DOLAR 32,4504 % -0.15
EURO 34,8290 % -0.66
GRAM ALTIN 2.438,67 % 0,10
ÇEYREK A. 3.987,23 % 0,10
BITCOIN 63.652,46 1.077
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

“HİBE VE DESTEKLER AİLE ŞİRKETLERİNE VERİLMELİ”

Son Güncelleme :

19 Ağustos 2021 - 16:04

Tekirdağ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şerif Baykut, son dönemde küçük üreticinin hayvancılıktan çekildiğini, bunun önüne geçmek için hibe desteklerin ve kredilerin büyük üreticiler yerine küçük üreticilere verilmesi gerektiğini söyledi.

Küçük üreticinin korunması gerektiğini ifade eden Birlik Başkanı Şerif Baykut, “Benim üye sayım son iki yılda yüzde 25 azaldı. Küçük üretici her geçen gün üretimi bırakıyor. Ülke genelinde süt miktarında bir azalma olmadığı görülse de küçük üretici üretimden çekiliyor.” diye konuştu.

“KÜÇÜK ÜRETİCİ KÖYDE TUTULMALI”

Küçük üreticinin yok olmasıyla işsizliğin daha da artacağını ifade eden Tekirdağ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şerif Baykut; “Benim üye sayım son iki yılda yüzde 25 azaldı. Küçük üretici her geçen gün üretimi bırakıyor. Büyük üretici devam ediyor. Ülke genelinde süt miktarında bir azalma olmadığı görülse de küçük üretici üretimden çıkıyor. Hibe destekler ve krediler sürekli büyük üreticilere veriliyor. Tabi 20 başa kadar sınır konulabilir ama çok da büyük üreticiye öncelik verilmemeli. Küçük üreticileri yok etmenin anlamı yok. O insanlar köyde karnını doyuramazsa, şehre gidecek. Şehirde zaten işsizlik var. Bir de çiftçi gelecek. İşsiz üstüne işsiz eklenecek. Küçük üretici köyde tutulmalı. Çiftçiliğin yanında hayvancılık da yapılabilmeli ki üretimden vazgeçmesin. Küçük üretici, üretimi bıraktığında ne yapacağız? Her şeyi dışarıdan ithal edemezsin. Sadece ithal etmekle bu iş olmaz. Önce kendi ülkemizdeki üretici desteklenmeli. Aile işletmelerini destekleyerek kalkındıracaksın ki yarınki zor günlerde üretime devam edebilsin.” “şeklinde konuştu.

“KÜÇÜK ÇİFTÇİYE POZİTİF AYRIMCILIK YAPMALI”

Küçük üreticiye pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini aktaran Baykut; ““Pandemi döneminde gördüğünüz gibi ülkemiz hiçbir sıkıntı yaşamadı. Üreticimizin üretime devam etmesinden dolayı bir sıkıntı yaşanmadı. Avrupa ülkelerinin rafları boşaldı. Bizim üreticimiz zor da olsa üretime devam etti. Küçük üreticinin gayreti sayesinde üretim devam etti. Hem ülkemiz açısından hem işsizlik açısından hem de insanların doğduğu yerde doyması açısında çok büyük önemi var. Devletimiz politikasını bu yöne çevirmeli. Küçük çiftçiye pozitif ayrımcılık yapmalı.” diyerek sözlerini tamamladı.

Habertrak /Serhat Yeşilpek