DOLAR 32,4504 % -0.15
EURO 34,8290 % -0.66
GRAM ALTIN 2.438,67 % 0,10
ÇEYREK A. 3.987,23 % 0,10
BITCOIN 62.730,01 -2.223
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 18°

HESAPLAMALI DEMOKRASİ 

Son Güncelleme :

29 Mart 2024 - 13:49

HESAPLAMALI DEMOKRASİ 

 

HESAPLAMALI DEMOKRASİ PROJESİ

 

Hesaplamalı Demokrasi Projesi (Computational Democracy Project),  Pol.İs uygulaması ile halk katılımını organize ederek, müzakereci demokrasi yoluyla daha iyi bir yönetim oluşturmak amacıyla  2018 yılında kuruldu.

Kar amacı gütmeyen kuruluş, vatandaşların kollektif zekasını politika oluşturma süreçlerinde yapay zeka yardımıyla  işlevsel hale  getiriyor, sürtüşme ve uzlaşma alanlarını ortaya çıkarıyor.

Kurucular, halkın sesini  sentezlemeye yönelik yeni yöntemlerin nasıl son derece güçlü değişim yaratabileceğini ilk elden görmüşler.

Siyasi gündem belirleme gücünün, yerleşik hiziplerin, özel çıkar gruplarının, partilerin ve uzmanların elinde değil, mümkün olan en kapsayıcı sayıda katılımcı yurttaşların ve bağımsız kamu görevlilerinin elinde olduğu bir dünya yaratmaya çalışıyorlar.

Vatandaş odaklı karar verme, kamusal müzakere ve katılımcı özyönetim gibi yeni süreçleri mümkün kılmak için ileri matematik ve hesaplamayı kullanan  araç ve sistemleri araştırıyor, geliştiriyor, destekliyor ve sürdürüyorlar.

Hesaplamalı Demokrasi Projesi, veri bilimi yöntemlerini, insanlığın karşı karşıya olduğu en karmaşık sorunlara çözüm getirmek amacıyla kullanıyor.

 

POL.İS

 

Pol.is  (https://pol.is/ ) insanların görüşlerini toplamak ve sentezlemek için kullanılan açık kaynaklı bir web uygulaması.

Herhangi bir katılımcı Pol.is’i kullanarak tartışılan bir konu veya politika hakkında yorum gönderebilir.

En önemlisi, diğer kullanıcılar bu açıklamalara doğrudan yanıt veremez, bu da trolleme ve kötüye kullanım olasılığını azaltır.

Bunun yerine, her yorumda “katılıyorum”, “katılmıyorum” veya “geçti/emin değilim” seçeneğini tıklayabilirler.

Pol.is, gerçek zamanlı makine öğrenimini ve yapay zeka kullanarak, benzer düşüncelere sahip katılımcıları farklı düşüncelere sahip diğer kullanıcılarla karşılaştırır.

Yorumları ve verilen tüm oyları analiz ederek, gruplar arasındaki boşlukları ve  anlaşmaya varılan alanları  ortaya koyan bir harita oluşturur.

İnsanları daha fazla destekçinin ilgisini çekecek yorumlar yayınlamaya teşvik ederek fikir birliğine giden bir yol yaratır.

https://compdemocracy.org/Quickstart/ sayfasında pol.is uygulamasına nasıl başlanacağı adım adım anlatılıyor.

 

TAYVAN ÖRNEĞİ

 

Tayvan, daha duyarlı, şeffaf bir hükümet oluşturmak ve vatandaşlarla iletişim kurmak için Pol.is uygulamasını kullanıyor.

Aralık 2014’te, hükümet bakanlarından Jaclyn Tsai, bilgisayar korsanları ve kodlayıcıların katıldığı bir teknoloji yarışmasında, çeşitli çevrimiçi toplulukların politika fikirlerini paylaşabileceği tarafsız bir platformun kurulmasını önerdi.

Yarışmaya katkıda bulunan birçok kişi, hükümetle ortaklık kurarak, 2015 yılında “vTaiwan” platformunu başlattı.

VTaiwan, politik sorunların  çözümlerini tartışmak üzere Pol.is uygulaması yardımıyla, kamu, özel ve sosyal sektörlerden temsilcileri bir araya getiriyor, çevrimiçi ve  yüz yüze tartışmalara dayanarak çeşitli konuları ele alıyor.

Her ne kadar hükümet vTayvan’ın tavsiyelerine uymak zorunda olmasa da, grubun çalışmaları sıklıkla somut eylemlere yol açıyor.

Örneğin, vTaiwan, 2015 yılında, Tayvan’a gelen ve taksi şoförlerinin itirazına yol açan Uber’in en iyi şekilde nasıl düzenlenebileceği konusundaki çıkmazın aşılmasına yardımcı olmuş.

2016 yılında, platformu kullanan yüzlerce sıradan vatandaş, birkaç hafta içinde çevrimiçi içki satışına yönelik yeni düzenlemeler getirmeyi başarmış.

Tayvan hükümeti, 2018’de teknoloji yarışmalarını “Başkanlık Hackathonu” olarak organize etmeye başlamış.

Bu etkinliklerde, vatandaşlardan, devlet çalışanlarından ve bilgisayar korsanlarından oluşan ekipler, ülkenin kamu hizmetlerinde en yenilikçi iyileştirmeleri tasarlamak için yarışıyor.

En iyi takımlar, para ödülü yerine, hükümetten fikirlerini uygulayacaklarına dair bir söz alıyor.

Tayvan hükümeti, yine Pol.is uygulamasını kullanan, “Katıl /Join” (https://join.gov.tw/ ) adlı başka bir sivil katılım platformu daha oluşturmuş.

vTaiwan ve “Katıl”  platformları Tayvan hükümeti ile vatandaşları arasında doğrudan iletişim hatları açıyor.

Yetkililer, temel kamu hizmeti taleplerini belirlerken yeni fikirlere ve düşünme biçimlerine maruz kalıyor.

2019 Başkanlık Hackathon’unun kapanış konuşmasında Başkan Tsai Ing-wen, hükümet yetkililerini, halkın ihtiyaçlarını karşılamak için çalışırken, hacker ruhunu benimsemeye teşvik etti: “Bunu cesurca yapın; Hata yapmaya cesaret edin” dedi.

Tayvan’da dijital teknoloji sivil diyaloğu güçlendiriyor ve hükümete sosyal inovasyon ruhunu aşılıyor.

Herkese söz hakkı vererek Tayvan, gelecek için demokrasisini güçlendiriyor.