DOLAR 32,5325 % 0.22
EURO 34,9583 % 0.47
GRAM ALTIN 2.440,79 % 0,09
ÇEYREK A. 3.990,69 % 0,09
BITCOIN 63.188,62 -0.749
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 14°

“Yargıya güven yüzde 20’ye düştü”

Son Güncelleme :

06 Nisan 2019 - 14:35

Tekirdağ’da 5 Nisan Avukatlar Günü kapsamında Tekirdağ Barosu tarafından Atatürk anıtına çelenk sunumu yapıldı.

Tekirdağ Baro Başkanı Av. Sedat Tekneci, kamuoyu araştırmalarına göre Türkiye’de yargıya güvenin yüzde 20’ye düştüğünü ifade ederek, “Biz avukatlar olarak yargıya güvenin en üst seviyeye çıkmasında ve Hukukun Üstünlüğü konusunda her şeyi yapmakta kararlı olduğumuzu ifade ediyoruz” dedi.

Tenekeci, Tekirdağ Barosu’nun görevinin yalnızca avukatların sorunlarını çözmek değil, Türkiye’nin demokrasi yönünden gelişmesi konusunda katkı yapma görevinin ve hedefinin de bulunduğunu belirtti.

Valilik önünde düzenlenen tören, Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Valilik önünde gerçekleştirilen kutlama etkinliğinde, Tekirdağ Baro Başkanı Av. Sedat Tekneci Atatürk Anıtı’na çelenk koydu.

Başkan Tekneci; “5 Nisan Avukatlar Günü, dünyanın en saygın ve kadim mesleği olan savunmanın ve savunmanın örgütlü yapısı olan baroların; mesleki sorunlarını ve siyasal, toplumsal meselelerin tartışıldığı gün olmasının yanı sıra, mesleğin ve toplumun sorunlarıyla ilgili savunmanın örgütlü yapısı olan baroların görüş ve düşüncelerini kamuoyuyla paylaştıkları bir gün olmasıyla da ayrı bir anlam taşıyor. Bu durum Avukatların ve mesleklerinin öneminin anlaşılması açısından son derece önemlidir” dedi.

“BARONUN GÖREVLERİ GENİŞ YELPAZEYE SAHİP”

Tekirdağ Baro Başkanı Sedat Tekneci, baro olarak sadece avukatların sorunlarını çözmek değil, insan haklarını savunma yönünden baronun görevleri olduğuna değinerek, “Tekirdağ Barosunun görevi ve hedefi sadece avukatlık mesleğinin ve avukatların sorunlarını çözmek, onların mesleki yönden ilerlemelerine ve geliştirmelerine destek vermek, hukuka katkıda bulunmak değildir. Bu görev ve hedefin yanında Tekirdağ Baromuzun Cumhuriyetin kurucu değerlerine, Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı olmak, ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine getirmede öncü olmak, insan haklarını savunan, ülkemizin demokrasi yönünden gelişmesi konusunda katkı yapma görevi ve hedefi de bulunmaktadır. Tekirdağ Barosu olarak avukatlık kanunun bize yüklediği görev ve sorumlulukların yanında ayrıca savunmanın bağımsızlığı ve özgürlüğü, Yargı bağımsızlığı, Yargıç tarafsızlığı, Demokrasi, Hukuk Devleti Temel Hak ve Özgürlükler en fazla duyarlı olduğumuz konuların başında gelmektedir. Bunların olmadığı yerde avukatlık mesleğinin yapılması mümkün değildir” diye konuştu.

“MESLEĞİMİZİN SORUNLARI BÜYÜKTÜR”

Başkan Tekneci, meslek sorunlarının büyüklüğüne vurgu yaparak, “Hukuk devleti olmayı tam olarak idrak edememiş, demokrasi geleneği olmayan ve insan hakları alanında ideal bir noktada olmayan ülkelerde ve ülkemizde birer hukukçu insan hakları savunucuları olarak işimizin ne kadar zor olduğu bilinmektedir. Hakim ve savcıların önünde dosyaların yığıldığı, örgütlenme haklarının olmadığı, buna karşılık emeklerinin gerçek karşılığının alınmadığı, adliyelerin katip ve mübaşir sayısının eksik olduğu, Avukatların yeri geldiğinde serbest meslek, yeri geldiğinde kamu görevlisi olarak kabul edildiği ama kamu adına verilen bu yetkileri kullanmaya gelince bin bir engel çıkarıldığı, gece vakti bile göreve gönderilen Avukata yol ücretinin çok görüldüğü, dosya incelemede  Avukatlık yasasına aykırı olarak engeller çıkarıldığı , yasal birtakım güvenceleri olmasına rağmen rahat bir şekilde soruşturma ve kovuşturmaya maruz kaldıkları ve bu eksende zaman zaman tutuklandıkları, yapılan her yanlışta adeta günah keçisi haline getirildiği, görev üstlendikleri davalarda müvekkil ile özdeşleştirildiği, pratikte yargının kurucu unsuru olan Avukatların önlerinin  tıkandığı, her gün adliyede görev ifa etmelerine ve adliyenin idari düzenine ilişkin birtakım kararlara imza atan birim olmasına rağmen Adalet komisyonlarında bulunmadıkları bir sistemde; hep birlikte hukuk zemininden uzaklaşmadan mücadele ederek bu engelleri aşma ve eksiklikleri tamamlama durumundayız.  Mesleğimizin sorunları büyüktür” şeklinde konuştu.

