DOLAR 32,4598 % 0.09
EURO 34,7603 % -0.17
GRAM ALTIN 2.427,14 % -0,33
ÇEYREK A. 3.968,38 % -0,33
BITCOIN 63.618,00 1.699
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

OKULLARDA “DEPREM” PANİĞİ

Son Güncelleme :

09 Temmuz 2020 - 13:36

Eğitim İş Tekirdağ Şube Başkanı Hüseyin Eren, Tekirdağ’daki okullarda deprem konusunda yıllardır gereken güçlendirme çalışmalarının yapılmadığını dikkat çekerek, ilçelerde de durumun kötü olduğunu ve özellikle Saray, Çorlu, Marmara Ereğlisi ve Süleymanpaşa’da gelecek yılın çok sıkıntılı geçeceğini işaret etti.

Eren, Tekirdağ’da deprem güçlendirme çalışmaları konusunda da bir plansızlık yaşandığını kaydederek, “Bir ilçede kışın çürük olduğu gerekçesiyle bir okul, başka bir okulun bünyesine taşındı. Son günlerde bu okul da güçlendirme planına alındı. Şimdi iki okula da yeni yerler aranıyor. İl Milli Eğitim’in kamuoyuna açıklama yapması uygun olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

“DEPREM NEDENİYLE YILLARCA GEREKEN YAPILMADI”

Geçtiğimiz yıllarda çürük çıkan veya güçlendirme gerektiren okulların sessizce terk edildiğini söyleyen Eren, “Tekirdağ’da deprem nedeniyle yıllarca gereken yapılmadı bildiğiniz gibi. Son Elazığ depreminden sonra Milli Eğitimi bir telaş aldı. 2013-2014 Deprem etüdünde çürük çıkan veya güçlendirme gerektiren okullar bugünlerde sessizce terk ediliyor. Tüm ilçelerde okullar açılırken bazı okullar terk edildi. Öğrencileri başka okullara taşıdılar. Yıl böyle kapanacakken korona virüs salgını tüm dünyayı sardı. Ülkemizde de bir dizi önlemler alındı. Uzaktan eğitim ile yıl tamamlandı.” Diye konuştu.

“SORUNLAR YUMAK GİBİ BU YILA KADAR GELDİ”

Yıllardır deprem tedbirleri çerçevesinde okullara istenilen güçlendirmenin yapılmadığını savunan Eren, “Haziran başı itibarıyla yine bir telaştır milli eğitimi sardı. Deprem için bazı okulları mühendisler dolaşıyor ve güçlendirme kararları alınıyor. Bu ülkeyi 18 yıldır yöneten siyasi iktidar deprem tedbirleri çerçevesinde okullara istenilen güçlendirmeyi bu yıla kadar yeterli yapmadı. Yapmadı ki sorunlar yumak gibi bu yıla kadar geldi.” Değerlendirmesinde bulundu.

“GELECEK YIL ÇOK SIKINTILI GEÇECEK”

İlçelerdeki okullarda deprem ile ilgili sürecin iyi yürütülmediğini ve plansızlık söz konusu olduğunu kaydeden Eren, “Bu yıl ‘Neden panik halindesiniz?’ diye sorduğumuzda yeterli paranın bu yıl ayrıldığını söylüyorlar. İlçelerin durumu iç açıcı değil. Özellikle Saray, Çorlu, Marmara Ereğlisi ve Süleymanpaşa’da görünen o ki gelecek yıl çok sıkıntılı geçecek. İl Milli Eğitim’in kamuoyuna açıklama yapması uygun olacaktır. Hangi okulların güçlendirmeye gireceği, öğrencilerinin nereye taşınacağı halka açıklanmalıdır. Bu işlerin çok da plânlı gitmediğine dair bir örnek: Bir ilçede kışın çürük olduğu gerekçesiyle bir okul başka bir okulun bünyesine taşındı. Son günlerde bu okul da güçlendirme planına alındı. Şimdi iki okula da yeni yerler aranıyor.” Dedi.

“DEPREM KAROT RAPORLARI SIR GİBİ SAKLANDI”

Eren, önceki yıllarda alınan deprem karot raporlarının açıklanmadığını ve hangi okulda nasıl bir risk olduğunu kamuoyunun bilmediğini belirterek “Yine 2006 yılında hem de sözde hazır betonla yapılan okul güçlendirmeye alınıyor. Acaba bu okulu yapan ve yaptıranlardan, kontrolle teslim alanlardan hesap sorulacak mı? 2013- 2014 yıllarında yapılan deprem karot raporları sır gibi saklandı. Hangi okulda nasıl bir risk altında eğitim öğretim yapıldığı gizlendi. Bu raporlara göre mi yoksa yeni raporlara göre mi hareket ediliyor bilmiyoruz. Çünkü bazı okullar karot raporu için delik deşik ediliyor.” Şeklinde konuştu.

“DEPREM NEDENİYLE ÇÜRÜK BİNALARI TERK ETMELİYİZ”

Depreme dayanıklı olmayan okul binalarının terk edilmesi gerektiğinin altını çizen Eren, sözlerini şöyle noktaladı: “Aslında bu çalışmaların yapılması olumlu hareketlerdir. Eleştirimiz yıllarca uyarmamıza rağmen yeterli çalışma yapmayan AKP’yedir. Şimdi sır gibi saklayarak gelecek yılı planlıyorlar. Bu sessiz çalışmada hangi bilgiyi neden saklama ihtiyacı duyuyorlar bilmiyorum. Önümüzdeki yıl 31 Ağustos’ta okullar açılacak. Deprem nedeniyle birçok okul sabahçı- öğlenci olacak. Korona tehlikesi nedeniyle seyreltilmesi gereken sınıflar bu gidişle tıkış tıkış olacağa benziyor. Sizin anlayacağınız bir yanda deprem diğer yanda korona. Deprem nedeniyle çürük binaları terk etmeliyiz. Korona nedeniyle bir araya gelmemeliyiz. Kırk katır mı, kırk satır mı?”

Habertrak/Özlem İnan