DOLAR 32,2691 % 0.02
EURO 34,7249 % -0.08
GRAM ALTIN 2.405,33 % 0,21
ÇEYREK A. 3.932,72 % 0,21
BITCOIN 62.600,18 -1.436
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 16°

Metalci komşularımız

Son Güncelleme :

31 Ocak 2024 - 12:12

Metalci komşularımız

Metal müziği çoğumuz biliyoruz, ülkemizde diğer müzik türlerine nazaran pek tutulan bir tür değil. Ülkemizdeki insanların bir kısmı çok seviyor, bir kısmı saygı duyuyor ama dinlemiyor, bir kısmı ise; bu müzik türünü ülkemizde sanatçı olmanın zorluklarına rağmen üretiyor. Evet, yanlış yazmadım üretiyor. Hatta şehrimizde de, doom metal çalan bir grup var ismi Sis.

Grup üyelerinin tamamı Tekirdağ’dan, belkide komşumuz. Grubun vokalisti aynı zamanda yakın arkadaşım, metalciler arasında Jasmorlee mahlası ile tanınan Mehmet Gökhan Toker. Mehmet ağabey, içimizden birisi, diğer grup üyeleri gibi. Halkın içinden çıkan sanatçılar, elinde milyon dolarlar yerine kazma, kürek olan kişiler.

***   Metal müzik ülkemizde, önyargıların olduğu müzik türlerinden bir tanesi. Hak ettiği değeri görmüyor. Bu durum sadece ülkemiz için geçerli değil tabii ki. Yurtdışındaki gruplar da, az dinlenmekten mustarip. Metal müziğin tutulmamasının sebepleri var, herkese uyan bir tür değil bu belli.

Maalesef ki, müziği para için yapan gruplar, rekorlar kırıyor, başarılı görünüyor. Sadece bireysel gözlemlerime dayalı olarak söylüyorum, ülkemizde az dinlenen türler çok daha büyük emek harcanan türler. K-pop, Türkü, Türk halk ve Türk sanat müzikleri, protest müzik, klasik müzik, metal, gibi türler ülkemizde hak ettiği değeri görmüyor. Birkaç tür hariç, birçoğunun bizim kültürümüzden gelmesi ne kadar acı değil mi?

İlk bakışta, kültürümüz ile metal müzik pek yakın gözükmüyor ancak Türkiye’nin kültürü ile metal müzik çok benzer. Metal müzik dinlerken, kültürümüzde olan pek çok şey buluyorum. Siz de dinlerseniz bulabilirsiniz. Aslına bakarsanız, ülkemizdeki pek çok metal grubu, kültürümüzü dünyaya daha iyi anlatıyor. Sanatçılardan, fenomenlerden bizi küçük düşürmesinler yeterli dediğimiz zamanlarda, metalciler hiçbir skandala imza atmadı.

Ülkemizdeki metalcilerin amacı hiçbir zaman, kültürümüzü bozmak ya da unutturmak olmadı. Aksine, bende dâhil birçok metalcinin dinlediklerine bakarsanız, birçok türkü bulursunuz. Bunu, metalci olmadan anlamak zor ancak türkülerimiz ile metal müziğin birçok ortak noktası var, birbirlerine o kadar benziyorlar ki; türkülerden uyarlama metal müzikler neredeyse hiç sırıtmıyor. Örnek isterseniz, Pentagram adlı grubun, Bolu yöresinden Dertli adlı âşık tarafından yazılan, Şeytan Bunun Neresinde uyarlamasına göz atabilirsiniz. Türkü gibi hissettireceğine eminim.

***        Ülkemizde, halkın içinden çıkan müziğin tutmamasının en büyük sebeplerinden biri ekonomik. Özellikle, Sis gibi yerel gruplar kendilerini plak şirketlerine bağlı tutmadıkları sürece, büyümeleri zorlaşıyor.    Sadece metal grupları değil, her küçük sanatçı bu durumdan rahatsız. Büyük plak şirketlerinin istediği şekilde müzik yapmayan gruplar ya da plak şirketleri tarafından başarısız olacağı ön görülen gruplar, maalesef ki ekonomik olarak yok olmaya yaklaşıyor. Belediyeler de, bakanlıklar da bu gruplara yeterli desteği vermiyor.

Biraz daha Sis’ten bahsetmek gerekirse, Sis 2013’te kurulan bir grup. Grup 2014 yılında ilk demo-albüm’ü olan Yaslı Dünya’yı çıkardı. Daha öncesinde de, çeşitli single ve EP’lere imza atmıştı. İkinci albüm için ise, 2018’e kadar beklememiz gerekti. Beklediğimize değdi, hem fiziksel hem dijital olan Karanlığın Fısıltıları adlı albüm yayınlandı. Çok beğenilmesi sayesinde, Sis kalıcı bir grup oldu. 2023’te çıkardıkları Nef’es EP’si ile grup ülke çapında ses getirdi. Nef’es sonrasında grup, albüm çıkarma kararı aldı. Yeni albümün, iki şarkıdan oluşan teaser’ı Har-ı aşk 2 şubatta yayınlanacak. Grup, ilginizi çektiyse takipte kalmayı unutmayın.

 

Nef’es EP’sinden, Gelinciklere Yaşam Borcum Var eseri, grubun en hoşuma giden şarkısı. Sizi, sözlerini dinlemeden içine alan girişi, hayatın kendisi gibi yavaş ancak bir o kadar da ağır gitarları, sözlerini dinlerken gelen gelincik ile kendinizi karşılaştırma duygusu, bir anda “bu dünyaya bir gelincik kadar faydam dokundu mu?” sorusunu aklınıza getirmesi ile her dinleyende farklı bir anlam vermesi, eserin usta ellerden çıktığının bir göstergesi.

Usta ellerden çıkma bir grup Sis. Üyelerinin müzik hayatı başladığında, ben daha hayatta bile değildim. Tecrübeyi, her eserinde duyabiliyorsunuz. Grubun bütün sanatçılarına, bize bu güzel eserleri yarattıkları için selam olsun!

*** Metal müzik hakkında ön yargılı olanlar, hala var. Onlara önerimdir, ön yargılarınızı temizleyip biraz metal dinleyin. İster boş kafa ile ister dolu kafa ile fark etmez. İllaki, sizi temsil eden, ortak şeyler bulacaksınız. Sanılanın aksine, metal müzik içine kapalı ve sadece katı insanların dinlediği müzikler değil. Metal, toplumdan dışlananların, içindeki boşluğu doldurmak isteyenlerin, isyan edip değişim yapmak isteyenlerin, müziği. Kısaca, halkın içinden gelenlerin müziği.

Metalciler, sanılanın aksine yüzüne bir evcil hayvanın kütlesi kadar makyaj yapıp, saçlarını beline kadar uzatıp, geceleri gözükmeyecek kadar siyah giyinip, sabah akşam milletle kavga eden kişiler değiller. Özel bir şey olmadığı sürece, bende dâhil birçoğumuz günlük kıyafetler giyiyoruz.

Bu yüzden, sadece bir metal müzik parçasını denediniz diye, borca girip pahalı takılar, kıyafetler almak zorunda değilsiniz. Metalci, metalci gibi giyinen kişilere denmez. Metal müziği severek dinleyenlere denir.

Sizde, bir değişiklik olsun deyip metal müzik dinlemek isterseniz, Sis’ten başlayabilirsiniz. Bir müzik ile ortak noktanızın olduğunu görünce, şaşıracaksınız.