DOLAR 32,2632 % 0.06
EURO 34,7351 % -0.13
GRAM ALTIN 2.403,31 % -0,25
ÇEYREK A. 3.929,41 % -0,25
BITCOIN 63.357,21 0.424
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 18°

SÜTTE KRİTİK SÜREÇ

ÜRETİCİNİN DAYANACAK GÜCÜ KALMADI

BU FİYATLA DAHA ÇOK İNEK KESİME GİDER

 

İTHALATLA ET SORUNU ÇÖZÜLMEZ

Ulusal Süt Konseyi’nin 2023 Süt Fiyatı için açıklama yapması beklenirken konsey toplantısından sonuç çıkmadı. Üreticiler hayal kırıklığı yaşadı. Artan yem ve diğer girdiler nedeniyle zor durumda olan süt üreticisi yapılacak fiyat artışını sabırsızlıkla bekliyor.

 Süt üreticinin aylardır zarar ettiğini söyleyen Tekirdağ Süt Üreticileri Birlik başkanı Şerif Baykut; “Üreticinin bu fiyatla dayanacak gücü kalmadı. Yem süt paritesinin yakalanması gerekli. Yani pariteyi karşılamak için sütün 14 TL civarında olması gerekli” diye konuştu.

Ulusal Süt Konseyi 2023 Süt Fiyatı için konsey 10 lira 80 kuruş olarak bir fiyat öne sürerken üreticiler  bu fiyatı yeterli bulmadı. Üreticilerin maliyet tablosunda çiğ süt fiyatı için 12 lira 13 kuruş teklifi çıktı. 8 aydan buyana artmayan çiğ süt fiyatları nedeniyle üreticiler zor bir dönemden geçerken teklifin kabul edilmemesi ve sonuç çıkmaması üreticiler için olumsuz bir tabloyu öne çıkardı.

“YEM FİYATLARI DURDURULAMIYOR”


Son 3 aydır süt üreticisinin zararın arttığını belirten Tekirdağ Süt Üreticileri Birlik başkanı Şerif Baykut; “3 aydan beri hep zararına üretiyoruz. 10.50 TL maliyet. 10 TL’ye süt satıyoruz. Hala daha Gıda Komitesi’nin izin verip Ulusal Süt Konseyi’nin fiyat açıklamasını bekliyoruz. 3 aydan buyana zaten hep zararına üretiyorduk. Bu gidişle zaten küçük işletmeler sektörden çekiliyor. Büyükler de zarar ediyor. Üreticinin durumu çok kötü. Yem fiyatları durdurulamıyor. Bir çuval yem 460 TL olmuş. 460 TL’ye yem alıp 10 TL’ye süt sat. Konseyin yaptığı maliyet hesabı 10.50 TL’ymiş. Bizim kendi yaptığımız maliyet hesabı 12 TL. Desteklerle birlikte üreticinin eline 14 TL geçmesi lazım. Gıda Komitesi izin vermeden Ulusal Süt Konseyi süt fiyatını açıklayamıyor. Konsey toplandı, bakanlık talepleri aldı. Gıda Komitesi talepleri kabul ederse fiyat iyileştirmesi olması şart” şeklinde konuştu.

“SÜT FİYATI 14 TL CİVARINDA OLMALI”

Yem-süt paritesinin bozulduğuna dikkat çeken Tekirdağ Süt Üreticileri Birlik başkanı Şerif Baykut; “Üreticinin dayanacak gücü kalmadı. Saman, yonca ve yem maliyetinin ne kadar olduğunu herkes görüyor. Yem süt paritesinin yakalanması gerekli. Bir litre süt ile bir buçuk kilo yem alınmalı. Yani pariteyi karşılamak için sütün 14 TL civarında olması gerekli” ifadelerini kullandı.

“ÖNCE KENDİ ÜRETİCİMİZİ KORUMALIYIZ”

Zarar eden süt üreticisinin ineklerini kesime gönderdiğini ve böylelikle yeni doğum olmadığı için besi hayvancılığında sorun yaşandığını dile getiren Tekirdağ Süt Üreticileri Birlik başkanı Şerif Baykut; “Süt fiyatı karşılamadığı için üretici kesime yöneldi. Süt inekleri kesime gönderilmeye devam ediliyor. Zamanında yem-süt paritesi uygulansaydı et fiyatı da bu kadar artmayacaktı. Süt üreticisi sektörü bırakmayacaktı. Süt hayvancılığı zarar ettirdiği için hayvanlar kesime gitti, doğumlar devam etmedi. Doğumlar devam etseydi doğanların yarısı erkek yarısı dişi olduğundan et hayvancılığı da etkilenmeyecekti. Et sorununun nedeni de süt hayvancılığının azalması, ineklerin kesime gönderilmesi. Şimdi dışarıdan Güney Amerika ülkelerinden binlerce besi hayvanı ithal edeceğiz. Taşıma suyuyla değirmen. Niye kendi üreticine başta vermiyorsun. Kendi üreticin üretsin. Önce bu sorunu halletmen gerekli” diyerek sözlerini tamamladı. Habertrak/Serhat Yeşilipek

ÜRETİCİNİN DAYANACAK GÜCÜ KALMADI BU FİYATLA DAHA ÇOK İNEK KESİME GİDER   İTHALATLA ET SORUNU ÇÖZÜLMEZ Ulusal Süt Konseyi’nin 2023 Süt Fiyatı için açıklama yapması beklenirken konsey toplantısından sonuç çıkmadı. Üreticiler hayal kırıklığı yaşadı. Artan yem ve diğer girdiler nedeniyle zor durumda olan süt üreticisi yapılacak fiyat artışını sabırsızlıkla bekliyor.  Süt üreticinin aylardır zarar ettiğini […]

07 Temmuz 2023 - 12:17