DOLAR 32,5494 % 0.24
EURO 35,2052 % 0.65
GRAM ALTIN 2.439,53 % 0,04
ÇEYREK A. 3.988,63 % 0,04
BITCOIN 62.548,78 -2.133
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

Taşımacılık ihalesinde ne oldu?

Son Güncelleme :

04 Ocak 2020 - 13:56

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Tekirdağ Taşımacılık Anonim Şirketi (TETAŞ) Genel Müdürü İlyas Küçükmidil, Tekirdağ ulaşımının yapılabilmesi için gerçekleştirilen ihalede; Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından belirlenen fiyatın ve teknik şartnamenin çok ağır olduğunu ve 95-100 milyon TL’ye yakın bir yatırımın da üstelik yüzde 35 ücretsiz taşıma da yaparak bir ilçede yapılmasının mümkün olmadığını söyledi.

“YÜZDE 35 ÜCRETSİZ TAŞIMA YAPIYORUZ”

Tekirdağ Taşımacılık Anonim Şirketi (TETAŞ) Genel Müdürü İlyas Küçükmidil, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ihale ile ilgili ihale salonunda yaptığı konuşmada bu işin Türkiye’de şu anda yapılabilirliğinin çok zor olduğunu ve yapılamayacağını daha önce konuştuklarını ifade ederek “Biz, sadece buraya gelerek 7 yıldır beraber çalışmamızdan ve bu işi halen devam ettirmemizden dolayı katılım sağladık. Ama 32 milyon 250 bin ihale bedeli+KDV+Damga Vergisi ve bu kadar ağır bir teknik şartnameyle 90, biraz daha yukarıya çıkıldığında da 95-100 milyon TL’ye yakın bir yatırımın, yüzde 35 ücretsiz taşımanın olduğu bir ilçede yapılması mümkün değil.” Dedi.

“ÜSTÜNE PARA VERİLEREK YAPILMASI LAZIM”

Küçükmidil, aldıkları son kararın ihaleye teşekkür niteliğinde katılmak olduğuna da vurgu yaparak, “Kumbağ’da, Saray’da belli bölgelerde Tek Park’ın yaptığı taşımanın durdurulması kararı alındı. Yüzde 35 ücretsiz taşımanın yapıldığı bir ilde, bu işin, üstüne para verilerek yapılması lazım. Buna çok iyi destekler veren büyükşehirler var. İstanbul, Kayseri, Samsun, Kahramanmaraş gibi birçok belediyenin destek verdiği yerler var. Ancak bizim şartnamemizde hem kaliteli hizmet aranıyor, hem de ihale bedeli çok yüksek. Bu nedenle bu işin bizim açımızdan yapılabilirliği olmadığından dolayı, biz, evrakımızın tam olduğu, bu işe istekli olduğumuzu belirtmek adına bir dosya verdik.” Şeklinde konuştu.

“BELİRLENEN BEDELİN ALTINA DÜŞME ŞANSIMIZ YOK”

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise  TETAŞ’ın 7 yıldır gerçekten güzel bir çalışma yaptığını, her çalışanına teşekkür ettiğini belirterek yaptığı konuşmada “Hepinize teşekkür ediyorum. Ancak 2013 şartlarıyla 2020’nin şartları çok farklı bir halde. 2013’te merkez nüfusu 165 bin iken, 2020’de 210 bini buldu. Bu on senenin sonunda da 350 bini bulmasının yüksek olduğu bir ortamda 7 sene önce vermiş olduğunuz 21,5 milyonluk bedel, tüm şartları koyduğumuz zaman geleceğe yönelik epey bir yolcu potansiyelinin olacağı da göz önüne alındığında ve Tekirdağ’ın tüm alt ve üst yapı çalışmaları tamamlandığı için ve herhangi bir sorun olmayacağı için biz de bir bedel belirledik. Ancak yasa gereği iki evrakınız noksan. Bu nedenle ihale iptal olmuştur. Belirlediğimiz bedelin altına düşme şansımız yoktur. Bu durum yine tekrar ederse, bu işi gerekirse belediye veya bir şirket yapar. Bu hizmet Mart’ın 10’una kadar aynı şahıslarla devam edecektir. 11’inin sabahı da bu hizmet, başka bir kurum tarafından devam edecektir. Vatandaş mağdur bırakılmaz.” Diyerek ihale ile ilgili konuşmasına nokta koydu.

“REZİLLİK VAR”

Daha sonra esnaf temsilcileri olarak Tekirdağ Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Sami Kayın, basına yaptığı açıklamada bu işi belediyenin yapması halinde yılda 8-9 milyon TL zarar etmesinin söz konusu olduğuna dikkat çekerek, “Kumbağ’da belediye otobüsü UKOME kararıyla geri çekildi. Burada bir sıkıntı olduğunu görüyoruz. Burada bilgi eksikliği mi var? Nedir bilmiyoruz. Rezillik var. Kumbağ’dan otobüslerin geri çekilmesi kararı alınmış. Gelmişler burada 32 milyona ihale yapıyorlar.” Sözleriyle TETAŞ’a destek verdi.

“MUSTAFA ŞENTOP HOCAMIZIN DESTEĞİYLE…”

Ulaştırma Daire Başkanlığı yetkililerinin bugünkü rakamlarla 60 milyon TL KDV iade alınacağı konusundaki soruya ise Kayın, “Bu devletin çıkardığı bir destek. Biz ayda 200 bin TL KDV ödüyorduk. Mustafa Şentop Hocamızın desteğiyle çıkan bu kanundan sonra ayda 35 bin TL ödemeye başladık.” Diyerek yanıt verdi.

“BÜYÜKŞEHİR YÜZDE 80-90 ZARARLA YAPAR”

İhale çıkışı basına tekrar açıklamalarda bulunan Tekirdağ Taşımacılık Anonim Şirketi (TETAŞ) Genel Müdürü İlyas Küçükmidil, bir soru üzerine şu cümleyi kullandı: “Bu işi şayet büyükşehir yaparsa sıfır maliyetle bile yüzde 80-90 zararla yapar.”

Şimdi 10 Mart’a kadar nasıl bir sürecin izleneceği merak konusu oldu.