DOLAR 32,2968 % 0.07
EURO 35,0034 % -0.1
GRAM ALTIN 2.444,78 % -0,06
ÇEYREK A. 3.997,21 % -0,06
BITCOIN 61.612,13 -1.982
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

“Tüm tedbirler alınarak yüz yüze eğitime geçilmeli”

Son Güncelleme :

02 Ekim 2020 - 11:48

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, yoğun tartışmalarla 21 Eylül’de başlayan eğitim öğretim döneminde, Milli Eğitim Bakanlığı’nın hem yüz yüze eğitimde hem de uzaktan eğitim uygulamalarında yeteriz kaldığını kaydetti.

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, Eğitim Sen Tekirdağ Şubesi’ne ziyarette bulundu. Ziyarette Eğitim Sen Tekirdağ Şube Başkanı Kamil Sarı, KESK üyesi sendika başkanları ile eğitim sen Tekirdağ yönetimi katıldı.

“UZAKTAN EĞİTİME ERİŞİMDE YAŞANAN EŞİTSİZLİKLERE ÇÖZÜM ÜRETİLMEMİŞTİR”

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, EBA’ya giriş problemi yaşanacağı bilinen bir durum olmasına rağmen herhangi bir tedbir alınmadığının altını çizerek, “2020-2021 eğitim öğretim yılı, 21 Eylül 2020 tarihinde yoğun tartışmalar eşliğinde başlamıştır. Okulların açılma tarihi çok önceden belli olmasına rağmen ne yüz yüze eğitim, ne de uzaktan eğitim uygulamalarına tam anlamıyla hazırlık yapmayan Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), yaşanan sorunlara çözüm üretmekte yetersiz kaldığı görülmüştür. Yeni eğitim öğretim yılına öğrencilerin çok büyük bir çoğunluğu uzaktan eğitimle başlamıştır. Mart ayından bu yana geçen süre içinde, uzaktan eğitimde yaşanan temel sorunlara çözüm üretilmemiştir. Eğitim Bilişim Ağı (EBA)’nın teknik altyapısı güçlendirilmemiş, uzaktan eğitime erişimde yaşanan eşitsizliklere çözüm üretilmemiştir. 22 Eylül 2020 sabah saatlerinden itibaren EBA’ya giriş yapılamamış, okul yöneticileri öğretmenleri farklı programları kullanmaya yönlendirmiştir. EBA’da yaşanan yoğunluk beklenmedik bir durum veya anlık bir sorun olmadığı gibi, uzaktan eğitim başladığında EBA’ya giriş problemi yaşanacağı bilinen bir durumdur.” Şeklinde konuştu.

“EBA SİSTEMİNDE BELLİ BİR YOĞUNLUĞUN YAŞANACAĞINI ÖNGÖRMEK ZOR DEĞİLDİR”

Aydoğan yaptığı açıklamada şu önemli başlıklara da yer verdi: “Öğrenci sayıları ve ders programları dikkate alındığında EBA sisteminde belli bir yoğunluğun yaşanacağını öngörmek zor değildir. MEB’in bu duruma dair bir önlem almamasına rağmen, özel okullarda uzaktan eğitimin devam ediyor olması dikkat çekicidir. MEB açısından çocuk işçiliği, milyonlarca öğrencinin uzaktan eğitime erişiminin olmaması gibi konular temel sorun alanları olarak kabul edilmediği için gerekli adımlar da atılmamaktadır.”

“MEB GEÇMİŞTE DEFALARCA YAPTIĞI GİBİ YİNE EMEĞİMİZİ YOK SAYMAKTA”

“Yeni eğitim öğretim yılı sadece eğitime ilişkin sorunlarla değil, aynı zamanda yeni hak gasplarıyla birlikte açılmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü ve Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından öğretmenlerin ek dersleri ile ilkokul ve ortaokullarda yapılacak canlı derslerle ilgili yayınlanan resmi yazılar üzerinden öğretmenlerin ek derslerine göz dikildiği, bir anlamda bir milyona yakın öğretmenin emeklerinden tasarruf yapılmak istendiği anlaşılmaktadır. MEB geçmişte defalarca yaptığı gibi yine emeğimizi yok saymakta, yasal haklarımızı keyfi uygulamalarla sınırlandırmaya çalışmaktadır. Eğitim Sen bu tür haksız ve hukuksuz girişimlere sessiz kalmayacak, emeğimizi ve haklarımızı korumak için bütün eğitim emekçileriyle birlikte sonuna kadar mücadele edecektir.”

“EMEKÇİLERİN İŞ VE YAŞAM KOŞULLARINI GELİŞTİRMEK DURUMUNDADIR”

Kamu yöneticileri, salgın koşullarında, yürürlükte olan mevzuatı çalışanların lehine yorumlamak ve emekçilerin iş ve yaşam koşullarını geliştirmek durumundadır. Salgın koşullarında sosyal devletin görevi çalışanların haklarını gasp etmek değil, onları desteklemektir. Oysa MEB öğretmenlerin ek derslerinde kesinti yapmak için adeta kılı kırk yarmış ve kendince öğretmenlere ödenmesi gereken ek derslerden tasarruf etmeye çalışmıştır. Gerçekten tasarruf edilmek isteniyorsa eğitim emekçilerinin alın terinden, emeğinden ve haklarından değil yersiz yapılan ihalelerden vazgeçilmeli, patronlara ve özel okullara verilen teşvikler son bulmalıdır.

“ACİLEN BÜTÜN TEDBİRLER ALINARAK YÜZ YÜZE EĞİTİME GEÇİLMELİ”

“Ülkenin kaynakları ‘garanti ödemeleri’ üzerinden kullanmadığımız köprüler, otoyollar üzerinden müteahhitlere, büyük patronlara aktarılırken,  yıllardır büyük bir özveri ile çalışan öğretmenlerin emeklerinden tasarruf yapılmasını kabul etmemiz mümkün değildir. Telafi döneminde yapılan tüm derslere karşılık olarak ek ders ücreti ödemesi yapılmalıdır. Uzaktan eğitimde derse hazırlık ve planlama ücreti artırımlı olarak ödenmelidir. Öğretmenlerin uzaktan eğitim sürecinde harcadığı emek ve çaba dikkate alınarak ödenen ek ders ücretinde artırıma gidilmesi gerekirken, kesinti yapılmaya çalışılmasını kabul etmiyoruz. Bu konuda hukuksal yollara başvurduğumuzu ve her tür demokratik hakkımızı kullanacağımızı ilan ediyoruz. MEB, acilen bütün tedbirleri alarak yüz yüze eğitime geçmelidir.” Habertrak/Serhat Yeşilipek