DOLAR 32,2839 % 0.02
EURO 35,0653 % -0.07
GRAM ALTIN 2.473,00 % 0,27
ÇEYREK A. 4.043,36 % 0,27
BITCOIN 66.197,60 -0.147
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 18°

“ÖĞRETMENLER AŞAĞILANIYOR VE KÜÇÜMSENİYOR”

Son Güncelleme :

24 Kasım 2017 - 15:17

Eğitim İş 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla basın açıklamasında bulundu. Tekirdağ Şube Başkanı Hüseyin Eren tarafından yapılan açıklamada eğitim alanında hükümetin getirdiği değişiklikler eleştirildi.

1981 yılından bu yana Öğretmenler Günü olarak kutlanan 24 Kasım sebebiyle Eğitim İş Tekirdağ Şube Başkanı Hüseyin Eren basın açıklaması yaptı. Eren açıklamasında : “AK Parti iktidarı dönemindeki her Milli Eğitim Bakanı her fırsatta öğretmenleri aşağılamış, yaptıkları işi küçümsemiştir” dedi.

“EN AZ MAAŞI BİZİM ÖĞRETMENLERİMİZ ALIYOR”

Hüseyin Eren konuyla ilgili yaptığı açıklamada: “Cumhuriyetin ilk yıllarında ekonomik ve sosyal statüsü en üst sıralarda olan öğretmenler, AK Parti iktidarı döneminde açlık sınırına yakın bir ücrete mahkum edilerek itibarsızlaştırılmaya çalışılmıştır. Bugün 15 yıl deneyimli bir öğretmenin aldığı net maaş 3040,23 TL iken AK Parti iktidarı dönemindeki her Milli Eğitim Bakanı her fırsatta öğretmenleri aşağılamış, yaptıkları işi küçümsemiş, öğretmenlerin aldığı ücretin fazlalığından, çalışma saatlerinin de azlığından şikayet etmişlerdir. Oysaki Türkiye’de çalışan öğretmenler, OECD ülkeleri içinde en çok çalışan, en düşük maaş alan öğretmenler arasındadır. “Eğitime Bir Bakış 2017’ raporuna göre öğretmenlerin yıllık kazançları açısından Türkiye OECD ülkeleri arasında ilk ve ortaokulda 21; lisedeyse 23’üncü sırada bulunmaktadır” dedi.

“EĞİTİME DARBE VURDULAR”

Eğitim sistemine eleştirilerde bulunan Hüseyin Eren: “Öte yandan eğitim sisteminde yaşanan köklü değişiklikler, 4+4+4 gerici eğitim yasasıyla Öğretim Birliği’ne vurulan darbe, okul dönüşümleri, siyasi kadrolaşma, yandaş yönetici atama gayreti, eğitimin dini referanslara göre şekillendirilmek istenmesi, ihraçlar ve açığa almalar, sürgünler, sözleşmeli ve güvencesiz istihdam uygulamalarıyla öğretmenlerin yaşadığı sorunlar daha da derinleştirmiştir. Tamamen yandaşlarını kayırma amacını taşıyan, değerlendirme ölçütleri belli olmayan bir mülakat yöntemiyle yöneticiler kıyıma uğratılmıştır. Çağdaş, ilerici, devrimci, Atatürkçü yöneticiler tasfiye edilerek AK Parti’nin kapıkulu zihniyetine uygun yöneticiler atanmıştır” şeklinde konuştu.

“EĞİTİMDE DOĞRUDAN TORPİL”

Türkiye’deki öğretmen açığının ücretli öğretmen açığıyla kapatılmasına tepki gösteren Hüseyin Eren: “Öğretmen açığına rağmen kadrolu öğretmen atamasından vazgeçerek “doğrudan torpil” anlamına gelen mülakata dayalı sözleşmeli öğretmen sistemini getiren Bakanlık, yaklaşık 450 bin ataması yapılmayan öğretmen varken bu eğitim-öğretim yılında öğretmen açığını ücretli öğretmenlik ile kapatmaya çalışmıştır. Bu durum eğitimin niteliğini de olumsuz yönde etkilemiştir. Eğitim-İş olarak, Bakanlığın eğitimde yaşanan sorunlara kalıcı çözümler üretmek ve okullarda bilimsel, laik, ulusal, demokratik ve nitelikli bir eğitim anlayışını yerleştirmek yerine, öğretmeni itibarsızlaştıracak, iş güvencesini ortadan kaldıracak bir eğitim anlayışını yerleştirmesine izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı. Habertrak/Hülya Ural-Özel