DOLAR 32,2543 % -0.02
EURO 34,6835 % -0.11
GRAM ALTIN 2.397,90 % -0,10
ÇEYREK A. 3.920,56 % -0,10
BITCOIN 62.490,01 -0.911
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 19°

Otobüse binmek zor olmamalı

Son Güncelleme :

12 Aralık 2023 - 11:35

Otobüse binmek zor olmamalı

Özellikle dış ülkelerde, daha hızlı, çevreci ve daha ucuz olduğu için kullanılan bir araç var. Otobüsler, kimi şehirlerde arabalardan bile daha avantajlı. Otobüslerin, iyiliği veya kötülüğü ise şehirden şehre değişiyor.

Örneğin, Hollanda, kaliteli şehir planlaması ve güzel otobüs altyapısı denilince, akla ilk gelen ülke. Eğer ülkemizdeki, iyi tasarlanmış şehirlere örnek ver derseniz, Eskişehir derim sizlere. Tekirdağ için ise durumlar farklı. Okula gitmek için otobüs kullanan bir genç olarak, sizlere otobüslerin sorunlarından bahsedeceğim.


Bahsetmek istediğim ilk sorun, otobüs fiyatları. Kabul ediyorum, petrol fiyatları artıyor, giderler büyüyor, araçlar pahalılaşıyor, bakımlar zorlaşıyor. Belediyenin kendini düşünmesi gerekli, biliyorum. Peki, gençleri kim düşünecek?

Gençlerin, en büyük giderlerinden biri, ulaşım. Her otobüse bindiğinde 10TL ödemek zorunda kalıyor, bu gençler. Diğer ulaşım araçlarından, ucuz olması gereken otobüsleri, günde iki kere kullandığınızda cebinizden çıkan para 20TL. Bu rakam, biz öğrenciler için çok yüksek. Fiyatlar ile ilgili anket yapılırsa, büyük çoğunluğun, memnun değilim, diyeceği kanaatindeyim.

Öğrenciler bu durumda iken, gençler ve orta yaşlılar da fiyatlardan memnun değil. Zira tam bilet 15TL. İş gücüne katılan kişilerin ücretleri böyle iken, gençlerin ve öğrencilerin ödediği vergiler ile emekli maaşı alan yaşlılar ise, fiyatlardan şikâyetçi değil. Onlar için otobüs hala bedava. Kısacası otobüslere, iş gücüne katılanlar para veriyor. Tabii ki sözüm, hem iş gücüne katılan, hem de 65 yaş üstü olanlara değil. İş yerine giden, 65 yaş üstü bireylerden para almak, ayıp olur.


İndirimli bilet için 10TL demiştim. Birkaç hafta öncesi ise oluşan kuyruklardan ötürü, kartlarının vizelerini yeniletme fırsatı olmayan öğrenciler, 15TL ödemek zorunda kaldı. Ben, bu yazının ilk halini yazdıktan birkaç gün sonra, vize yenileme tarihinin 02 Ocak’a ertelendiği açıklandı. Geç de olsa, bizleri düşünerek adım attıkları için sorumlulara teşekkür ederim. Kart vizelerinin, yenilenme tarihlerinin ertelenmesi ile bir sorun daha doğdu. Vizelerini eski yenileme tarihinde yenilemeyenler, ertelenene kadar 15TL ödemek zorunda kaldı. 15TL ödeyen gençlerin, fazladan bastığı 5TL iade edilirse, sosyal belediyeciliğin en büyük örneklerinden birini, görmüş oluruz.


Otobüse binmek zorlaştığında, kimi yolcular sinirleniyor. Daha da kötüsü, otobüs ortamı, şoförleri sinirlendiriyor. Sabahtan akşama kadar direksiyon sallamanın, hele ki bunu Tekirdağ trafiğinde yapmanın, zor olacağını düşünüyorum. Birde, zorluğuna aklımın eremeyeceği bir sorumluluğu daha var şoförlerin, insanlar ile uğraşmak. Şoföre bağıranlar, yolcuya bağıranlar, ücretsiz binmek isteyenler, şoförün direktiflerine uymayanlar, inanın uğraşılacak iş değil. Şoförler sinirli diyebilirsiniz, ancak siz şoförün yerinde olsanız, ne yapardınız?

Eğer, otobüslerde beğenmediğiniz bir şey olursa, lütfen şoför ile tartışmayın. Sinirinizi, hiçbir zaman emekçilerden çıkarmayın. Şikâyetlerinizi, mümkün olduğunca üst kademelere iletmenizi öneririm. Eğer üst kademeler sizi dinlemiyorsa da, sandığa.

Otobüslerin iş yapmaları için, şehirdeki yolların otobüs kullanımına elverişli olması gerekli. Yurt dışındaki şehirler, otobüsleri daha güzel hale getirmek için birçok çalışma yapıyor. Bu çalışmalar arasından, benim en çok beğendiğim ise, otobüs yolları. Sadece otobüslerin gitmesi için yapılan yollar, kulağıma çok hoş geliyor. Keşke, Tekirdağ’da da böyle yollar görebilsek.


Otobüs şoförlerinin, bıktığı başka bir konu da otobüslerin kendisi. Çoğu otobüs kocaman, şehir içinde otobüsün görmenizi engellediği çok yer var. Otobüsün önünde ya da karşı şeritte, ne olduğunu görememek, sollarken korkutuyor. Eminin kocaman otobüsü, şehir içinde sürmek de zordur.Birde, bazı otobüslerin şanzımanları ve debriyajları çok garip,otobüs vites değiştirirken ya da kalkarken hacıyatmaz gibi oluyorsunuz. Otobüs ise Nazım Hikmet’in, Makinalaşmak İstiyorum, şiirini söylüyor.

Otobüslerin bir başka kötü olduğu konu ise kapasiteleri, özellikle giriş-çıkış saatlerinde, hemen hemen her otobüs tıka basa dolu geliyor. Bazı otobüsler, dolu olduklarından, durakta bile durmuyor. Giriş-çıkış saatlerinde otobüse binenler, çok zorlanıyor.

 

Yazımı, bir uyarı ile bitirmek istiyorum. Otobüsler bir alternatiftir, fakirlerin kullanacağı araç olarak görülmemelidirler. Saygılarımla…