“GÜNÜMÜZDE MESLEKTAŞLARIMIZDAN OFİS AÇANLAR AZALMAKTA”

Tekneci, Hukuk fakültesi mezunları öğrencilerinin yeterli eğitim almadan meslek hayatına atıldıklarında ciddi sorunlara yol açtığını altını çizerek, “Bugün yaklaşık 120 bin avukat bulunmaktadır. Hukuk Fakültelerinde okuyan öğrenci sayısı ve stajyer sayısı 100 bin civarındadır. Bir an önce mesleğimize girişte sınav getirilmelidir. Öncelikle Devlet Hukuki yeterlilik sınavı yapılmalı, bu sınavı geçenlerin avukatlık mesleğini seçmeleri halinde stajdan sonra avukatlık sınavına, Hakimlik sınavı ve stajından sonra Hakimlik sınavına ve noterlikte de sıraya girmelerinin sağlanması gerekmektedir. 100’ün üzerindeki Hukuk Fakültelerinden mezun olan öğrencilerin yeterli eğitim almadan meslek hayatına atıldıklarını görmekteyiz. Bu da hukuka güveni azalttığı gibi meslektaşlarımızın mevcut ekonomik koşullarda hayatlarını sürdürmeleri konusunda ciddi sorunlar ile karşılaşmalarına neden olmaktadır. Tekirdağ Barosunda yaklaşık 900’e yakın meslektaşımız faaliyette bulunmaktadır. Staj gören meslektaşlarımızın ve nakil gelen meslektaşlarımızın katılımı ile 2019 yılı sonunda 1000 kişilik bir Baro oluşacaktır. Günümüzde mesleğine yeni başlamış meslektaşlarımızdan ofis açanlar azalmakta, bağlı çalışan avukat (işçi) sayısı artmaktadır. Bu dahi sınavın ne kadar önemli olduğunu göstermektedir” diye ifade etti.

 “ÜLKEMİZ HUKUKU AÇISINDAN DA CİDDİ ENDİŞELERİMİZ BULUNMAKTADIR”

Tekneci, ülke hukuku yönünden endişelerinin olduğunu belirterek, “Ülkemiz hukuku açısından da ciddi endişelerimiz bulunmaktadır. Birçok kamuoyu araştırmalarında yargıya güvenin %20’ye düştüğü gerek Bakanlık, gerekse Yargıtay Başkanlığı tarafından ifade edilmiştir. Ayrıca doğal Yargıç ilkesine aykırı birçok uygulamaları şahit olunmaktadır. Birçok meslektaşımız adil yargılanma ilkesinden uzak şekilde yargılanmaktadır. Bu nedenle biz avukatlar olarak yargıya güvenin en üst seviyeye çıkmasında ve Hukukun Üstünlüğü konusunda her şeyi yapmakta kararlı olduğumuzu ifade ediyoruz” diye konuşmasını sonlandırdı.

“TEKİRDAĞ GERÇEKTEN TRAKYA’NIN YILDIZI”

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Bu dönem itibariyle başkan ve avukatların önerilerine ihtiyacının olduğunu ifade ederek, “Bütün avukat arkadaşlarıma, baro başkanıma ricada bulunuyorum. Özellikle ikinci dönem Tekirdağ’ın Büyükşehir olarak, bütün sistemin buna uygun Valilikten tutun da siyasilere kadar artık Tekirdağ’ın bir isim olarak 11 ilçenin ortak ismi olduğunu ve Büyükşehir olarak yapılandığını ve bundan sonra hareketlerimizin buna göre olması gerektiğini buna göre de önerilere açık olduğumu söylüyorum. Özellikle baro başkanı ve avukat arkadaşlarımızın bu dönemde önerilerine çok ihtiyacımız var. Tekirdağ gerçekten Trakya’nın yıldızı. Balkanların merkezi Bunun için de ilk dönemde bütün kalite belgelerimizi aldık ama mükemmellik ödülünde de ilk defa girdiğimiz sınavda dört yıldız alarak, Türkiye mükemmelliğine bir yıldızımız kaldı. Bu dönemin sonunda da bu mükemmellik ödülünü alamaya çalışacağız. Hepinizin Avukatlar Günü’nün kutluyorum” diyerek konuştu.

Habertrak/Özlem İnan