12 Kasım 2020 - 16:35
Tekirdağ’ın yerel üzüm çeşitlerinden Yapıncak, salamura asma yaprağı ile Tekirdağ’ın 5. coğrafi işaretli ürünü olarak tescillendi.
2019 yılı Mayıs ayında Trakya Kalkınma Ajansı, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü ve Tekirdağ Ziraat Odası ile iş birliğinde başlatılan çalışma Ekim ayı itibariyle sonuçlandı. Tekirdağ’ın en eski üzüm çeşitlerinden biri olan ve yörede hem üzümü ile hem de salamura asma yaprağı ile çok beğenilen Yapıncak, hak ettiği bir tescil aldı.
Sofraların vazgeçilmezi olan sarmalarda kullanılan asma yapraklarının mümkün olduğunca ince, damarsız, tüysüz ve bütün olması istenir. Bu özelliklerin tümüne sahip olan Tekirdağ Yapıncak Salamura Asma Yaprağı, ağızda kolay parçalanması ve hoş bir tat bırakması ile de kendine has bir özelliğe sahip.
Habertrak/Özlem İnan