DOLAR 32,3742 % -0.24
EURO 34,7747 % 0.04
GRAM ALTIN 2.438,51 % -0,01
ÇEYREK A. 3.986,96 % -0,01
BITCOIN 62.316,66 -1.815
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

Sağlık Bakanlığı takipte

Son Güncelleme :

07 Mart 2019 - 13:06

Yeşilay Derneği Tekirdağ Şubesi, her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan Yeşilay Haftası kapsamında basınla bir araya geldi.

Tekirdağ’da spor salonlarında ve özellikle Tekirdağspor maçlarının oynandığı Namık Kemal Stadyumu’nda; kapalı alanlarda ve protokol tribününde sigara içilmesinin özellikle konuşulduğu toplantıda İl Sağlık Müdür Yardımcısı ve Yeşilay’da Basın ve Medya Sorumlusu görevini üstlenen Zafer Soykırlı, tütün mamüllerinin kullanımına yönelik ihlallerin, yeşil dedektör uygulaması tarafından Sağlık Bakanlığı’na sistemine ulaştığını ve bu konudaki şikâyetlerde “Yeşil Dedektör” uygulamasının kullanılması gerektiğini belirtti.

Gazetecilerin kapalı alanlarda sigara kullanımlarına yönelik şikayetlerini ve sorunlarını dinleyen Soykırlı, yeşil dedektör uygulamasının önemine değinerek, “Yeşil dedektör uygulamasına basıldığı zaman, diyelim ki şu an burada sigara içiliyor. Bu şikâyet bizim Sağlık Bakanlığımıza düşüyor. O birimden de yetkili ile konum gönderiliyor. Bizim ekiplerimizde de tabletler var. Ekiplerimiz tabletleriyle beraber, oraya gelip konumunu kapatmadan herhangi bir şekilde işlem bitmemiş oluyor. Yani ekibimiz tarafından o alan denetlenmiş oluyor. Dolayısı ile bu uygulamayı kullanabilirsiniz” diye konuştu.

“SİGARA KULLANIMINI YÜZDE 100’E KADAR AZALTACAĞIZ”

“Bir şeyi düzeltmek için kurum olarak sorunları çözelim fakat hep beraber bilinçlenmemiz gerekiyor. Kısa bir süre içerisinde kapalı alanda sigara kullanımını da yüzde 100’e kadar azaltacağız. Eskiden otobüslerde sigara içilmesi çok normal karşılanıyordu. Ben uyardığım zaman aman kardeşim arkaya geç diyorlardı. Şu anda da içilmesi çok saçma geliyor bize. İnşallah bu söylediğinizi de her gün üzerine koyarak ilerleyeceğiz.” Değerlendirmesinde bulundu.

“BU YIL BASINIMIZLA FARKINDALIK YARATALIM”

Her yıl Yeşilay Haftası kapsamında farkındalık yaratma amacıyla etkinlikler düzenlediklerini kaydeden Soykırlı, “Normalde 2 Mart’ta Beşiktaşlı eski futbolcularımızın katılımıyla tüm Türkiye’ye mal olan bir maç düzenliyorduk. Ama Sağlık Bakanımız ilimize geldiği için onu iptal ettik. Geçen yıl da Aydoğdu Mahallesi’nin gençleriyle maç yapmıştık. İlimizde örnek teşkil edecek herkes saha içerisinde idi. Yine kız futbol takımımızla bir etkinlik düzenledik o da çok ses getirdi. Bu yıl da Beşiktaşlı eski futbolcularla oynayacağımız maç iptal edildiği için kendi aramızda konuştuk. Farkındalık yaratması amacıyla ‘basınımızla yapalım’ diye düşündük.” İfadelerini kaydetti.

“EN BÜYÜK SORUN TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞIDIR”

Yeşilay Tekirdağ Şube Başkanı Sadık Baş teknoloji bağımlılığı konusunda ailelere önemli uyarılarda bulundu. “Yeşilay ülkenin en zor şartlarında bile toplumun önde gelen kişilerinin bir araya gelerek kurduğu bir kurum.” Diye konuşan Baş, “Türkiye’yi örnek ve önder bir ülke yapmak için çalışıyoruz. Birçok gönüllü arkadaşımız çalışmalarımızda yer alıyor.  Bağımlılıkla mücadeleye bilimsel metotlarla yaklaşmaya çalışıyoruz. Hem önleyici hem de farkındalığı oluşturmaya çalışıyoruz etkinliklerimizde. Alkol, tütün kullanımı, madde kullanımı bunlar başlı başına bir sorun ama bunlardan daha kolay ve daha erişilebilir en büyük sorun teknoloji bağımlılığıdır. Yani burada ailelerimize çok büyük bir iş düşüyor. Küçükken büyüklerimiz bize para verip iki ekmek al bir pakette sigara al derdi. Şimdi tabi böyle şeyler kalktı. Ancak teknolojinin şöyle bir farkı var. Buna gerçekten önem verilmesi gerekiyor. Teknoloji aslında bir sigarayı biz çocuğumuza uzatıp asla vermeyiz. Maalesef ailelerimiz artık teknoloji konusunda ailelerimiz çocuklarımıza bir telefon uzatıp ondan sonrada onu yalnız başına bırakıp teknoloji bağımlılığı konusunda bağımlılığını engellemek yerine, farkında olmadan sanki gizli bir destek gibi bir şey gözüküyor” dedi.

“DEDİKLERİMİ YAPMAZSAN RÜYANA GELİRİM”

Baş konuşmasının devamında, “Teknolojinin tehlikelerini hepimiz çok iyi biliyoruz. Özellikle belli bir yaş grubun altında, çok vahim sonuçlar doğurabiliyor. Geçtiğimiz hafta içerisinde sohbet ederken, böyle oturduğumuz bir grupla bir doktor bayan yazdı: ‘Geçtiğimiz hafta içerisinde kızım aradı. Çalışırken evdeydi o. Ne oldu kızım neden aradın’ dedim. ‘Momo söyledi’ dedi. ‘Momo kim kızım?’ diyerek hemen atladım eve gittim, acaba evde birisi mi var diye. İşte o enteresan şey: mesela bu teknolojinin içerisinde çocuk bir şey izliyor. İzlediği şeye tam odaklanırken, içerden oldukça da dehşet bir görüntü. Ona talimatlar vermeye başlıyor. ‘Bıçak çıkartıyor kolunu kes, anneni ara, dediklerini yapmazsan rüyana gelirim’ gibi. Yani bu çocuğun bu teknolojiye ulaşmış olması nasıl mümkün olabilir? Serbest bırakılmasıyla mümkün olabilir” diyerek konuşmasını noktaladı.

Habertrak/Özlem İnan