DOLAR 32,5494 % 0.24
EURO 35,2052 % 0.65
GRAM ALTIN 2.439,53 % 0,04
ÇEYREK A. 3.988,63 % 0,04
BITCOIN 62.548,78 -2.133
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 13°

UZAKTAN EĞİTİM FİYASKOSU

Son Güncelleme :

25 Mart 2020 - 14:04

Eğitim Sen Tekirdağ Şube Başkanı Kamil Sarı, EBA uzaktan eğitim sisteminde yayınlanan içeriklerin bilim insanlarından oluşan bir kurul tarafından değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Uzaktan eğitim sisteminde çocukların psikolojisini olumsuz etkileyebilecek içeriklerin olduğuna dikkat çeken Eğitim Sen Tekirdağ Şube Başkanı Sarı; “Uzaktan eğitimde kullanılacak ders içerikleri, görselleri ve diğer materyalin yayınlamadan önce bilim insanlarından oluşan bir kurul tarafından değerlendirilmesi gerektiği açıktır. Bilimsel gerçeklikle bağdaşmayan, pedagojik açıdan uygun olmayan içerikler mutlaka ayıklanmalıdır. ”dedi.

“SAĞLIKLI ERİŞİM SAĞLANAMADI”

Eğitim Sen Tekirdağ Şube Başkanı Kamil Sarı, korona virüs salgını nedeniyle okulların uzaktan eğitime geçmesi ile ilgili yaptığı değerlendirmede; “Koronavirüs salgın tehdidinin artarak devam ettiği günlerden geçmekteyiz. Okulların kapalı olması ve ne zaman yeniden açılacağı ile ilgili bir belirsizlik olmasından kaynaklı uzaktan eğitim EBA TV aracılığıyla başladı. EBA sistemine ise yaşanan yoğun internet kullanımından dolayı sağlıklı erişim sağlanamadığını da belirtmek gerekmektedir. EBA TV ile ilgili ilk izlenimler planlamanın ve ders içeriklerinin belirlenmesi ile ilgili yeni bir değerlendirmeye ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Ders içeriklerinin zorluk derecesi, öğrencilerin takibine çok uygun olmayan şekilde ders çekimlerinin yapılmış olması, ders içerikleri ve kullanılan örtük müfredat unsurları sorunludur. “diye konuştu.

“MİLYONLARCA ÖĞRENCİYİ ETKİLEDİLER”

Uzaktan eğitimin ilk gününde tepki çeken içeriklerin sunulduğunu ifade eden Eğitim Sen Tekirdağ Şube Başkanı Kamil Sarı; “Uzaktan eğitimin ilk gününde öğrencilere Adnan Menderes’in idamı ile ilgili video izlettirilmesi, ders aralarında çalınan ilahiler, bir kamu kurumu olan MEB açısından izaha muhtaç bir durumdur. İçerisinden geçmekte olduğumuz bu olağanüstü dönemde dahi, eğitimi bir siyasetin, yeni rejimin inşası çabası olarak gören bu yaklaşımı kabul etmeyeceğimizi bir kez daha ifade ederiz. Milyonlarca öğrenciye, psikolojilerini olumsuz etkileyecek video izlettirme hakkının kimsede olmadığını belirtiriz.” ifadelerini kullandı.

“ACİLEN İNCELEME BAŞLATILMASI GEREKMEKTE”

Videoların nasıl bir denetimden geçtiğini sorgulayan; Sarı; “Milyonlarca öğrenciye izlettirilecek videoların denetime tabi tutulmadan yayınlanabileceğini düşünmek bile istemiyoruz. Eğer denetlenmedikleri veya incelenmedikleri için böylesi hatalar olmuşsa, MEB’in eksikliği ve ihmali olan görevliler ile ilgili acilen inceleme başlatması gerekmektedir. Eğer, bu içerikler incelenmesine rağmen yayınlanmasında sakınca görülmediyse, bu durumda sorunumuz daha büyük demektir. Bu konunun açığa kavuşması ve kamuoyunun eleştirilerine tatmin edici yanıtlar verilmesini beklemekteyiz. Uzaktan eğitimde kullanılacak ders içerikleri, görselleri ve diğer materyalin yayınlamadan önce bilim insanlarından oluşan bir kurul tarafından değerlendirilmesi  gerektiği açıktır. Bilimsel gerçeklikle bağdaşmayan, pedagojik açıdan uygun olmayan içerikler mutlaka ayıklanmalıdır. MEB’e bu konu ile ilgili yeni bir çalışma yapmalı ve tüm kesimleri bu çalışmaya dahil etmelidir. Sendikamızın tüm yayınları yakından takip ederek, gerekli uyarıları yapacağı ve atılması gereken adımları atacağı bilgisini kamuoyu ile paylaşırız. Eğitim Sen, çocuklarımızın bu olumsuzluklardan daha fazla etkilenmemesi ile ilgili sorumluluklarının farkında, yerine getirmede de kararlı olduğunu kamuoyu ile paylaşır.” değerlendirmesinde bulundu.

“ÇÖZÜM İÇİN SOMUT ADIM ATILMADI”

Ücretli öğretmenlerin sorunları başta olmak üzere uzaktan eğitimde hala çözülemeyen sorunların varlığına dikkat çeken Sarı; “Ücretli öğretmenler, usta öğreticiler ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışan öğretmenler başta olmak üzere eğitim emekçilerinin yaşamakta olduğu sorunlar tüm karar vericiler tarafından bilinmesine rağmen, çözüm için somut adım atılmamaktadır. Sorunları çözme sorumluluğu olanların, hem bu konuda adım atmayıp, hem de TV ekranlarında ‘Bu dönem paranın düşünüleceği bir dönem değil.’ diye açıklama yapmalarını kabul etmemiz mümkün değildir. Biz emekçileri, kimse yoksulluğa hamasetle ikna etmeye çalışmasın. Mücadelemiz yoksulluğun ortadan kalktığı, eşit ve özgür bir dünya içindir.” diyerek sözlerini tamamladı. Habertrak/Serhat Yeşilipek