DOLAR 32,5492 % 0.27
EURO 34,9215 % 0.36
GRAM ALTIN 2.432,25 % -0,26
ÇEYREK A. 3.976,72 % -0,26
BITCOIN 63.200,00 -0.554
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

TESCİL ALMAYA HAK KAZANDI

Son Güncelleme :

09 Ağustos 2021 - 16:23

Coğrafi işaret başvurusu Hayrabolu Belediyesi tarafından yapılan, tüm süreçleri Trakya Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen Hayrabolu Tatlısı, “mahreç işareti” ile tescil almaya hak kazandı.

“TRAKYA’MIZA DEĞER KATMAYA ÇALIŞIYORUZ”

12 Ocak 2021’de coğrafi işaret başvurusu yapılan Hayrabolu Tatlısı’nın onay süreci 7 aydan daha kısa sürede tamamlandı. Tekirdağ’da daha önceki tarihlerde farklı kurumların çalışmaları ve Trakya Kalkınma Ajansı koordinasyonuyla Tekirdağ Köftesi, Karacakılavuz Dimi Dokuması, Malkara Eski Kaşar Peyniri, Tekirdağ Peynir Helvası, Tekirdağ Yapıncak Salamura Asma Yaprağı ve Velimeşe Bozası ürünleri coğrafi işaret almıştı. Son olarak Tekirdağ Soğanı için de gerekli başvurular yapıldı. Sürecin son derece hızlı ve olumlu sonuçlanmasından mutlu olduğunu belirten Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Trakya’nın değerlerine değer katmaya devam ettiklerini belirtti. Şahin şunları söyledi:” Hayrabolu Tatlısı ile birlikte Tekirdağ’ın coğrafi, işaretli ürün sayısı 7 oldu. Trakya’nın ürün sayısı 20’ye yükseldi. Başvurudan onay sürecine kadar laboratuvar analizleri, danışman desteği kurumumuz tarafından karşılandı. Emeği geçen ve Trakya’nın değerlerine değer katan tüm kurum ve kuruluşlarımızı tebrik ederim.”

Hayrabolu Tatlısı; Tekirdağ ili Hayrabolu ilçesinin Trakya şivesinde söylenişi Hayrabol ismiyle de bilinen ana malzemesi irmik ve tuzsuz peynir olan şerbetli bir yöresel tatlısıdır. 1972 yılında Hayrabolu’da üretilmeye başlanan tatlı, ilk yıllarda “Kadı Göbeği Tatlısı” olarak adlandırılsa da zaman içerisinde “Hayrabolu Tatlısı” olarak anılmaya başlandı. Hayrabolu Tatlısı, pişirilip kurutulmuş halde paketli olarak ve şerbeti dökülmüş olarak iki şekilde satışa sunuluyor. Kurutulmuş halde satılan Hayrabolu Tatlısı, fırınlanarak 8 ay süreyle muhafaza edilebilirken, şerbetlenmiş olanlar ise +4℃’de muhafaza edilmek kaydıyla 10 gün içerisinde tüketilmesi öneriliyor.

Hayrabolu Tatlısının üretiminin özellikle tuzsuz peynirin hazırlanması ve diğer işlemleri ustalık becerisi gerek. Bu sebeple coğrafi sınır ile ün +bağı bulunan Hayrabolu Tatlısının tüm üretim aşamaları, belirtilen coğrafi sınırda gerçekleştirilmeli. Haber Merkezi