DOLAR 32,4640 % 0.07
EURO 34,8868 % 0.37
GRAM ALTIN 2.433,71 % -0,20
ÇEYREK A. 3.979,12 % -0,20
BITCOIN 62.126,01 -2.739
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 13°

ŞENLİKLE TANITILDI

Son Güncelleme :

26 Haziran 2021 - 14:57

Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nde “Yapıncak Yaprak Hasat Şenliği” düzenlendi.  TAGEM’in 30. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen programda; Tekirdağ’ın coğrafi işaret tescilli Yapıncak üzüm çeşidi asma yaprağı tanıtıldı.  

Etkinlikte açılış konuşmasını gerçekleştiren Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Ali Kiracı; “İlimizde yaklaşık 2.500 üretici tarafından 35.000 da alanda yılda 37.700 ton üzüm üretilmektedir. Üzüm üretimi asmanın ana ürünü sayılmakta ise de, yaprakları Türk Mutfağının geleneksel lezzetlerinden olan sarma yapımında kullanıldığı için yan ürün olarak değerlendirilmektedir.” dedi.

“YAŞ YAPRAĞIN FİYATI 30 TL/KG OLDU”

Enstitüsü Müdürü Mehmet Ali Kiracı, asma yaprağının göz ardı edilemeyecek gelir oluşturduğunu ifade ederek;  “Bilindiği üzere ülkemiz bağ alanı bakımından 5., üzüm üretimi bakımından dünyanın 6. büyük ülkesidir. İlimizde yaklaşık 2.500 üretici tarafından 35.000 da alanda yılda 37.700 ton üzüm üretilmektedir. Üzüm üretimi asmanın ana ürünü sayılmakta ise de, yaprakları Türk Mutfağının geleneksel lezzetlerinden olan sarma yapımında kullanıldığı için yan ürün olarak değerlendirilmektedir. Yapraklar, üreticilere göz ardı edilemeyecek bir gelir kazandırmaktadır. Hatta sadece yaprak üretimine yönelik bağcılık yapan üreticiler de bulunmaktadır. Ülkemizin birçok yöresinde değişik üzüm çeşitlerinin yaprakları yemeklik/sarma yapımında kullanılırken, ilimizin yerel çeşitlerinden olan Yapıncak üzüm çeşidinin yaprakları da Tekirdağ halkı tarafından özellikle tercih edildiği hepimizin malumudur. Bu yıl için yaş yaprağın fiyatı 30 TL/kg olarak oluşmuştur. Bu noktadan hareketle Enstitümüz bir dizi araştırma çalışması içerisine girmiş ve ilk olarak yemeklik/sarmalık yaprak tüketimine yönelik çeşitlerin belirlenebilmesi amacıyla aralarında Yapıncak üzüm çeşidinin de yer aldığı bir çalışmayı başlatmıştır. Beklendiği üzere Yapıncak yapraklarının yemeklik kalitesi oldukça yüksek bulunmuştur. Yine üreticilerin; Üzüm için mi? Yaprak için mi? Her ikisi bir arada olabilir mi? Sorularına yanıt için değişen sayılarda yaprak hasadını ve değişen oranlarda üzüm bırakılan 12 farklı üretim modelinin olduğu teknik ve ekonomik açıdan optimum üretim modelini bulmaya yönelik bir çalışma tamamlanmıştır. Ayrıca farklı muhafaza yöntemlerinin asma yapraklarının kimyasal mikrobiyolojik ve duyusal özellikleri üzerine etkisini belirlemeye yönelik çalışma yapılmıştır. “şeklinde konuştu.

COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ ALDI

Kiracı, yapıncak salamura yaprağının  coğrafi işaret aldığını belirterek; “Nihayetinde Yapıncak yapraklarının ilimiz için bir marka değer olması amacıyla Trakya Kalkınma Ajansı ve Süleymanpaşa Ziraat Odası Başkanlığının, Türk Patent ve Marka Kurumuna, Yapıncak asma yaprağına coğrafi işaret almak üzere 13 Mayıs 2019 yılında başvurmuş ve Enstitümüzün çeşidin yapraklarının yemeklik özelliklerini tanımladığı çalışma sonrasında 28.10. 2020 yılı Ekim Ayında “Tekirdağ Yapıncak Salamura Yaprağı” ismi ile Coğrafi İşaret Tescili gerçekleşmiştir. “diye konuştu.

Şenliğe; Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, NKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Eker, Süleymanpaşa Kaymakamı Harun Kaya, NKÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezen Aras, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, Bağcılık Araştırma Müdürü Mehmet Ali Kiracı, Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Öcal, Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Trakya Kalkınma Ajansı Proje Asistanı Yetkin Özer, enstitü personeli ile davetliler katıldı. Habertrak/Serhat Yeşilipek