DOLAR 32,4504 % -0.15
EURO 34,8290 % -0.66
GRAM ALTIN 2.438,67 % 0,10
ÇEYREK A. 3.987,23 % 0,10
BITCOIN 63.792,00 1.496
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 16°

TRAKYA TEHLİKE ALTINDA

Son Güncelleme :

05 Haziran 2021 - 11:41

TRAKYA TEHLİKE ALTINDA

DİSK, KESK, TMMOB, TTB Tekirdağ Şubeler Platformu tarafından Dünya Çevre Günü dolayısıyla basın açıklamasında bulunularak, çevre tahribatlarının felaketlerin ve salgınların kaynağı olduğu belirtildi.

Tekirdağ Şubeler Platformu adına açıklamalarda bulunan Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Gamze Varol, Trakya Bölgesi’nin çevre felaketlerinden ve tehditlerden nasibini aldığını söyledi.

Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Gamze Varol, çevresel tehditlerin ilçeyi ve bölgeyi etkileyeceğini aktararak “Süleymanpaşa İlçemiz sahilinde Ceyport Liman genişletme ve Likit depolama tesisleri, Asyaport’un fonksiyon artırma ile liman dolgu alanlarını arttırma, başta Hayrabolu ve Muratlı İlçelerinde yapılan Doğalgaz ve Kaya gazı arama sondaj çalışmaları çevreyi tehdit eden projelerdir.” diye konuştu.

“TAHRİBATLARI AĞIR OLACAK”

Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Gamze Varol, Trakya Bölgesi’nde birçok çevre tahribatına neden olacak projenin yer aldığını dile getirerek; “Edirne Keşan İlçesi hudutlarındaki Saros Körfezinde FSRU liman ve doğalgaz boru hattı yapım çalışmaları, Ergene’nin kirli sularını derin deşarj ile Marmara Denizine verilmesi, Kırklareli Vizede yapılmak istenen Termik Santral , RES (Rüzgar Enerjisi Santralleri)’ler, Istrancalardaki kum -çakıl–bazalt ocakları ile OSB’lerle Trakya’mız fazlasıyla insanlığı, yaşamı, çevreyi ve doğal sit alanlarını tahrip ve tehdit ettiği bilimsel olarak açık bir şekilde belirtilmesine rağmen bu tip çalışmaların yapımı devam etmektedir.” İfadelerini kullandı.

“EKOLOJİK SÖMÜRÜ PANDEMİYE RAĞMEN DEVAM EDİYOR”

Son günlerde Marmara Denizi’nde yaşanan deniz salyasının denizin aşırı kirlenmesi sonucu yaşanan bir çevre felaketi olduğunu ifade eden Oda Başkanı Gamze Varol; “Ülkemizde pek çok bölgede, yöre halkının su kaynaklarını savunmak için dirençli ve kararlı mücadeleleri çiğnenerek dereler, nehirler, ormanlar katledilmeye devam edilmektedir. Hiçbir bilimsel değerlendirme içermeyen, doğa katliamına dönüşmüş uygulamalarla, hukuk dışı iseler hemen yeni yapılan yasal değişikliklerle yolu açılarak, doğal alanlarımız, kıyılarımız, madenlerimiz kesintisiz talan edilmeye devam edilmektedir.

Dünya Çevre Günü için bu yıl belirlenen tema ‘ekolojik onarımdır’. Bu tema bile başlı başına kapitalist üretim ve tüketim ilişkilerinin gezegenimizi nasıl tükettiğinin açık itirafıdır. Ayrıca yukarıda sayılan ülkemizdeki örnekleri ve dünyada yaşanan örnekler ekolojik sömürü ve yıkımın pandemi günlerinde de tüm hızıyla sürdüğünün göstergesidir. Ekolojik yıkımın tüm hızı ile sürdüğü bir ortamda yapılacak ekolojik onarımın göstermelik olacağı ve 2021 yılı için belirlenen bu temanın sonuçsuz kalacağı açıktır. Her şeyden önce ekolojik yıkımın durdurulması ve bu yıkımın nedenlerinin iyi anlaşılarak ortadan kaldırılması gereklidir. Tüm bu tablo karşısında ülkemiz için göstereceğimiz hassasiyetin hayati önemdedir. Unutulmamalıdır ki çevreyi ve doğayı korumak, sağlıklı yaşam alanlarının niteliklerini artırmak bir zorunluluktur artık. Yaşanabilir ve yenilenebilir bir çevre, temiz su ve temiz hava insanların en doğal hakkıdır, ranta endeksli projelerle, uygulamalarla heba edilemez.” şeklinde konuştu.

“DOĞA TAHRİBATINA KARŞI MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ”

Çevre felaketlerine karşı mücadelenin devam edeceğini dile getiren Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Gamze Varol; “Ülkenin dört bir tarafında doğayı korumak için, özgürlük, barış, adalet ve insanca bir yaşam için bir araya geldiği Gezi’nin 8. Yıldönümüne gelen bu günlerde ve Çevre sorunlarının bütün dünya toplumları için büyük bir tehdit oluşturmaya devam ettiği bu koşullarda, tüm insanların çevresel ve toplumsal duyarlılıkla doğa tahribatlarına karşı çıkması, çevre sorunlarına karşı önlem alması, önlemleri takip etmesi ve doğaya çevreye uygun davranış geliştirmeleri zorunluluktur. Yaşadığımız pandemi günlerini fırsat bilerek; dikkatimizin dağıldığını düşünen ve doğa katliamına hız vererek devam edenler güçler önümüzdeki günlerde çevre ve insan sağlığı için geçmişten daha kararlı olarak bilimsel ve hukuksal mücadeleyi sürdürdüğümüzü göreceklerdir. Bizler bu ülkenin hekim, mühendis, mimar, şehir plancıları, eğitimcileri , işçileri , emekçileri , kadınları ve gençleri olarak gelecek kuşaklara sağlıklı, yaşanabilir bir çevre bırakma amacıyla, bu doğrultudaki çalışmalarımızı sürdürmeye kararlılıkla devam edeceğimizi 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde bir kez daha belirtiriz. 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde yaşam alanlarımızı korumak, çocuklarımıza adil ve yaşanabilir ülke ve dünya bırakmak için mücadeleden vazgeçmeyeceğiz.” diyerek sözlerini tamamladı.

Basın Açıklamasına Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Gamze Varol, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Polat, KESK Eğitim Sen Tekirdağ temsilcisi Kamil Sarı, Disk Genel İş Şube Sekreteri Burak Ersin ve basın mensupları katıldı. Habertrak/Serhat Yeşilipek