DOLAR 32,5262 % 0.24
EURO 34,8757 % 0.28
GRAM ALTIN 2.443,27 % 0,19
ÇEYREK A. 3.994,75 % 0,19
BITCOIN 62.942,33 -0.813
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 14°

İnsan hakları konuşuldu

Son Güncelleme :

15 Aralık 2018 - 11:02

Tekirdağ Valiliği tarafından “10 Aralık Dünya İnsan Hakları Haftası” kapsamında Ticaret ve Sanayi Odası’nda konferans düzenlendi.

Konferansa Vali Aziz Yıldırım’ın yanı sıra Namık Kemal Üniversite Rektörü Sedat Murat,  Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Günay katılım sağladı.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Oğuz İnsan Haklarının tarihsel gelişimini ifade ederek, “İnsan hakları bağlamında çok önemli bir kavram öteki ile ilişki bağlamında tarihsel bir arka plan vermek istiyorum. İnsan hakları kavramı kavram olarak ortaya çıkması, programatik olarak ortaya konulması aslında Batıya aittir. Baktığımız zaman ben şunu söylemiştim öteki ile ilişki bağlamında nasıl bir tarihsel arka plan bu kavramı doğdu. Çok özet olarak bir tarihsel resimle geçiştiriyorum. Durumu kavramamız açısından mesela antik döneme gittiğimiz zaman özellikle Yunan ve Grek dünyası ve Roma dönemi öteki olan barbar olarak adlandırılır. Savaş hukukuna baktığımız zaman ele geçirilen yer çoluk çocuk taramaksızın bütün alt yapı ve üst yapısıyla tahrip edilir. Daha sonra Avrupa’nın ilerleyen sürecinde Hristiyanlığı kabul edişini görüyoruz. M.S 311-312 yılları arasında Hristiyanlığın kabulüyle beraber Avrupa’nın Batı’da yeni ötekileri tarih sahneye çıkıyor. Hem kendi içerisinde hem de kendi dışarısında bu bizim için neden önemli? Neden ötekiye bakıyoruz? Ötekiye karşı sergilenen tutum nasıl? Hristiyanlığın kabulünden sonra Heretikler ortaya çıkıyor. Heretikler kimlerdir? Sapkın olanlar yani resmi doktrinden sapmış, resmi inançtan sapmış kişilerdir. Heretiklere karşı nasıl tavır sergileniyor? Akıl almaz işkenceler, zulümler, yaşam hakkı tanınmıyor. Daha sonra Heretikler dışında Avrupa’da kendi dışındaki İslam dünyasına defalarca Haçlı seferleri düzenleniyor. Ne olarak ötekisi olarak ne olarak şeytanlar olarak Haçlı seferleri sırasında ne yapılıyor? Gittikleri ülkelerde özellikle Kudüs’te yaptıkları çok meşhurdur. Özür de dilemişlerdir bundan dolayı kan gölüne dönüyor Kudüs sokakları, daha sonra yine Hristiyanlık döneminde engizisyon diye bir kurum ortaya çıkıyor. Engizisyanonun konu aldığı ötekiler kimler? Resmi dogmasından sapanlar Galileo gibi bilim adamları bile engizisyonda yargılanmış, fikrinden cayarak mahkum olmaktan kurtulmuşlardır” diye konuştu.

Konferans sunumunun ardından Rektör Sedat Murat, konuşmacı Gökhan Oğuz’a çiçek takdiminde bulundu.

Habertrak/Özlem İnan