DOLAR 32,2658 % 0.02
EURO 34,7169 % 0
GRAM ALTIN 2.403,51 % 0,13
ÇEYREK A. 3.929,73 % 0,13
BITCOIN 62.412,63 -2.479
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 23°

Yerli ve Milli Güzelliklerimiz

Son Güncelleme :

23 Ocak 2024 - 12:16

Yerli ve Milli Güzelliklerimiz

Bir şey kullanırken, menşe ülkesine dikkat edenler vardır aramızda. Bende, çoğunlukla aldığım ürünlerin menşe ülkesine bakıyorum. Bir alanda, yerli ürünlerimiz maalesef ki yabancılara kıyasla güçsüz kalıyor. Bahsettiğim sektör, tabii ki de bilişim sektörü. Ülkemizde üretilen bilişim gereçlerinin birçoğu, yabancı ülkelerde üretilenlerin gerisinde kalıyor. Pek bilinmeyen ancak yabancı muadilinden daha güzel olan yerli bir bilişim ürünümüz var, klavye düzenimiz.

Birçoğumuzun, duyup umursamadığı. Bazılarımızın, kullanmaktan kaçındığı F klavye düzeninin faydaları ise saymakla bitmiyor.


F klavye düzeni, ismini en sol üstteki harften alıyor. Şuanda, en çok kullanılan klavye düzeni olan Q klavye düzeni de aynı şekilde. Eğer hangi düzende kullandığınızı bilmiyorsanız, klavyenizin en solundaki en üstteki tuşta hangi harf varsa o düzendesiniz demektir.

Eğer Q klavye kullanıyorsanız, F klavyeye geçmek için birçok sebebiniz var. İlk sebebi, yerli olması. Klavye düzeni ilk olarak, 1955 yılında Bakanlıklar arası Standardizasyon Komitesi tarafından onaylandı. O dönemlerde bilgisayar yoktu, F klavye ülkemizdeki çoğu daktiloda kullanıldı. Şuanda, internetteki ikinci el daktilolara bakarsanız F klavye düzenini görebilirsiniz.

F klavye, bizden gelen bir klavye. Türkçe yazmak için özel olarak hazırlandı. Günümüzde, ulusal olarak kullanılan en yaygın klavye düzeni olan Q klavye, herhangi bir dil için özel olarak hazırlanmadı. F klavye ise, Türkiyeli daktilo öğretmenleri ve yetkililer tarafından Türkçe yazmak için hazırlandı.


Yerli ve milli olmasının yanı sıra, birçok avantajı daha var. F klavyede, Türkçe yazı yazarsanız sağ elinizin %51’i, sol elinizin %49’unu kullanırsınız. Bu da, ellerinizi orantılı olarak kullanmanızı sağlar. Bunun yanı sıra, F klavyenin sadece orta kısmındaki harfleri kullanarak, Türkçe metinlerin %55’ini yazabilirsiniz.

 

F klavye, sadece dilimize uygun olmakla kalmıyor. Daha hızlı yazmamızı da sağlıyor. Eğer, aynı iki kişiden birine Q birine F klavye verirseniz. İki kişinin de klavyelere erişmesi için vakit tanırsanız, F klavye kullanan kişi Türkçe dilinde %11 daha hızlı yazacak. Bunun avantajını ben de görüyorum, yıllardır Q klavye kullanan biri olmama rağmen, yavaş yazıyordum. Yıllardır alıştığım Q klavyeyi kullanarak, dakikada 32 kelime yazıyordum. 2023 yılında, kullanmaya başladığım F klavye ile dakikada 39 kelime yazabiliyorum. Eminim ki, ilerleyen yıllarda daha hızlı yazacağım.


Siz de, F klavyenin avantajlarından yararlanmak istiyorsanız, hemen şimdi başlayabilirsiniz.  Telefonda kullanmak için birkaç ayar değiştirip hemen başlayabilirsiniz. Bilgisayar için ise bir F klavye almanız lazım.  F klavyenizi aldıktan sonra, bilgisayarınızda da F klavyenizi gerekli ayarlamaları yaparak kolayca kullanmaya başlayabilirsiniz. Çoğu teknolojik araç ile uyumlu bir klavye düzeni.

F klavyenizi ayarladıktan sonra, klavyeye alışmanız biraz zaman alacak. Benim klavyeye bakmadan yazmam, yaklaşık 1 haftamı aldı. Sizde de yaklaşık 1 hafta sürer diye düşünüyorum. Klavyeye alışmak için size önereceğim iki şey var. İlki her yerde, F klavye kullanmanız. Bol bol F klavye kullanarak yazın, mesajlaşın. İkincisi ise, keşke haberim olsaydı dediğim bir şey. F klavyenin, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan web sitesinde, F klavye dersleri bulunmakta. Siteye ulaşmak için –  http://fklavye.gov.tr/  – adresinden F klavye derslerine erişebilirsiniz. Gayet kaliteli, eğitici dersler ve videolar var bu sitede.


F klavye, zamanında üstüne çok düşülen bir mevzu olsa da günümüzde önemsenmiyor. Resmi kurumlarda 2017 yılından beri kullanılması zorunlu olmasına rağmen, mezun olduğum 50. Yıl Ortaokulu’ndaki birkaç bilgisayar hariç, kullanan resmi kurum görmedim. Mahkemelerde kullanıldığı söyleniyor, yolum düşmediği için gerçekten öyle mi bilmiyorum. Eğer kullanılıyorsa, yerli klavyemizin kullanıldığını görmesem de bilmek iyi hissettiriyor. F klavyenin yaygın olarak kullanılmadığını görmek ise beni içten içe üzüyor.

 

Belki bir gün, unutulup gidecek bir klavye düzeni F klavye. Daha avantajlı olmasına rağmen, iyi pazarlanamaması ve çok uluslu şirketlerin öyle istemesi yüzünden, yıllardır kullanılan yerli bir değerimiz unutuluyor. F klavyeye sahip çıkalım değerli okurlarım. Türkçe kullanan birçok kişi için F klavye, uygun bir klavye düzeni. Bizler için tasarlanmış.

Bu yüzden, değerimize sahip çıkalım. Başlamak için hiçbir zaman geç değil, yıllardır size dikte edilen Q klavyeyi terk edip, yerli klavyemiz olan F klavyeye geçmeniz için bir engel yok. Değerlerimize sahip çıkalım, değerli okurlarım.