DOLAR 32,5390 % 0.27
EURO 34,9531 % 0.4
GRAM ALTIN 2.443,38 % 0,19
ÇEYREK A. 3.994,93 % 0,19
BITCOIN 63.130,92 -0.267
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 14°

“Konuyu yargıya taşıyacağız”

Son Güncelleme :

16 Mayıs 2019 - 13:47

 

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Tekirdağ İl Temsilcisi Dr. Cemal Polat, Marmaraereğlisi’nde yapımı planlanan Düz Cam Üretim Tesisi projesinin ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından, “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” Kararı verilmesine tepki gösterdi.

Düz Cam Üretim Tesisi projesinin, hem bitkisel üretimi hem de insan sağlığını perişan eden bir oluşum olduğuna dikkat çeken Polat, “Şehir içine yapılacak olan bu fabrika insanların yaşam alanlarını altüst edecek. Orada böyle bir fabrikanın yapılması insan sağlığını direkt etkilediği için adeta cinayettir.” Dedi.

“ÜRETİMİ DE İNSANLARI DA PERİŞAN EDİYOR”

Marmaraereğlisi halkını yakından etkileyen bu kararın; insan sağlığından tarihi dokuya, tarımdan kültürel yapıya kadar birçok alana zarar vereceğine vurgu yapan Polat, “Cam fabrikası kentin tarihi ve kültürel dokusuna zarar verir. Özellikle kullandıkları enerji ve çevreye yayılan gazlardan dolayı insanların sağlığını direkt tehlikeye atıyorlar. Şehir içine yapılacak olan bu fabrika insanların yaşam alanlarını altüst edecek. Bilindiği gibi cam fabrikasında çok yüksek ısıya ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun için kömüre başvurulması demek, petrokok demektir. Bu da dünyada yasaklanmıştır. Bu gazlar çevreye yaydıkları gaz ile insan sağlığını direkt tehdit ediyor. Bitkisel üretimi zaten perişan eden bu oluşum, insanları da perişan ediyor.”

“DAVA AÇMAYI PLANLIYORUZ”

Tüm STK’ların ve çevre platformlarının farkındalık oluşturarak yargı yoluna başvurmaları gerektiğinin altını çizen Polat, “Biz bu kararın ardından dava açmayı planlıyoruz. Halkın istememesine rağmen bu görüşe uyulmuyor. ÇED’in de asıl amacı budur: halkın o bölgede yapılacak olan bir kuruluştan nasıl etkileneceği, taleplerini göz önünde bulundurmaktır.” Şeklinde konuştu.

“BU FABRİKA ADETA CİNAYETTİR”

Marmaraereğlisi Belediye Başkanı’nın da halkın çıkarlarını savunması düşüncesinde olduğunu belirten Polat, “Marmaraereğlisi Belediyesi de daha önce bu oluşuma itiraz etmişti. Şimdiki belediye başkanının ise nasıl bir tutum izleyeceğini bilmiyoruz. Fakat Marmaraereğlisi Belediye Başkanı’nın da bizimle birlikte yer alarak dava açmasını bekliyoruz. Sonuçta belediye başkanı birinci dereceden halkı temsil eden kişidir. Halk neden seçer belediye başkanını? Onun çıkarlarını, menfaatlerini koruman, yaşam alanlarını düzenlemek ve olanaklar sunmak için. Bu nedenle belediye başkanının ilk görevi bu oluşuma karşı çıkmak olmalıdır. Orada böyle bir fabrikanın yapılması insan sağlığını direkt etkilediği için adeta cinayettir.” Değerlendirmesinde bulundu.

“Tekirdağ ili Marmaraereğlisi, ilçesi ÇED Olumlu”

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nden kamuoyuna duyurulan açıklama ise şu şekilde: “Tekirdağ ili Marmaraereğlisi, ilçesi Cedit Ali Paşa Mahallesi, Ekşielma, 11148 nolu parsel mevkiindeki Kaptan Demir Çelik End. ve Tic. A. Ş. tarafından yapılması planlanan Düz Cam Üretim Tesisi projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince Komisyon çalışmaları ve halkın görüşleri dikkate alınarak Bakanlığımızca “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” Kararı verilmiş olup; Tekirdağ Valiliği (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) tarafından kararın halka duyurulması gerekmektedir. Ayrıca, söz konusu projeye ait Nihai ÇED Raporu ve eklerinde belirtilen hususlar ile 2872 sayılı Çevre Kanununa istinaden yürürlüğe giren yönetmeliklerin ilgili hükümlerine uyulması, mer’i mevzuat uyarınca ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması gerekmektedir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.”

Habertrak/Özlem İnan