DOLAR 32,4015 % -0.12
EURO 34,7913 % 0.12
GRAM ALTIN 2.436,99 % -0,07
ÇEYREK A. 3.984,48 % -0,07
BITCOIN 62.300,30 -2.491
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

TARİHİ ÇARŞI BOŞ KALDI

VATANDAŞLAR ARTIK ORAYA UĞRAMIYOR

İŞYERLERİ BİRBİRİNDEN ÇOK FARKLI

ŞEHRİN TANITIMINA KATKI SUNMAYAN YER

Tekirdağ’ın en eski çarşılarından biri olan ve içerisinde birçok dükkanın yer aldığı tarihi Rüstempaşa Çarşısı, eski günlerdeki hareketliliğini kaybetti.

Turizm rotalarında Tekirdağ’ın gezilecek yerleri arasında gösterilen tarihi Rüstempaşa Çarşısı’na ne vatandaşlar ne de turistler uğramaz oldu.

Rüstempaşa Camii’nin hemen yanı başında yer alan yüzlerce yıllık çarşı, taş oymalarla, süslü ve etkileyici mimarisiyle dikkat çekse de içerisinde turistlerin uğrayabileceği bir dükkan kalmayınca işlevselliğini yitirdi. 

Tarihi dokuyu yansıtmayan ve turistlerin uğramayacağı işletmelere kiraya verilen işyerleri nedeniyle tarihi Rüstempaşa Çarşısı’na vatandaşlara uğramamaya başladı. İçerinde herhangi bir yöresel ürünün satıldığı dükkan da kalmayan Rüstempaşa Çarşısı’nın yeniden canlanması için Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün önlem alması bekleniyor.

RESTORASYONDAN GEÇİRİLMELİ

 

Geçmiş yıllarda Bulgar ve Yunan turistlerin ilgi odağı olan ve şehre gelen herkesin uğradığı Rüstempaşa Çarşısı’nın içindeki küçük dükkanların tarihi dokuya uygun olmayan tabelaları da dikkat çekiyor. Birçok dükkan ise tarihi ve kültürel herhangi bir ürün satışı yapmıyor. Tarihi çarşı içindeki dükkanların birbirinden çok farklı iş kollarında hizmet verenlere kiralanması ise dikkat çekiyor.

Tarihi çarşıyı yansıtmayan ve görüntü kirliğine neden olan tabelaların da yer aldığı çarşıdaki birçok dükkan ise kiraları ucuz olması nedeniyle derneklere verilmiş durumda.

İŞYERLERİ FARKLI SEKTÖRLERE KİRALANIYOR

Öte yandan tarihi dokuyu koruma adına Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bu dükkanlarda restorasyona gitmesi ve dükkanları birbirinden çok farklı sektörler yerine tarihi ve kültürel değerleri yansıtacak, Tekirdağ’ın tanıtımına katkı sunacak işletmelere kiralaması gerektiği belirtiliyor. Habertrak/Serhat Yeşilipek

 

 

VATANDAŞLAR ARTIK ORAYA UĞRAMIYOR İŞYERLERİ BİRBİRİNDEN ÇOK FARKLI ŞEHRİN TANITIMINA KATKI SUNMAYAN YER Tekirdağ’ın en eski çarşılarından biri olan ve içerisinde birçok dükkanın yer aldığı tarihi Rüstempaşa Çarşısı, eski günlerdeki hareketliliğini kaybetti. Turizm rotalarında Tekirdağ’ın gezilecek yerleri arasında gösterilen tarihi Rüstempaşa Çarşısı’na ne vatandaşlar ne de turistler uğramaz oldu. Rüstempaşa Camii’nin hemen yanı başında yer […]

09 Ekim 2023 - 12:50