DOLAR 32,5262 % 0.24
EURO 34,8757 % 0.28
GRAM ALTIN 2.443,27 % 0,19
ÇEYREK A. 3.994,75 % 0,19
BITCOIN 62.942,33 -0.813
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 14°

TEKİRDAĞ’A 1,5 MİLYARLIK YATIRIM

Son Güncelleme :

25 Eylül 2020 - 11:46

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Habertrak Gazetesi’ne yaptığı açıklamada: “TESKİ’nin maddi durumunun kötü olduğu” iddialarına yanıt verdi ve TESKİ’nin henüz kurulmadan 750 milyon TL borç ile göreve başladığına dikkat çekti.

Albayrak, “Biz bütün bunları, üzerimize alarak bu günlere kadar getirdik. 1,5 milyar da yatırım yaptık. Bugün de 900 milyon TL borcumuz var. Ve bu borçlar, 2040 yılına kadar ödenmesi gereken borçlar. Yani döndürebileceğimiz borçlar.” Değerlendirmesinde bulundu.

“BUNLAR DÖNDÜREBİLECEĞİMİZ BORÇLAR”

TESKİ’nin borcundan çok daha fazla yatırım yaptığının altını çizen Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “TESKİ kurulurken 750 milyon TL borçla kuruldu. Yani Kadir Albayrak, bu göreve geldiğinde TESKİ Genel Müdürü’nü atama yapmazken, daha hiçbiri oluşmamışken 750 milyon TL borcumuz vardı. Sadece 390 bin TL’si alım kredisi. İlk alındığı zaman 150 milyon TL idi, şimdi 360 milyon TL. Çünkü kredi “yen” olarak alınmış. Bunun içinde diğer ilçelerden gelenler de var. Şimdi ‘Naip Barajı yapıldı’ diyorlar ya. Naip Barajı’ndan hükümet,160 milyon TL borcu bize devretti. Onu da biz ödüyoruz. Biz, bütün bunları üzerimize alarak bu günlere kadar getirdik. 1,5 katrilyon da yatırım yaptık. Bugün de 900 milyon TL borcumuz var. Ve bu borçlar, 2040 yılına kadar ödenmesi gereken borçlar. Yani döndürebileceğimiz borçlar.” Diye konuştu.

“MALKARA’YA TANKERLERLE SU TAŞIDIK”

6 TL’ye mal ettikleri suyu; merkeze 5 TL’ye, köylere ise 1 TL’ye verildiğinin altını çizen Albayrak, “Her ay TREDAŞ’tan TESKİ’ye arka arkaya 10 milyon TL fatura geliyor. TESKİ suyu 6 TL 80 kuruştan mal ediyor. Vatandaşa satış fiyatımız 5 TL. Köylere satışımız ise 1 TL. Malkara’da 2 ay önce herkes susuzluktan kırılıyordu. Tankerlerle sürekli oraya su taşıdık. Tarla ve bahçe sulama işlerinde de içme suyu kullandıkları için su sıkıntısı patlak verdi. Mesela Çorlu Önerler Köyü… Su 1 TL. Böyle olunca insanlar havuzlarını bile her gün değiştirmeye başlıyor. Havuzun doldurulup doldurulmamasını takip edemiyoruz ki.” Şeklinde konuştu.

“HER SORUNU ÇÖZMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Önümüzdeki dönemde suyun bollaşması durumunda Naip Barajı’na bir arıtma tesisi daha yapabileceklerini vurgulayan Albayrak, “Naip Barajı; belediyeye, Tekirdağ’ın su ihtiyacının 3’te birini veriyor. Yani Süleymanpaşa’da toplam günlük su giderinin 3’te birini oradan alıyoruz. Ancak bu kadarını alabiliyoruz. Çünkü oraya kurulan arıtma tesisi, suyu iyileştirme tesisinin kapasitesi bu kadar. İleride su bollaşırsa, yeni bir arıtma tesisi de “biz “yaparız. Baraj da şu an bizim. Zaten parasını ödüyoruz. Malkara’da Karaiğdemir Barajı var. Bu barajın kapasitesi 36 milyon metreküp. Ama öyle bir kuraklık var ki 11 milyon metreküpe düşmüş. Bahsettiğim sıkıntı çeken köyler var. O köylerin, köye su getiren ana kaynakları kurumuş. Biz her sorunu çözmeye çalışıyoruz.”

Habertrak/Özlem İnan