DOLAR 32,2186 % 0.13
EURO 35,2575 % 0.13
GRAM ALTIN 2.474,68 % 0,28
ÇEYREK A. 4.046,11 % 0,28
BITCOIN 65.962,04 6.438
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 12°

Köy Enstitüleri’nin kuruluş yıl dönümünü kutladılar

Son Güncelleme :

19 Nisan 2018 - 13:04

Köy Enstitüsü mezunlarını yalnız bırakmayan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, bugün dünyanın en başarılı eğitim sistemi olarak kabul gören Finlandiya Eğitim Sistemi’nin temelinin Köy Enstitüleri’ne dayandığını söyledi.

CHP Merkez İlçe Başkanlığı; Köy Enstitüleri’nin Kuruluşunun 78. Yılı nedeniyle Köy Enstitüleri mezunları ve emekli öğretmenler ile birlikte Edirne Belediyesi Kent Ormanı Kahvaltı Salonu’nda bir araya geldi. Kahvaltıya ayrıca CHP İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, CHP Edirne Milletvekilleri Okan Gaytancıoğlu ve Erdin Bircan, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Çiğdem Gegeoğlu ve Kepirtepeliler Eğitim Vakfı Başkanı Hasan Çevik katıldı. CHP Merkez İlçe Başkanı Ediz Ün, eğitimin, doğumdan ölüme kadar süren bir süreç olduğunu ifade ederek, “Cumhuriyet devrimlerini tüm Anadolu’ya taşıyan, memleketin her köşesinde bilime, sanata, üretime ve akla dayalı eğitimle sorgulayan ve üreten nesiller yetiştiren büyük aydınlanma ve eğitim hareketi Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 78. yılı kutlu olsun” dedi.

“SONUÇLARINI EN UZUN VADEDE ALDIĞINIZ İŞTİR EĞİTİM”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, izlediği bir televizyon programından örnekler vererek, “ Değerli akademisyen Prof. Dr. Selçuk Şirin’e sunucu soruyor; ‘Dünyadaki en iyi eğitim sistemi hangi ülkededir? Selçuk Şirin diyor ki; ‘Finlandiya Modeli, en mutlu çocuklar Finlandiyalı çocuklar’. ‘Bu modele yaparak ve yaşayarak öğrenme modeli diyebiliriz’ diyor. Bu modeli dünyada başka kullanan ülkeler var mı? Diye soruyor sunucu elbette diyor; Güney Kore’yi örnek gösteriyor. Sunucu, tabi eğitimci olmadığı için tamamen iyi niyetli ‘Türkiye niye bu modeli uygulamıyor’ diyor. Selçuk Şirin’den cevap; ‘Zaten bu modeli bulan biziz. 1940’da Köy Enstitüleri adıyla bu modeli kurmuşuz ama sonradan terk etmişiz. Finlandiyalılar da bu modeli almışlar, doğru bir şekilde uygulamışlar, o yüzden bugün dünyanın en mutlu çocukları Finlandiyalılar. En başarılı ülkeler bu eğitim modelini uygulayan ülkeler. II. Dünya Savaşı’ndan Japonya mağlup ayrılır. Atom bombaları bütün Japonya’yı alt üstü etmiştir. Savaş biter, Japonya bir toplantı yapar, bütün söz sahibi insanlar o toplantıya katılır. Derler ki; ‘Japonya, yandı, bitti, yıkıldı. Biz Japonya’yı kalkındırmaya nereden başlayalım.’ Tartışırlar. Kimisi, yolları yapalım, kimisi barajlar yapalım. Bugün Türkiye’de olduğu gibi her tarafımız baraj ve yol oldu. Başka biri çıkar, ‘enerji olmadan olmaz’ der. ‘Enerji santralleri yapmamız lazım’ der. Sonra birisi çıkar der ki; eğitimden başlamamız lazım. Birçok kişi itiraz eder. Eğitim ne yola, ne baraja, ne santralle benzer. Sonuçlarını en uzun vadede aldığınız iştir eğitim. Öyle 2,3 yılda alamazsınız” diye konuştu.

“15 YILDA GELDİĞİMİZ NOKTA BELLİ”

Japonlar’ın kalkınmalarına eğitimden başladığını aktaran Gürkan, “Ve kendi eğitim modellerini ortaya koyarlar. Tarihi 1945. 1945 yılından beri 73 yıl geçti. 73 yılda Japonya’nın geldiği nokta belli, bizim son 15 yıldır yaptığımız yollar, barajlar, köprüler… Geldiğimiz nokta belli; geçen yıl Milli Eğitim Müdürü bir açıklama yapıyor. ‘Türk Eğitim Sistemi dünyanın en başarılı eğitim sistemlerinden birisi’ ben dinlerken dedim ki; ya Sayın Bakan, başka ülkenin Milli Eğitim Bakanı ya da ben başka bir ülkenin vatandaşıyım. Değerli meslektaşlarım ben mecliste 4+4+4 komisyonunda, Milli Eğitim Komisyon Üyesiydim. O tartışmaların içindeydim. Geçtiğimiz yıl referandumda şimdiki Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Edirne’ye ziyarete geldi, beni de ziyaret etti. Biz Fikri Işık ile aynı komisyondaydık. Fikri Işık, AK Parti Grup Sözcüsüydü. Ben CHP Grup Sözcüsü. 4+4+4 teklifinin meclise geldiği haliyle, meclisten çıktığı hali arasında ne kadar fark var? dedim. ‘Yüzde 90 değiştirdik’. Dedim ki; ‘Yüzde 90 değiştirdik. Durum bu. Birde teklifi sizin getirdiğiniz şekilde yasalaştırsaydık, ne olacaktı acaba?’ ‘Ya dedi, sende hep zor sorular soruyorsun’. Değerli öğretmenlerimin hepsinin ellerinden öpüyorum. Sağ olun var olun” dedi. Kepirtepeliler Eğitim Vakfı Başkanı Hasan Çevik, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ile birlikte Kepirtepeli mezunlara onur belgesi takdim etti. Habertrak/Hülya Ural