme nedeni ise diğer yasaklarda olduğu gibi tanıdık. Bu ülkede milli güvenliği de, genel sağlığı da, bozan işçiler, emekçiler değil; keyfi gerekçelerle demokrasiyi, hukuku rafa kaldıranlardır.   İktidar eliyle emekçilerin hak arama mücadelesinin bastırılması kabul edilemez. Demokrasiyi ve işçi haklarını ihlal eden bir uygulamaya dönüşen OHAL de, grev hakkının kullanımının önündeki tüm engeller de derhal kaldırılmalıdır. Metal işçilerinin grev hakkı iade edilmelidir” dedi.

BAKAN’A SORULAR

CHP’li Yüceer, Bakan Sarıeroğlu’nun yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

Hükümetleriniz döneminde kaç grev ertelenmiştir?

Ertelenen bu grevler hangi iş kollarında ve hangi kuruluşlarda gerçekleşmiştir?

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Biz OHAL’i iş dünyasının daha rahat çalışması için getirdik” sözlerinden hareketle grev erteleme talebi iş dünyasından mı gelmiştir?

İşçinin Anayasal hakkı olan grev hakkının önündeki engelleri kaldırmak için Bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır? -İşçilerin hak arayışı “milli güvenliği” nasıl tehdit etmektedir?Habertrak/Ferhat Akgün