DOLAR 32,3810 % -0.13
EURO 34,7505 % -0.17
GRAM ALTIN 2.407,75 % -1,12
ÇEYREK A. 3.936,66 % -1,12
BITCOIN 61.192,66 -1.733
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 17°

Yamaç paraşütü Tekirdağ’ı uçuruyor

Son Güncelleme :

14 Kasım 2019 - 11:32

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Trakya’nın ve Tekirdağ’ın yeni markası olma yolunda emin adımlarla ilerleyen “yamaç paraşütü” gün geçtikçe daha fazla sayıda insanın ilgisini çekerken, bu spor ve turizm dalının yapıldığı yer olan Tekirdağ’daki Yeniköy-Uçmakdere bölgesi de bu alandaki ziyaretçi sayısını artırmaya devam ediyor.

Tekirdağ Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ahmet Üzgün, Tekirdağ Yamaç Paraşüt Kulübü ve bölgedeki turistik tandem uçuşlarının tek düzenleyicisi olan Trakya Extrem Turizm Seyahat Acentası’nın kurucusu Sadri Özel ve Türkiye Yamaç Paraşüt Akrobasi Şampiyonası’nda, daha 17 yaşındayken 3’üncü olan ve Milli Takıma seçilen Tekirdağ’lı sporcu Taygun Özel, yamaç paraşüt uçuşlarının yapıldığı bölgede bir araya geldiler.

2007 yılında Yeniköy ile Uçmakdere arasında bulunan, 625 m. rakımlı Nişan Tepe’deki kalkış yerine çıkan yolun yapılmasıyla birlikte, aktif olarak yamaç paraşüt sporcularının kullanımına açılan bölge; çok kısa bir süre içerisinde, yamaç paraşütü açısından sahip olduğu uygun özellikler ve içinde barındırdığı doğal güzellikler açısından, hem bölge hem de Türkiye genelinde bilinen ve tercih edilen bir uçuş yeri haline geldi.

Neredeyse terk edilmiş sayılabilecek yaklaşık 15-20 kişinin ikamet ettiği Yeniköy’de ve bu köye ait 20 yıldır kullanılmayan eski okul binasında büyük bir başarıya imza atan Tekirdağ Yamaç Paraşüt Kulübü; burada şu anda Türkiye’de kendi alanında eşi olmayan bir yamaç paraşüt kulübü ve tesisi ortaya çıkardı.

Daha önceleri kimsenin durmadan geçip gittiği Yeniköy ve çevresi, artık yamaç paraşüt spor turizmi ve tabi ki bunun bölgedeki mimarı Tekirdağ Yamaç Paraşüt Kulübü ve Trakya Extrem Turizm sayesinde, bu sporla ilgisi olmayan insanların dahi mola vermeden geçmediği bir cazibe merkezi haline dönüşmeye başladı.

YAMAÇ PARAŞÜTÜ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM ATILDI

Ayrıca Tekirdağ Yamaç Paraşüt Kulübü ve Trakya Extrem Turizm işbirliği ile yamaç paraşüt iniş alanı olarak kullanılan, deniz kıyısındaki Ayvasıl mevkiinde, müthiş bir başarıya imza atılıyor. Elektrik ve suyun olmadığı, doğru dürüst yolun bile olmadığı bir alanda; 2 bin 400 metrekarelik bir alan, Türkiye’de örnek bir iniş alanı olarak düzenlenerek bin 700 metrekarelik bölümü çimle kaplanarak, yamaç paraşüt spor ve turizminin bölgedeki gelişimi için çok ciddi bir başarıya imza atılmasına katkı sağladı.

SPORTİF TURİZM BELGESİNE DİKKAT ÇEKTİ

Tekirdağ Yamaç Paraşüt Kulübü ve bölgedeki turistik tandem uçuşlarının tek düzenleyicisi olan Trakya Extrem Turizm Seyahat Acentası’nın kurucusu Sadri Özel, bölgede yamaç paraşüt turizmi adına yarattıkları tüm bu güzelliklerin yanı sıra, birçok problemlerinin de olduğunu belirterek, “Öncelikle en büyük problemimiz federasyondan kaynaklı problem nedeniyle, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün bu alandaki sportif turizm izin belgelerini verme konusunda duyarsız kalması ve bu sebeple de bölgede yoğun bir şekilde yamaç paraşüt eğitimi zayıf kişilerin kayıt dışı olarak faaliyet göstermesidir.” Değerlendirmesinde bulundu.

“BÜYÜK BİR ÜZÜNTÜ VE SIKINTI YAŞIYORUZ”

Sadri Özel, bu konuda dört yıldır ne vali yardımcılarına ne kaymakamlara ne de il turizm müdürlerine sorunlarını bir türlü anlatamadıklarını kaydederek, “Bundan dolayı da uçuş yaptığımız bölge, deyim yerindeyse; yamaç paraşüt işportacılarının cirit attığı bir yer haline geldi. Bundan dolayı büyük bir üzüntü ve sıkıntı yaşıyoruz.” Şeklinde konuştu.

“BÖLGEDEKİ YAMAÇ PARAŞÜT SPOR VE TURİZMİ BÜYÜK BİR YARA ALDI”

Bazı uygulamaların sportif yamaç paraşütüne zarar verdiğini belirten Özel, “Ayrıca, yamaç paraşüt sporu adına, Türkiye’nin sayılı güzel kalkış noktalarından birisi olan 625 metrelik Nişantepe’nin de içinde yer aldığı bölgede, Nisan 2019’da tabiat parkı olarak ilan edilmesiyle, bölgedeki yamaç paraşüt spor ve turizmi büyük bir yara aldı ve sportif yamaç paraşüt uçuşları neredeyse bitme noktasına geldi. Turistik tandem uçuşları da hiçbir hizmet ya da herhangi bir şey yapılmadan, gelenlerden haraç alır gibi tabiat parkına giriş ücretlerinin haricinde ayrı bir ücret alınması nedeniyle büyük bir darbe aldı. Tüm bu olumsuzluklara rağmen, yamaç paraşüt sporcuları bölgeyi çok seviyorlar ve problemlerin bir an önce çözümü için yetkililerden kurumsal destek bekliyorlar.”  Açıklamasında bulundu.

“ELİMİZDEN NE GELİYORSA YAPALIM”

Tekirdağ Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ahmet Üzgün, yamaç paraşüt sporunun bölgedeki potansiyeline vurgu yaparak; “Burada Türkiye Yamaç Paraşüt Şampiyonası düzenlemek için elimizden ne geliyorsa yapalım” demesi, tüm sporcuları memnun etti. Türkiye Yamaç Paraşüt Akrobasi Şampiyonası’nda, daha 17 yaşındayken 3’üncü olan ve Milli Takıma seçilen Tekirdağ’lı sporcu Taygun Özel de, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ahmet Üzgün’ün bu sıcak ve ilgili yaklaşımı karşısında mutluluğunu vurgulayarak ‘Yamaç Paraşütü Akrobasi Şampiyonası’ nın da Tekirdağ’da düzenlenmesi için her türlü fiziki ve teknik altyapıya sahip olduklarını söyledi.

Tekirdağ şehir merkezinden 30 km uzakta bir konumda yer alan Ayvasıl Mevkii; Yamaç Paraşüt Sporu adına Trakya Extrem Turizm işletmesinin yarattığı gerçekten görülmeye değer güzel bir ortam ve Tekirdağ için büyük bir kazanım.

Habertrak/Özlem İnan