DOLAR 32,2143 % 0.03
EURO 35,0325 % 0.05
GRAM ALTIN 2.510,99 % 0,41
ÇEYREK A. 4.105,47 % 0,41
BITCOIN 67.202,80 0.534
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 22°

ESNAF YEŞİL PASAPORT İSTİYOR

Son Güncelleme :

28 Ekim 2020 - 10:26

“VİZE İŞLEMLERİNDE ÇOK ZORLANIYORUZ”

Tekirdağ’ın Süleymanpaşa İlçesine bağlı Karacakılavuz Mahallesi’nde ikamet eden otobüs işletmecisi Özkan Akman, bazı şartlara tabi tutulmak kaydıyla esnafa da yeşil pasaport verilmesi talebinde bulundu.

Akman, bir süre devlet memurluğu yaptıktan sonra derecesi yükselen devlet memurlarına verilen yurt dışı çıkışlarda vize gerektirmeyen yeşil pasaportun, esnaflara da verilmesini istediğini kaydetti.

“51 YILLIK ESNAFIM”

51 yıldır otobüsüyle yurt içi ve yurt dışına yolcu taşımacılığı yapan otobüs işletmecisi Akman, dünyanın 3 kıtasındaki 41 devlete yolcu taşıdığını kaydetti. Ancak yurt dışına çıkış için gerekli pasaport ve vize işlemlerinin tamamlanmasının oldukça zor olduğunu kaydeden Akman, “Avrupa’da geçerli olan Şengen Vizesi’ni alabilmek için Edirne’deki Yunan Konsolosluğu’na pasaport ve yurt dışına çıkış evraklarını teslim edebilmek için sabah karanlığında yola çıkıyor ve üç gün arka arkaya gitmek zorunda kaldığımız oluyordu. Çünkü Yunan Konsolosluğu sabah iki saat süre içinde evrak kabul ediyor ve sonra evrak alımını durduruyordu. İki saat içinde de ancak 18-20 kişi evrak teslim edebiliyordu. Diğer kişilerin evrakları kalıyordu.”

“VERGİYİ GECİKMEDEN ÖDEMEYE TEŞVİK OLUŞTURUR”

“Yeşil pasaport sahibi devlet memurları ise vizeden muaf olup yurt dışına çıkışta sadece gümrükte sadece 50 TL çıkış harcı ödeyip çıkış yapıyor. Biz esnaflara da yeşil pasaport verilmesini istiyoruz. Ben 51 yıldır hiç aralıksız otobüs işletmeciliği yapıyorum. Gerçek usulde deftere tabi olarak vergi mükellefi olarak tek bir defa dahi vergimi geciktirmeden ödedim. 51 yıldır tüm vergilerimi düzenli olarak ödeyen biriyim. Bu nedenle benim gibi 30 yıldan fazla süredir esnaflık yapan ve gerçek usulde vergi mükellefi olup, vergisini geciktirmeden ödeyen esnaflara da yeşil pasaport alabilme hakkının tanınmasını istiyorum. Bu aynı zamanda vergi mükelleflerinin vergisini de hiç geciktirmeden ödemeye teşvik edilmesini sağlar.”

Habertrak/Özlem İnan