DOLAR 32,3898 % -0.13
EURO 34,7716 % -0.2
GRAM ALTIN 2.429,35 % -0,24
ÇEYREK A. 3.971,98 % -0,24
BITCOIN 63.643,57 1.687
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

“Kadın milletin en temel öğelerindendir”

Son Güncelleme :

06 Aralık 2018 - 10:13

Tekirdağ Barosu kadın avukatları 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı verilişinin 84. Yıl dönümü vasıtasıyla basın açıklamasında bulundu.

“Kadın, yaşayan bir toplumun, bir milletin en temel ve en önemli ögelerindendir” diye konuşan Tekirdağ Barosu avukatlarından Dilhan Hoşgörür “Erkeğiyle, çocuklarıyla ve her şeyiyle o toplumun içinde binlerce yıl geriden gelen bir yaşamı beraber şekillendirmiş ve gelecekte de yaşamın şekillendirilmesini sağlayacak en önemli unsurdur. Ne zamanki değerinin, kadınlığının, gücünün farkına varır, kendisine verilmiş yaşamın tüm sorumluluklarını kendi isteğiyle seçer, okur, düşünür; işte o zaman kadının, yaşamının, ülkesinin ve dünyanın bir anlamı olur. Ancak görüyor ve biliyoruz ki; bugün itibariyle, nüfusun yarısını oluşturan kadınların siyasal hayata katılım oranı hala erkeklerin çok daha gerisinde seyretmektedir. Dünyadaki çoğu ülkeden çok önce seçme ve seçilme hakkı elde etmesine rağmen bugün ülkemizde kadınların olması gereken yerde olmadıkları açıkça görülmektedir.” dedi.

“KADINLAR ÜLKE YÖNETİMİNDE ETKİN ROL OYNAMALIDIR”

Siyasi hayata katılımda kadınların önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini vurgulayan Hoşgörür, “Gerek milletvekili gerekse yerel yönetim seçimlerinde kadınlara hak ettiğinden çok çok az yer verilmekte, ülke yönetiminde etkin rol oynaması engellenmektedir. Siyasal hayata katılımda kadınların önüne koyulan tüm engellerin kaldırılması ve kadınların siyasi hayatın figüranları değil, karar mercileri olarak aktif rol üstlenmelerinin önü açılmalıdır. Bu yolun açılması için seçilmiş ve atanmışların, parlamentonun, demokrasinin ve devletin bu hususta göstereceği çaba ve hassasiyet son derece önem arz etmektedir.” ifadelerini aktardı.

“KADINLAR SİYASİ ARENADA DAHA FAZLA YER ALMALI”

Kadınların yerelde ve genelde daha fazla görev alma adına ısrarlı olmaları gerektiğini kaydeden Hoşgörür, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Her yıl 5 Aralık’ta kutlanan ve kadınlar için anlam ve önemi çok büyük olan bu günün önemi bilip nimetlerinden faydalanmak için daha fazla çaba sarf etmek zorundayız. Ve son olarak Atatürk sözleriyle bir kez daha geçmişten Türk kadınına sesleniyor: ‘Ey kahraman Türk kadını; sen yerde sürünmeye değil omuzlar üzerinde yükselmeye layıksın.’ Bu düşünceler ışığında hayatın her alanında yer alan ve almak zorunda olan maddi ve manevi büyük yükler taşıyan kadınlarımızın karar verme süreçlerinde de var olmaları gerekmektedir. Kadınlarımızın yerelde ve genelde, tüm siyasi arenalarda, meslek odalarında, iş dünyasının tüm süreçlerinde daha çok görev alma adına ısrarlı olmalarını, önlerine çıkarılan engelleri tüm kararlılıklarıyla bertaraf etmelerini diliyoruz ve bunun sağlanacağına da inanıyoruz.”

Habertrak/Özlem İnan