DOLAR 32,5095 % 0.15
EURO 34,9205 % 0.09
GRAM ALTIN 2.437,63 % 0,10
ÇEYREK A. 3.985,52 % 0,10
BITCOIN 62.984,44 -1.026
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 14°

“Trakya’yı tahrip ve yıkıma uğratacak”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı yetkililerce, sırasıyla; Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne illeri topraklarından geçirilmesi planlanan boru hattıyla ilgili olarak, ‘Türk Akım Kara Kısmı-1 Doğal Gaz Boru Hattı’ projesi kapsamında halkın görüş ve önerileri alınması yönünde, Kırklareli Kıyıköy’ de ‘Halkın Katılımı Toplantısı’ düzenlendi.

23 Ocak 2018 Salı günü saat 09:30’da başlaması planlanan toplantı, çok sayıda vatandaş ve çevrecilerin tepkisine maruz kalarak gerçekleşmedi.

Projeye tepkisini göstermek isteyen gruplar, gerçekleşmesi planlanan Kıyıköy Belediyesi’ne ait ‘Çok Amaçlı Toplantı Salonunda’ toplantıya katılmayarak, dışarıda kendi aralarında projenin Trakya bölgesine vereceği zararı anlattı. Özellikle bu nokta da Kıyıköy halkı toplantıyla ilgili haberleri olmadığını hiç kimsenin bilgi vermediğine dikkat çekti.

Tüm Trakya Bölgesi’nden katılımların geçekleştiği eyleme, CHP Kırklareli Milletvekili Türabi Kayan, Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, CHP Lüleburgaz İlçe başkanlığı, Kırklareli CHP Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Serpil Özsevimli ve yönetimi, Lüleburgaz Kadın Kolları Başkanı Neslihan Çokaklı ve yönetimi, CHP Vize İlçe Başkanı Ercan Özalp, CHP Vize il genel meclis üyeleri, Vize TEMA Temsilcisi Adem Olgaç, Vize Ziraat Odası Başkanı Demir Alpar Erker, DAYKO Vakıf Başkanı Nusret Türkkan, Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Bülent Taş, Saray Barosundan Avukat Mustafa Karabulutlar, Kale mahallesi muhtarı Ender Sevinç, mahalle muhtarı İsmail Güven, Lüleburgaz Demokrasi Platformu üyeleri, Silivri çevre derneği, Saray Doğayı Koruma Derneği, Kuzey Ormanları temsilcileri ve çevre gönüllüsü Hakan Dedeoğlu katıldı.

“ İş-Aş Sorunları Baş Gösterecek”

2004 yılında planlanan “Trans Trakya Petrol Boru Hattı” olarak gündeme getirilen günlerden bu yana süreci takip ettiğini ifade eden Dedeoğlu, projenin Trakya’yı ikiye bölerek çok sayıda endemik bitki türleri, canlıları, ormanları ve tarım arazilerini tahrip ve yıkıma uğratacağını belirtti. Karadeniz – Kıyıköy Selves koyundan girerek, (İğneada’dan, Karaburun’a kadar ) 250 km uzunluğunda, en az 100 metre genişliğinde yapılması planlanan boru hattının, Saroz körfezine kadar olacak alanı tahrip edip, bunun dışında da boru hattında girilmesi yasak bölgelerin bulunacağını vurguladı. Dedeoğlu, 1,5 milyon adet ağacın ve 6 milyon fidanın bu kapsamda telef edileceğini aynı zamanda gözükmeyen ama en önemli sorunlardan biride olan toprak mülkiyetinin, gelişmelerden direk ve dolaylı olarak etkileneceğini aktardı. Ayrıca, tarlasının içerisinden doğal gaz borusu geçecek çiftçilerin ileri ki günlerde, tarlasının; alım satımı, ekim biçimi, miras hukuku gibi sorunlarıyla baş başa kalacağını söyledi. Yaklaşık 2 Bin nüfusu bulunan Kıyıköy’ ün, Bin 500 kişisinin balıkçılıkla uğraştığını ve bölgenin 6-7 balık türünün bu projeden direkt etkileneceğini dile getiren Dedeoğlu, dolayısıyla bu proje ile ‘aş – iş’ sorunlarının da baş göstereceğine işaret etti.

“İşin Güvenlik Boyutu da bulunuyor”

Doğal denge kaybının yaşanacağı da apaçık ortadır diyen Dedeoğlu şöyle devam etti: ‘Istranca ormanları başta olmak üzere, Ergene nehrine, kuzeyden güneye akan akarsular, dereler ve toprak yapısı bu proje ile olumsuz yönde etkilenecek, arkasından son on yılda turizm konusunda öne çıkan bölgede işsizlik gibi maddi kayıplar yaşanacak. Ayrıca işin güvenlik boyutu da bulunuyor, CHP Kırklareli Milletvekili Türabi Kayan’ın da dediği gibi NATO ülkesi olan Türkiye’nin, NATO ülkesi olmayan bir devlet tarafından yapılması planlanan proje yüzünden, ileriki günlerde Amerika’yla yaşanacak sorunlar doğrultusunda, bu bölgenin tehdit olarak algılanıp, ilk hedefi oluşturacağı ihtimaller doğrultusundadır.’dedi.

Projeye karşı yargı sürecini başlatacak ilk Belediyenin Saray Belediyesi ve Saray Doğayı Koruma Derneğinin olduğunu ifade eden Dedeoğlu, ‘Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban ve belediye meclisi üyelerinin gösterdiği tutumu, Trakya’daki tüm Belediye başkanları, yöneticileri başta olmak üzere, vatandaşlarında tepki göstermesi ve tahribatını kestirmemizin mümkün olduğu bu projenin, sonlandırılması adına ayağa kalkması gerekmektedir.’ diyerek projenin Trakya üzerinde yaşatacağı sorunlara dikkat çekti. Habertrak/Metin Karakuş

 

 

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı yetkililerce, sırasıyla; Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne illeri topraklarından geçirilmesi planlanan boru hattıyla ilgili olarak, ‘Türk Akım Kara Kısmı-1 Doğal Gaz Boru Hattı’ projesi kapsamında halkın görüş ve önerileri alınması yönünde, Kırklareli Kıyıköy’ de ‘Halkın Katılımı Toplantısı’ düzenlendi. 23 Ocak 2018 Salı günü saat 09:30’da başlaması planlanan toplantı, çok sayıda vatandaş […]

27 Ocak 2018 - 11:40