Yapılan plan değişikliğinin ardından Kapaklı ile Çerkezköy arasındaki Pınarça mevkiinde yapılması planlanan Kömürlü Termik Santral için Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ve Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı bir araya geldi. İki ilçenin de siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının da katıldığı toplantıda yapılması planlanan Kömürlü Termik Santrale karşı sonuna kadar mücadele edileceği vurgulandı.
Kapaklı Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleşen toplantıya Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Milliyetçi Hareket Partisi Kapaklı İlçe Başkanı İsmail Türker, Belediye Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Erkan, Kapaklı Kent Konseyi, Kapaklı’daki STK temsilcileri, belediye personelleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Termik Santrale karşı nasıl bir yol izlenilmesi gerektiğinin konuşulduğu toplantıda, Termik Santral yapılması düşünülen diğer il ve ilçelerde neler yapıldığı konuşuldu.
”1 MİLYON NÜFUS ETKİLENECEK!”
Toplantıda açılış konuşmasını yapan Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, ”Bölgemize yapılması planlanan kömürlü termik santral ile hep birlikte mücadele etmeliyiz. Çünkü bu termik santralden yaklaşık 1 milyon nüfus etkilenecektir. Bu yüzden hep birlikte çalışacağız. Bu mücadelede Çerkezköy’ün tecrübelerinden faydalanacağız. Bu iş siyasi parti işi değildir. Çocuklarımızın sağlığı ve geleceği için hep birlikte mücadele etmeliyiz” ifadelerini kullandı.
”KAMULAŞTIRMA MALİYETİ YOK”
Toplantı Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın konuşması ile devam etti. Çerkezköy’ün Termik Santrali ilk defa 27 Ekim 2016’da duyduğunu kaydeden Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “Bu termik santralin 8’de 1’lik kısmı Çerkezköy’de kalıyordu. Büyük çoğunluğu Silivri’ye bağlı Çayırdere bölgesinde kalıyordu. Biz hukuk mücadelemize başladık. Önce planlara itiraz ettik fakat itirazlarımız kabul görmedi. Hukuki mücadelemizi sürdürdük. Daha sonra bu alanla ilgili 22 Şubat 2016 tarihinde acil kamulaştırma kararı alındı. Biz kamulaştırma kararı alınan alanda bulunan Çerkezköy Belediyesi hisselerinin kamulaştırılmasına karşı dava açtık. Temmuz ayı sonu itibari ile Danıştay kamulaştırmanın durdurulması kararı aldı. Ancak öyle anlaşılıyor ki Bakanlık buna karşı önlem almış ve yeni bir yer için hazırlıklarını yapmış. Termik santralin şu anda konumlandırıldığı alanın büyük çoğunluğu maliye hazinesidir. Yani kamulaştırma maliyeti yok” dedi.
”ORTAK BİR DİLE İHTİYACIMIZ VAR”
Başkan Akay konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu iş artık Çerkezköy ve Kapaklı’nın bahçesine geldi. Termik Santrallerin etki alanları yaklaşık 40 kilometredir. Bu meseleyi siyasi bir mesele olarak görmemeliyiz. Geçtiğimiz günlerde termik santral incelemesi yapmak üzere Yatağan’a gittik. Orada yaşayan vatandaşlara bir dokunduk bin ah işittik. Toplumun biraz daha duyarlı bir şekilde termik santrale karşı çıkması gerekiyor. Termik santralin zararlarını çok somut örneklerle, yüksek sesle anlatmamız gerekiyor. Bizim ortak bir dile ihtiyacımız var. Bu mücadeleyi aynı noktadan yürütmeliyiz. Bizim çok sade dille termik santralin zararlarını vatandaşımıza anlatmalıyız. Önümüzdeki günlerde Elbistan Afşin’e gidip, termik santral sahası etrafında yaşayan vatandaşlara dokunup, bunun zararlarını dinleyeceğiz. Bu heyette Kapaklı’dan da bir ekip yer almalıdır.”
Açılış konuşmalarının ardından Kapaklı Belediyesi personeli tarafından kömürlü termik santralin etki alanları, zararları ve kömürlü termik santrale karşı verilecek mücadelede yapılması gerekenler konusunda sunumlar yapıldı. Toplantı sonunda Çerkezköy-Kapaklı Termik Santral ile Mücadele Platformu oluşturulmasına ve bu mücadelenin hep birlikte yürütülmesine karar verildi. Habertrak/Timuçin Çınar