DOLAR 32,3280 % 0.06
EURO 34,9771 % 0.26
GRAM ALTIN 2.396,36 % 0,13
ÇEYREK A. 3.918,04 % 0,13
BITCOIN 61.466,75 -2.285
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 15°

EĞİTİM GERÇEKTEN ÜCRETSİZ Mİ?

Son Güncelleme :

10 Kasım 2023 - 11:15

EĞİTİM GERÇEKTEN ÜCRETSİZ Mİ?

Bizim devlete karşı sorumluluklarımız olduğu gibi devletin de bize karşı sorumlulukları vardır. Bunlardan biri de ücretsiz eğitim. Devlet, sağlık, cami, asayiş gibi hizmetleri,bizim vergilerimizden ödese de bir hizmetin tamamını ücretsiz olarak karşılayamıyor.
Eğitim hakkı yönetmeliklere göre ücretsiz verilmek zorunda. Öğrenci veya veli iseniz bilirsiniz ki bu pratikte gerçekleşmiyor.Sebebine gelince ise sebebi devletin tamamen ücretsiz eğitim vermeye gücünün yetmemesi değil, devlet bu sonuçta daha fazla vergi alır yine de hizmet verir. Asıl sebep ise çok belli aslında. Eğitim, tamamen ücretsiz olmayınca başkaları da zengin edilebiliyor.


Özel okulları bilirsiniz, not şişirme, asgari ücret ile yarışan öğretmen maaşları, yıllık ödediğiniz paraya ekstra olarak ödediğiniz ücretler, sendika düşmanlığı, kalitesiz eğitim sunma gibi özellikleri vardır. Özel okulların başka bir özelliği daha vardır, bütün hepsi çok iyi pazarlanırlar. Reklamlarında görürsünüz, çok başarılı öğrenciler, özel okullar sayesinde başarılı olmuş gibi gösterilir. Gerçek ise anlatıldığı gibi olmayabilir. Başarılı öğrencilere burs verilir.Okul da başarılı öğrencinin reklamını yaparak, başarısız öğrencilere hayal satar ve verdiği bursun parasını kat kat çıkarır. Devlet için ise özel okullar çok avantajlıdır, atanamayan öğretmenler, daha düşük ücretler ile buralarda çalıştırılabilir.


Ücretsiz eğitimin en pahalı kısımlarından birisi ise yemek. Tekirdağ’daki çoğu devlet okulu, bu konuda başarılı, öğrencilerin birçoğu dışarıdan yemek yiyebiliyor ancak bazı okullar öğrencilerin yemek yediği saatlerde (Öğle molaları) öğrencileri dışarıya salmıyor. Kantinlerde yemek yemek zorunda bırakıyor. Kantin esnafını suçlamıyorum asla, bir şekilde çarkını döndürmesi kar etmesi gerekiyor, bir dükkana göre de alıcısı daha az tabii ki. Öğrencileri asıl zorlayan şey kantin fiyatları, çoğu öğrenci kantinlerdeki fiyatları yüksek, porsiyonları yetersiz buluyor.Kantinci esnafları ise yalnız bırakılıyor.Fiyatların düşürülmesi için MEB, kantinci esnafına bir destekleme yapmıyor. Kantin fiyatları müdürleri de rahatsız etmiş olacak ki, çoğu okul yönetimi, özel yemek şirketleri ile anlaşıp öğrencilerden önceden belirlenmiş ve kantin fiyatlarından daha ucuz bir ücret alarak tabldot tipi yemek sunuyor. Okul yönetimleri özel yemek şirketlerinden ne alıyor onu bilmiyorum.Belki de “sadece öğrenciler doysun.” Diye yapıyorlardır. Kantinci esnafı, bu durumdan büyük zarar ediyor ve tüm şehre yemek satan özel yemek şirketleri ile rekabet edemiyor. Arada ezilen ise öğrenciler ve kantinciler oluyor, okuldan çıkmadan bir şekilde yemek yemesi gereken öğrencilerin cebinden çıkan paralar, çevre esnaflarından ve ev yemeklerinden kat kat daha fazla. Çözüm ise çok belli, kantinci esnafı tarafından hazırlanan ve ücretinin en azından bir kısmının devlet tarafından ödendiği ücretsiz öğünler.


Öğrenciler,daha derse başlamadan keselerini boşaltan bir başka gider ise kaynak kitaplar. Yönetmeliklere göre ;okullarda kaynak kitap kullanmak yasak.Ancak bir öğrenci ,okulun verdiği ders kitabı ile başarılı bir eğitim sürdürmesi nerede ise imkânsız. Okullarda devlet tarafından ücretsiz olarak dağıtılan ders kitapları kullanılsa bile, bu kitapların içerikleri çok temel ve anlaşılması zor. Ücretsiz verilen ders kitapları ile neredeyse hiçbir sınavda başarılı olamazsınız. Bu yüzden öğrencilerin çalışmaları için kendi ceplerinden kaynak kitaplar almaları gerekiyor.En başarısız kaynak kitap bile 150 TL civarlarında ve sıkı ders çalışan bir öğrenci iseniz bir ay içinde bitebiliyor. Bu durum, öğrencileri ve ailelerini büyük ekonomik sorunlar içine sokuyor. Önceden,” tarikatların yayınladıkları kaynak kitapları kullanılsın.”Diye ders kitaplarının içlerinin boşaltıldığını ve kaynak kitaplar ile bu tarikatların zengin edildiğini düşünürdüm. Şimdi ise bildiğim kadarıyla herhangi bir tarikatın kaynak kitap şirketi bulunmamakta, hala eğitim sisteminin neden kaynak kitap satın almadan devam ettirilemeyeceğini bilmiyorum. Bence, sadece okullar için kaynak kitapların telif hakları kaldırılmalı.Ücretsiz olarak bu kitaplar, çoğaltılırsa ya da akıllı tahtalar aracılığı ile dijital ortamda kullanılır hale getirilirse öğrenciler kaliteli bir eğitim alabilir. Ne de olsa, kaynak kitaplar,okullarda kullanılmıyor.Özel şirketler için değişen bir şey olmaz.


Son madde, kendi okulum dâhil kimi okul için geçerli değil.Kimi okullar, tekstil şirketleri ile anlaşıp, kendi okullarına özel okul kıyafeti diktirebiliyor ve de bunu kullanmayı zorunlu kılabiliyor. Kıyafetler, normal derecede fiyatlandırılsa buna karışmazdım.Ancak tekstil atölyeleri ve terziler,” ne de olsa benden alacaklar başka yerde bu okulun armasının olduğu kıyafetler satılmıyor.” Deyip fiyatları arttırdıkça arttırıyor. Ortaokulda, ailemin iki parça okul kıyafetine ödediği para, Ege’de bir tatil parası ile eşdeğerdi.


Öğrenciler, ücretsiz olması gereken eğitimi almak için bir çok kişiyi zengin etmek zorunda kalıyor. Kendileri ise; özel okullarda notları şişirilen öğrenciler yüzünden puan kaybedip istediği üniversiteye giremiyor.Boğazını anca doyurabildiği için bir birikim yapamıyor.Devlet kitaplarının içi boş olduğundan dolayı aldığı kaynak kitap, şirketleri,zengin ediyor.