DOLAR 32,4196 % -0.07
EURO 34,8344 % 0.23
GRAM ALTIN 2.435,06 % -0,15
ÇEYREK A. 3.981,33 % -0,15
BITCOIN 62.276,00 -2.664
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

“Her 100 gençten 27’si işsiz”

Son Güncelleme :

16 Aralık 2019 - 13:44

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, “Gençler işsizliğin pençesinde. Genç işsiz sayısı şu an 1 buçuk milyon. Üniversiteli işsiz sayısı 1,2 milyon. Her 100 gençten 27’si işsiz. Her 100 işsizden ise 27’si de üniversite mezunu. Çocukları okutup, yetiştiriyoruz. Her türlü fedakârlığı yapıyoruz. Ama iş verilmiyor”

Tekirdağ’ın Süleymanpaşa İlçesi CHP 3. Olağan Kongresi’nde konuşan Öztrak, “2019’un Ağustos ayı itibariyle ülkemizde 5,7 milyon genç ne okulda okuyor. Ne iş arıyor. Ne işte çalışıyor.  Maalesef evde oturuyor. Ne büyük bir kayıp. Gençlerimize kaliteli eğitim veremiyoruz” dedi.

 “ÜLKEDE Kİ GERÇEK İŞSİZ SAYISI 8 MİLYONUN ÜZERİNDE”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, ülkede ki gerçek işsiz sayısı 8 milyonun üzerinde olduğuna değinerek, “Türkiye baş aşağı gitmeye 2014 yılında başladı. 2014 yılında ne oldu? Cumhurbaşkanlığı ilk defa seçim ile belirlenecekti. Ocak ayından itibaren kampanya başladı. Şubat ayından şu andaki Cumhurbaşkanı çünkü dedi ki ben bundan önceki Cumhurbaşkanları gibi olmayacağım. Ondan sonra hukuk devleti giderek yıprandı. Demokratik standartlarımız düşmeye başladı. Bununla beraber ekonomi de bozulmaya başladı. Milli gelirimiz 2013 yılında 950 milyar dolar iken 2014 -2018 yılında 734 milyar dolara düştü. Yani cebimizden 216 milyar dolar alındı gitti. Yine hep övünüyorduk. Türkiye dünyanın ilk 20 büyük ekonomisinden biridir diye 2013’te 16. Sıradaydık. 2019 tahminlerinde 19.sıraya düştük. Biraz gayret. Dünyanın en büyük 20 ekonomisinde dışına düşeceğiz. Ülkede ki gerçek işsiz sayısı 8 milyonun üzerinde. Yine 2014 Ağustos’unda ki işsiz sayısındaki artış buna göre yaklaşık 2 milyon kişi işsiz sayısı artmış. Gençler işsizliğin pençesinde. Genç işsiz sayısı şu an 1 buçuk milyon. Üniversite işsiz sayısı 1,2 milyon. Her 100 gençten 27’si işsiz. Her 100 işsizden ise 27’si de üniversite mezunu. Çocukları okutup, yetiştiriyoruz. Her türlü fedakarlığı yapıyoruz. Ama iş verilmiyor” şeklinde konuştu.

“GENÇLERİMİZE KALİTELİ EĞİTİM VEREMİYORUZ”

İktidarın iş vaadi vererek, aslında iş vermeyişine halkın hesap sormadığını kaydeden Öztrak, Daha bir vahim rakam söyleyeyim. 2019’un Ağustos ayı itibariyle ülkemizde 5,7 milyon genç ne okulda okuyor. Ne iş arıyor. Ne işte çalışıyor.  Maalesef evde oturuyor. Ne büyük bir kayıp. Gençlerimize kaliteli eğitim veremiyoruz. 4+4+4 sistemi çıkmasın diye çok uğraştık. Ama 2012 yılında bu sistem çıktı. 2012 yılında bu sistem çıktıktan sonra 2012’de okuma becerisi dalında puanımız 475 iken, 2015 yılında yeni eğitim düzeniyle 428’e indi. Şimdi bu sene 2018 yılında 466 çıkınca iktidar sevinmeye başladı. Daha hala 2016 seviyesinin altındayız. Yazıktır. Günahtır. Bu kadar gence bu kadar zaman kaybettirdik. Bunun telafisi yok. Bu çocukların önümüzdeki dönemde küresel rekabette, küresel yarışta yarışma güçleri maalesef iktidarın kaprisleri, iktidarın ideolojik sıkıntıları nedeniyle tamamen yok edilmiştir.  Şimdi hep beraber hatırlayalım. Bu sene başında ben burada bağırmıştım. Ticaret Odasıyla her yere pankartlar astım. Damat çıktı. Yanında Odalar Birliği Başkanı dediler ki 2 buçuk milyon işsize iş bulacağız. 2 buçuk milyon işsize yeni istihdam bulunamadı. Aslında çalışmakta olan işi gücü olan 789 bin kişi işinden oldu. Siz çıkıp, 2 buçuk milyon insana iş vereceğim diyorsunuz. 789 bin kişi işinden oluyor. Hala daha orada oturuyorsunuz. Dünyanın hiçbir yerinde 2 buçuk milyon kişiye iş vereceğim deyip, 1 milyon adamı işsiz bırakan iktidarı orada oturmazlar. Ama bizde hesap vermek yok. Oturuyor.  Vatandaş hayat pahalılığı altında eziliyor” diye konuştu.

“TBMM’NİN ÇATISI İNTİHAR ETMEK İSTEYEN İNSANLARLA DOLUP TAŞIYOR”

Damadı sevindirip, vatandaşın bir türlü sevindirilmediğini vurgulayan Öztrak,“Ama sonra bir şey buldular. TÜİK birtakım marketler buldu. İstatistik Kurumu enflasyon hesabındaki o marketlerden fiyat topluyor. TÜİK marketlerini söyleyin de vatandaşta oradan alışveriş yapsın. Ucuz mal alsın diyorum. Ama damadı sevindiriyorlar. Vatandaşı bir türlü sevindirmiyorlar. 2014 yılından bu yana vatandaşımız aslında hayat pahalılığı ve işsizlik arasında sıkıştı kaldı. Ankara’da TBMM çatısı, tuvaletleri intihar etmek isteyen insanlarla dolup taşıyor. Bugüne kadar görmediğimiz bir manzarayı bugün görüyoruz.  İnsanlar o kadar umutsuzluk içinde ki kendileri yaşamlarına son vermekle kalmıyor. Aileleri için de hiçbir umutları kalmadığı için ailelerini de yanlarında götürüyorlar. Biz bunu bu ülkede hiçbir zaman yaşamamıştık. Cumhuriyet Halk Partisi olarak ülkemizde yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisinin potansiyeline ve sahip olduğu üstünlüklere sonuna kadar güveniyoruz. Dünya’nın her yerinde ter döken girişimcilerimiz var. Uyum kabiliyeti yüksek dinamik iş gücümüz var.  Olağan üstü coğrafi avantajlarımız var.  Bu avantajları hakkı ile kullanabilirsek ülkemizi dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri yapabiliriz. Cumhuriyet Halk Partisi olarak hazırız” açıklamasında bulundu.

Habertrak/Ayşe Keşkek