DOLAR 32,2053 % -0.22
EURO 35,1156 % -0.22
GRAM ALTIN 2.500,70 % 1,40
ÇEYREK A. 4.088,64 % 1,40
BITCOIN 67.064,41 0.266
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 14°

KAHVERENGİ DENİZANASINA DİKKAT!

Son Güncelleme :

19 Mayıs 2023 - 12:48

KAHVERENGİ DENİZANASINA DİKKAT!

Geçtiğimiz yıllarda Tekirdağ kıyılarında görülen ve vatandaşlar arasında tedirginlik yaratan zehirli kahverengi (pusula) denizanası, Süleymanpaşa’da yeniden görüldü. Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesi Rumeli İskelesi çevresinde kıyıya yakın bölgelerde görülen pusula denizanasının, kumsalda çocukların oyun oynadığı yerin çok yakınında olması dikkat çekti.

Pusula denizanası Tekirdağ sahillerinde yeniden görülmeye başlandı. Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında yoğun olarak görülen ve zehirli olarak bilinen pusula denizanalarının (chrysaora hysoscella) bu yıl yeniden görülmesi vatandaşları tedirgin etti. Bazıları kıyıya vurmuş şekilde görülen pusula denizanalarının, özellikle çocukların oyun oynadığı Rumeli İskelesi kumsalında olması ebeveynleri endişelendirdi. Habertrak’a konuşan aileler, “Bakın burada sahile vurmuş bir kahverengi denizanası var. Çocuklarımız yanlışlıkla veya merak ettikleri için buna dokunurlarsa zehirlenebilirler. Biz mümkün olduğunca dikkatli olmaya çalışıyoruz, ancak yetkililerin de sahilleri sürekli kontrol ederek kahverengi denizanalarının tehlike saçmasını önlemeleri gerekiyor” dediler.

KAHVERENGİ DENİZANASI NEDİR?

Kahverengi denizanası olarak bilinen pusula denizanasının bilimsel adı “chrysaora hysoscella”. Kahverengi olduğu gibi kırmızı renkte de olabilen pusula denizanasının mantara benzer şemsiyeli bir yapısı bulunuyor. Şemsiyesi etrafında şeritlere sahip olan pusula denizanasının boyu yarım metreye kadar çıkabiliyor. Ölüsüne dahi dokunulması durumunda salgıladığı sıvı insan vücudunda tepkime yaratarak; zehirlenme, deride ağrı, kızarıklık, kaşıntı, şişlik, yanma ve çeşitli izler oluşturabiliyor. Çıplak ciltle temas edilmesi durumunda zehirlenme yaratan pusula denizanası, pek sık olmamakla birlikte hayati tehlike de yaratabiliyor.

TEKİRDAĞ’DA SAYILARI ARTIYOR

Dünya genelindeki tüm denizlerde bulunan pusula denizanası, Akdeniz ve Ege Denizi’nde uzun süredir bulunuyordu. Ancak Marmara Denizi’nde 2000’li yıllardan sonra görülmeye başlandı. Geçtiğimiz yıl Tekirdağ’da sık sık görülen kahverengi denizanası, son olarak 10 gün önce Marmaraereğlisi Yeniçiftlik Mahallesi sahilinde görülmüştü. Habertrak / Bülent Kutlutürk