DOLAR 32,3797 % -0.19
EURO 34,7311 % -0.04
GRAM ALTIN 2.433,23 % -0,22
ÇEYREK A. 3.978,33 % -0,22
BITCOIN 62.807,16 -1.318
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

İstiklal Marşı 101 yaşında

Son Güncelleme :

15 Mart 2022 - 12:18

İstiklal Marşı’nın kabulünün 101.yılı Saray’da İlçe Müftülük Konferans Salonu’nda düzenlenen törenle kutlandı.

Emperyalizme karşı kazandığımız Kurtuluş Savaşımızın simgesi olan İstiklal Marşı’mızın kabulünün 101. yılı coşkuyla kutlandı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende günün anlam ve önemi belirten konuşma Ali Naki Erenyol Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Osman Yavuz tarafından gerçekleştirildi.

Yavuz, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Balkan savaşlarından Kurtuluş Savaşı’na kadar geçen 10 yıllık dönem hem Türkiye’nin tarihini, hem de coğrafyada bulunan herkesin hayatını ve kaderini birinci dereceden etkilemiştir, etkilemektedir, etkileyecektir.

Kurtuluş Savaşı, bu dönemin tepe noktasını oluşturur. Türk Ulusu, Kurtuluş Savaşı ile bağımsızlığına yönelen saldırılara kararlılıkla karşı koymuş, olanaksızlıklar içinde zaferler kazanmış, büyük bir ulustur.İstiklal Marşımız, yurdumuz için en karanlık, Türk milletinin bağımsız yaşamak için en kararlı günlerinde hazırlandı. Saldırgan düşmana karşı Anadolu’da tutuşan heyecanı alevlendirecek; vatan sevgisini ve inancı canlı tutacak, umutsuzluğu umuda çevirecek bir marşın hazırlanması düşüncesi, Genel Kurmay Başkanı İsmet İnönü’den geldi. Büyük şair Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı ve 1. T.B.M. Meclisi’nin ayakta alkışlarıyla kabul edilen İstiklal Marşı, Türk Ulusunun bağımsızlık ve özgürlük savaşını ölümsüzleştiren, Türk Milletini ortak düşünce ve değerler düzleminde buluşturan, eşsiz bir yapıttır. İstiklal Marşı, bir milletin mukaddesleri uğruna ettiği yeminin manzum ifadesidir. Milletin kader, kıvanç ve tasa birliğine tercüman olmuştur. Büyük şair Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan İstiklal Marşı, dünyadaki en haklı, en kutsal savaşlardan birini, sömürgeciliğe karşı verilmiş ilk kurtuluş savaşını, ulusal haykırışı, direnişi, heyecanı anlatan eşsiz bir yapıttır. Mehmet Akif, güçlü anlatımıyla seçkin bir eser oluşturmuş, özlü dizeleriyle ulusumuzun, ülkesine yönelen tehditlere kararlıkla direneceğini; bağımsızlığını koşullar ne olursa olsun koruyacağını dünyaya duyurmuştur.

Olanaksızlıklar içindeki halkımıza o çetin koşullarda umut, güven, inanç aşılayan bu dizeler, aynı zamanda Türk Ulusunun tarihinden getirdiği yüce kişilik özelliklerini, yüksek ruhunu, saygın ve soylu duygularını, düşüncelerini betimleyen edebi bir anıttır.

İstiklal Marşımız, aziz Türk Milletinin imkansızlıklar içerisinde gösterdiği büyük kahramanlığın simgesi, harap ve bitap düşmüş bir ülkenin yeniden doğuşunun habercisi olmuştur.

Yüce Atatürk önderliğinde kazanılan Kurtuluş Savaşı ile ulusumuzun soylu ve yüce yaradılış özelliklerini, duygu ve düşüncelerini en güzel biçimde anlatmış, yurttaşlarımızı ortak düşünce ve değerler düzleminde buluşturmuştur.”

DERECEYE GİRENLER ÖDÜLLENDİRİLDİ
Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından Mehmet Akif Ersoy’un hayatı belgeseli izletildi.İstiklal Marşı’nın kabulünün 101. yıldönümü çerçevesinde düzenlenen resim, şiir, kompozisyon ve İstiklal Marşı’nı güzel okuma yarışmasında dereceye girenlere ödülleri protokol tarafından takdim edildi.
İstiklal Marşı’nın kabulünün 101. yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma programına Saray Kaymakamı Adem Ünal, Saray Belediye Başkanı Özgen Erkiş, Cumhuriyet Halk Partisi Saray İlçe Akın Aytaç, Ak Parti Saray İlçe Başkanı Samet Derviş, Milliyetçi Hareket Partisi Saray İlçe Başkanı Yusuf Duman, Saray İlçe Jandarma Komutan Vekili Başçavuş Ayhan  Aytaç, Saray İlçe Emniyet Müdür Vekili Vahap Uyar, Saray İlçe Milli Eğitim Müdürü Reşat Uçak, Saray İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Fehmi Çüren, Saray İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Hasan Küpeli, Kaymakamlık daire amirleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Haber Merkezi