DOLAR 32,4504 % -0.15
EURO 34,8290 % -0.66
GRAM ALTIN 2.438,67 % 0,10
ÇEYREK A. 3.987,23 % 0,10
BITCOIN 63.747,71 0.966
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 18°

Pazarcılardan sonra minibüsçüler de mağdur ediliyor

Son Güncelleme :

09 Şubat 2018 - 9:41

TETUS dönüşümüne girmeyip alınan UKOME kararları çerçevesinde minibüs olarak toplu taşıma hizmeti vermek isteyen minübüşçüler, büyükşehirden 0-5 yaş araç dayatmasını 0-7 yaşa çekmesini 10 yaşa kadar kullanım ömrünü ise 15 yıl yapmasını istiyor. Bu dayatma nedeniyle esnafın araçlarını değiştiremeyeceğini kaydeden Barbaros Kumbağ Kooperatifi Başkanı Recep Nişancı, “Bu insiyatif alınmazsa pazarcılardan sonra minibüsçüler mağdur olacak” dedi.

ESNAF SIKINTIDA

TETUS dönüşüm protokolü imzalayıp hali hazırda araç almayan kooperatif üyeleri ile TETUS dönüşümüne girmeyip alınan UKOME kararları çerçevesinde minibüs olarak toplu taşıma hizmeti verecek olan kooperatifler belediyeye dert yandı. Belediye kooperatiflerden engelli rampalı, klimalı, 0-5 yaş arası araç almasını istiyor. Bu durum ise minibüsçü esnafını zora soktu.

5 YAŞ DAYATMASI

Konu ile ilgili Habertrak Gazetesi Sahibi Cenap Kürümoğlu’na bilgi veren Barbaros Kumbağ Kooperatifi Başkanı Recep Nişancı, “228 tane minibüs var. Bir kısmı Tetus sistemi kapsamına girecek. 5 yaşına kadar araç alınacak. Para toplama tek park üzerinden yapılacak. Bu işe geçen arkadaşlardan var. Burada bir sıkıntı yok. Belediye bir karar aldı. Bu sisteme geçmek istemeyip minibüs kalmak isteyenler 5 yaşına kadar araç alacak. 5 yaşında rampalı, klimalı araçlar alınıp bu sisteme girilecek” dedi.

ESNAFI ZORA SOKMAYIN

Büyükşehir Başkanı Kadir Albayrak’a çağrı yapan Nişancı, “5 yaş sınırlaması esnafı zorlayacak. Piyasada 5 yaş sınırına uyan pek fazla araç yok. 5 yaş olunca sadece bir marka var yalnızca onu alabiliyoruz. Bir Karsan var. 60 bin liralık araç biranda oldu 100 bin TL. Bu 0-5 yaş değilde 0-7 yaş yapılırsa alternatif bir sürü araç ortaya çıkıyor. Bu sayede minübüscü esnafı 40-50 bin TL aşağıya araç alabilecek. Daha kısa sürede araçlar değişime uğruyor. Bunlarda da özürlü rampası hepsi mevcut” diye konuştu.

VATANDAŞ KENDİNE DEĞİL ARABAYA ÇALIŞACAK

Esnafın bu durumun içinden çıkacak gücü olmadığını aktaran Nişancı, “100 bin liralık bir aracı kredi ile aldığımızda 100 bin liralık krediyi 5 yıla yayıyoruz. Bir minübüs 4-5 bin lira kazanıyor. Bunun 2-3 bin lirası mazotuna yağına gidiyor. Belediyenin aldığı kararla bu araçlar 10 yıl kullanıyor. Arabanın borcu bitiyor, arabanın kullanım süresi de bitiyor. Esnaf tekrardan sıfır araba almak zorunda oluyor. BU vatandaş kendine değil arabaya çalışacak. Esnaf debelenip duracak. Araç alamayan minibüsçü ne yapacak aracını satacak. Hattı elinden gidecek” ifadelerini kullandı.

İNİSİYATİF ALIN

Albayrak’a esnafa babalık yapmasını isteyen Nişancı, “Biz çok şey istemiyoruz sayın belediye başkanımızdan. 0-5, 0-7 olsun. 10 yaşına kadar kullanım ise 15 yaşına kadar olsun. Belediyeden fazla bir şey istemiyoruz. Bunun belediyeye bir zararı yok. Belediyenin şartnamesine uyuyor. Hem de vatandaşa karı var. Durduk yere esnafımız niye borç batağına itilsin. Zaten insanlar kıt kanaat geçiniyor. Bunlar olmazsa ne olacak. Minibüsünü alamayan esnafın plakaları iptal olacak. 3 ay sonra Tekirdağ’daki bütün minibüsleri belediye yasal olarak iptal edecek. 400 tane S plaka iptal oldu. Esnaf minibüsleri alamadı. Hakları iptal olacak. Burada Kadir Başkandan esnafa bir babalık daha yapmasını istiyoruz. Burada inisiyatif alsın. Bu konunun kimseye bir zararı yok” dedi. Hakkimizi Arıyoruz Taleplerinin karşılanmaması halinde esnafın tümden biteceğini kaydeden Nişancı, “Kanunda devlet kurumları 19 yıl araçları kullanıyor. Biz niye 10 yılda diretiyoruz. Bunlar yapılmazsa biz zaten öyle de batacağız böyle de batacağız” dedi. Habertrak/Ferhat Akgün