DOLAR 32,3983 % -0.13
EURO 34,8049 % 0.14
GRAM ALTIN 2.440,32 % 0,07
ÇEYREK A. 3.989,92 % 0,07
BITCOIN 62.530,01 -1.709
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 16°

ACILARIMIZ HALA TAZE

Son Güncelleme :

07 Şubat 2024 - 11:47

ACILARIMIZ HALA TAZE

“569 DEPREMZEDEYİ MİSAFİR ETTİK”

“TÜM İMKÂNLARIMIZI SEFERBER ETTİK”

 

 

“138 KİŞİLİK ARAMA KURTARMA EKİBİ OLUŞTURDUK”

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen ve asrın felaketi olarak nitelendirilen deprem felaketinin birinci yıldönümünde hayatını kaybeden vatandaşlar, Süleymanpaşa ilçesi sahil dolgu alanında düzenlenen programla anıldı.

Kahramanmaraş depreminde bölgeye yapılan desteklerden bahseden Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak; “Deprem felaketinin haberini alır almaz tüm imkânlarımızı seferber ettik. Arama, kurtarma ve insani yardım faaliyetlerinde etkin bir şekilde görev aldık. Yardım kampanyasına öncülük ettik. Gıda, hijyen malzemeleri, çadır, soba, giyim, WC vb. ihtiyaç maddelerini bölgeye sevk ettik. Çiftçilere yem fabrikamızdan hayvan yemi gönderdik. İlimize gelen 569 depremzedemizin tüm ihtiyaçlarını karşılayarak otellerde misafir ettik. “diye konuştu.

Programda; Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin depreme hazırlık çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi verildi.

“TESKİ DEPREM SONRASI SU SORUNUNA MÜDAHALE ETTİ”

Depremde yaşamını kaybeden vatandaşları saygı ve rahmetle andıklarını söyleyen Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak; “6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta meydana gelen büyük deprem felaketinin üzerinden 1 yıl geçti. 16 ilimizde büyük yıkıma neden olan 7.7 ve 7.5 şiddetindeki iki büyük deprem, ülkemizi ve milletimizi derinden etkiledi. Asrın felaketinin yaşanmasının ardından halkımız, tüm zor zamanlarında olduğu gibi fedakârlık, yardımlaşma ve dayanışmanın en güzel örneğini ortaya koymuştur. Türk halkı olarak depremzedelerimizle tek ses, tek yürek olduk. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak deprem felaketinin haberini alır almaz tüm imkânlarımızı seferber ettik. Arama, kurtarma ve insani yardım faaliyetlerinde etkin bir şekilde görev aldık. Tekirdağ ilimizde deprem bölgesine yönelik yardım kampanyasına öncülük ettik. Gıda, hijyen malzemeleri, çadır, soba, giyim, WC vb. ihtiyaç maddelerini bölgeye sevk ettik. Ayrıca bölgedeki hayvancılığı desteklemek amacıyla yem fabrikamızda üretilen hayvan yemlerini depremzede çiftçilere gönderdik. İlimize gelen 569 depremzedemizin tüm ihtiyaçlarını karşılayarak otellerde misafir ettik.

TESKİ ekiplerimiz Kahramanmaraş Depremi sonrasında tüm ekipmanlarıyla depremzedelerin suya erişimini sağlamak için hizmet verdi. Öte yandan güzel Tekirdağ’ımızı depreme daha dirençli bir kent haline getirmek için çalışmalarımıza devam ettik. Olası afetlere yönelik çalışmalarımızı, deprem konusu ülke gündeminde yokken; 2014 yılında başlatmıştık.  Yaklaşık 10 yıllık süre içerisinde bu uğurda büyük mesafe kat ettik.” diye konuştu.

“KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN İLK ADIMINI ATTIK”

Vatandaşlardan gelen başvurular doğrultusunda binaların deprem dayanıklılık testlerini ücretsiz olarak belediyenin yaptığını söyleyen Başkan Albayrak; “Süleymanpaşa ilçesi Altınova Mahallesi’nde Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından ilan edilen kentsel dönüşüm ve gelişim alanında rezerv konutların üretilmesi ihalesini tamamlayarak konut yapımına başladık. Kentsel dönüşümü teşvik etmeye yönelik imar plan notları ve imar plan yönetmeliği, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisimizce onaylanmıştır. Trakya Belediyeler Birliği ile Tekirdağ Büyükşehir Belediyemiz bünyesinde Bilimsel Çalışma Grubu oluşturulmuştur. Namık Kemal Üniversitesi tarafından yapılmakta olan deprem laboratuvarına destek veriyoruz. Tüm ilçelerimizi kapsayan deprem kayıp tahmin projemizi başlattık ve bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Afetlerde kullanılmak üzere daha önce alınan, içlerinde arama kurtarma ve kişisel donanım malzemeleri olan deprem konteynerlerinin sayılarını yeni alımlarla arttırıyoruz. Mevcutlara ek olarak kırıcı kesici ve ayırıcı arama kurtarma ekip ve ekipman alımları, deprem sonrası barınma alanlarına alınan konteyner, WC’lere ek olarak mobil aşevi, mobil duş – WC alımları gerçekleştirdik. İlimizde 11 ilçede tespit edilen geçici barınma alanlarına TESKİ tarafından su ve kanalizasyon hatlarının götürülmesine yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Deprem sonrası diğer ilçelere altyapı hizmetlerinin götürülmesine yönelik çalışmalarımıza başladık. Büyükşehir Belediyemiz tarafından 5 grup halinde toplam 138 kişilik Arama Kurtarma Ekibi oluşturduk.  Afet sonrasında yaşam alanı ve soğuk hava deposu olarak kullanılması planlanan konteynerlerin temini için Asyaport ile protokol imzaladık. TESKİ tarafından su ve kanalizasyon altyapıların afetlere karşı dirençlerini arttırmak amacıyla çalışmalar yapılmaktadır.

Belediye başkanlığımız bünyesinde kullanılmak üzere uydu telefonları alınarak, her ilçenin itfaiye istasyonuna 1 adet olacak şekilde dağıtımı yapılmıştır.  Altyapı güçlendirme çalışmaları devam eden röle istasyonlarımızın mevcut enerji ve arıza durumlarını anlık olarak raporlayan ikaz sistemi kurulmuş olup ilçe belediyelerimizin talepleri doğrultusunda birer röle kanalı tahsis edilerek ilgili belediyelerin cihazlarına frekanslar yüklenmiştir.  30 metrelik merdivenli itfaiye aracı,  çok maksatlı müdahale aracı,  dar alanlara müdahale aracı alınarak hizmete sunulmuştur. “ diyerek sözlerini tamamladı. Daha sonra Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Sevim Avcı Yener ve Genel Sekreter Yardımcısı Alpaslan Kurtoğlu, programa katılanlara depreme karşı hazırlık çalışmaları hakkında detaylı sunum yaptılar. Habertrak/Serhat Yeşilipek