DOLAR 32,4504 % -0.15
EURO 34,8290 % -0.66
GRAM ALTIN 2.438,67 % 0,10
ÇEYREK A. 3.987,23 % 0,10
BITCOIN 63.652,46 1.077
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

Tekirdağ Tabip Odası: “Aşı Candır”

Son Güncelleme :

23 Nisan 2018 - 12:57

Tekirdağ Tabip Odası “Tekirdağ Tabip Odası olarak aşı kampanyasını destekliyoruz.  Aşılar güvenli ve etkin ürünlerdir. Aşılar her yıl dünyada 2 milyondan fazla kişinin yaşamını kurtarmaktadır” açıklamasında bulundu.

Her yıl 24-30 Nisan tarihleri arasında kutlanan Dünya Aşı Haftası dolayısıyla Tekirdağ Tabip Odası basın açıklamasında bulundu.

Tekirdağ Tabip Odası’nın yaptığı basın açıklamasında “Aşı, bulaşıcı hastalıklara karşı toplumu korumanın en etkili, en ekonomik, en güvenilir yöntemlerinden biridir.

Ülkemizde son yıllarda aşı reddi, asılsız nedenler bahane gösterilerek hızla yayılmaktadır. 2011 yılında çocuğuna aşı yaptırmayı reddeden aile sayısı 183 iken 2017 yılında bu sayı 23 bine çıkmıştır.

Ne yazık ki, aşıyla önlenebilir hastalıklar sadece aşı yaptırmayan çocukları değil, aşılı olanları da tehdit etmektedir. Ülkemizde yıllardır etkin aşılamayla adını unutmaya başladığımız birçok hastalık, kontrolsüz mülteci sorunu ile yeniden görünmeye başlamıştır.

Aşılar her yıl dünyada 2 milyondan fazla kişinin yaşamını kurtarmaktadır. Tüm çocuklar uygun şekilde aşılanabilse 1.5 milyon daha canın kurtulacağı bilinmektedir. Bu veriler aşı firmalarının ileri sürdüğü veriler değil, Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun verileridir.

Türk Tabipleri Birliği, giderek artan aşı reddine karşı; hem sağlık çalışanlarına hem de halka çocukluk dönemi aşılarının önemini hatırlatmak, farkındalığı artırmak ve zorunlu aşı yasasının bir an önce çıkarılması için Sağlık Bakanlığının harekete geçirilmesini sağlamak amacıyla “Aşı Candır, Hayat Kurtarır” isimli bir kampanya başlatmıştır.” ifadeleri kullanıldı.

“AŞILAR GÜVENLİ VE ETKİN ÜRÜNLERDİR”

Yapılan bilimsel araştırmalar sonucu aşının tamamen organik ve güvenli ürünler olduğunun altınının çizildiği açıklamada“Tekirdağ Tabip Odası olarak aşı kampanyasını destekliyoruz.  Aşılar güvenli ve etkin ürünlerdir.

Aşıya karşı çıkanların iddialarından biri, aşıların içinde bulunan maddeler nedeniyle güvenilir olmadığıdır. Oysa, aşıların geliştirilme süreci, diğer ürünlere göre çok daha titiz bir çalışma ile yürütülmektedir.

Bazı aşıların içinde bulunan cıvalı bileşik, cıvanın organik formudur ve otizm yaptığına dair hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Yakın zamanda Avustralya’da bir milyondan fazla çocuğu kapsayan bir çalışma, bu konudaki tartışmaya son noktayı koymuştur.” değerlendirmesinde bulunuldu.

“AŞILAR GÖNÜL RAHATLIĞIYLA KULLANILABİLECEK GÜVENİLİR ÜRÜNLERDİR”

İthal edilen aşıların Sağlık Bakanlığı tarafından incelendiği belirtilen açıklamada “Aşıların etkisini güçlendirmek amacıyla kullanılan alüminyum çok düşük miktardadır; bu maddeye gıdalar ve hava yoluyla maruz kalma ile karşılaştırıldığında ihmal edilebilir düzeydedir.

Aşılarda domuz jelatini bulunduğu iddiası ise, kolaylıkla açıklığa kavuşturulabilecek bir konudur. Türkiye’de aşı üretimine son verildikten sonra, ithal edilen aşıların kalite kontrolü Sağlık Bakanlığı’nın laboratuvarlarında yapılmaktadır.

Sağlık Bakanlığı’nın, gerek ithal edeceği ürünü seçerken gerekse ithal ettikten sonra, aşı örnekleri üzerinde laboratuvarlarında yapacağı analizlerle domuz jelatini kullanılan ürünlere ruhsat vermemesi mümkündür. Sağlık Bakanlığı’nın bu denetimi yaparak domuz jelatini içeren ürünlerin satışına izin vermediğini kamuoyuna açıklaması ve kaygı duyanları bilgilendirmesi gerekmektedir.

Bir kez daha altını çizmek istiyoruz ki, aşılar gönül rahatlığıyla kullanılabilecek güvenilir ürünlerdir.” ifadelerine yer verildi.