DOLAR 32,4640 % 0.07
EURO 34,8868 % 0.37
GRAM ALTIN 2.433,71 % -0,20
ÇEYREK A. 3.979,12 % -0,20
BITCOIN 62.126,01 -2.739
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 13°

Köftede kanatlı eti ve sakatat çıktı

Son Güncelleme :

15 Ocak 2020 - 14:24

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen denetimlerde, Tekirdağ’daki iki firmanın ‘kırmızı et’ diye sattığı ette kanatlı hayvan eti tespit etti.

Tarım ve Orman Bakanlığı kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve satan firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve seri numarasını içeren bilgiler kamuoyunun bilgisine sundu. Listede Tekirdağ’dan iki firma yer aldı. Tarım ve Orman Bakanlığınca yapılan denetimlerde Muratlı’da köfte satan bir kasap dükkanında Tekirdağ köftelerinin içinde kanatlı eti olduğu tespit edildi. Ayrıca Hayrabolu’nda da bir firmada ‘dana köfte’ diye satılan etin içinde Kanatlı Eti ve Sakatat bulundu.

İşte Tarım ve Orman Bakanlığı’nın listesi;

Onur Tavukçuluk-Onur KAÇAR/Kahya Mah. Malkara Caddesi No:33 Hayrabolu/Tekirdağ

Günerler Et Pazarı- Ali GÜNER/Fatih Mahallesi, Mustafa Kemal Caddesi, No:8/A, Muratlı/Tekirdağ

Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamada; “2020 yılına ait ilk tağşiş listesi kamuoyu ile paylaşıldı. Gazlı içecekten, bala, çaydan zeytin yağına, çikolatadan ete kadar taklit, tağşiş veya ilaç etken maddesi tespit edilen toplam 229 firmaya ait 386 parti ürün belirlendi. Ülkemizde gıda güvenilirliğinin sağlanması, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi, kişilerin sağlığının ve tüketici menfaatlerinin korunması ile sektörde haksız rekabetin engellenmesi amacıyla gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme ve dağıtımının tüm aşamalarında resmi kontrol faaliyetleri Bakanlığımızca büyük bir titizlikle yürütülmektedir.  5996 sayılı “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu” ve bu Kanun kapsamında hazırlanan, “Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik” gereğince; laboratuvar sonucuyla taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen gıdaları üreten/ithal eden; kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarasını içeren bilgiler kamuoyunun bilgisine sunulmaktadır.

Bakanlığımızın yürüttüğü resmi kontroller ve firmaların otokontrol sistemlerine ek olarak bu uygulamamız ile; *Tüketici sağlığının ve menfaatinin korunması,

*Sektörde haksız rekabetin önlenmesi,

*Tüketiciler aracılığıyla firmalar üzerinde bir denetim mekanizması oluşturulması ve

*Firmaların “güvenilir gıda üretimi” nin teşvik edilmesi amaçlanmaktadır.

Söz konusu uygunsuzlukların tespit edilmesinde; Bakanlığımızca yürütülen denetimlerin yanında, tüketiciler tarafından yapılan ihbar, şikâyet, CİMER ve Alo 174 Gıda Hattı başvuruları neticesinde gerçekleştirilen denetimlerin de büyük payı olduğu açıktır. Bu bakımdan tüketicilerin bu başvurularını sürdürmeleri, halkımızın sağlığının korunması yönündeki çalışmalarımız için büyük önem taşımaktadır. Taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiği tespit edilen toplam 229 firmaya ait 386 parti ürün Bakanlığımız internet sitesinde kamuoyunun bilgisine sunulmuştur.

Böylece ilk kamuoyu duyurusunun yapıldığı 2012 yılından bu yana 1443 firmaya ait 3202 parti ürün tüketicilerin bilgisine arz edilmiştir.” denildi.

 

Habertrak/Ayşe Keşkek