DOLAR 32,3797 % -0.19
EURO 34,7311 % -0.04
GRAM ALTIN 2.433,23 % -0,22
ÇEYREK A. 3.978,33 % -0,22
BITCOIN 62.807,16 -1.318
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

ÖĞRETMENLERE ÇOK İŞ DÜŞÜYOR

Son Güncelleme :

27 Eylül 2023 - 11:08

ÖĞRETMENLERE ÇOK İŞ DÜŞÜYOR

Dr. Nezih Okur’un 14 Eylül 2023 günü Habertrak köşesinde yine çok önemli bir yazı; Mutlu Kimyalar diye bir çalışması yayınlandı. Kimya eğitiminden tutun da özgün bir düşünür nasıl yetişir, felsefesine kadar tecrübelere ve akademik çalışmalara dayanan iç aydınlatıcı bir çalışmanın sonuç bölümü ise;

 

“ Özgün, yaratıcı, eleştirel düşünen öğrenciler yetiştirmek, temel bilimleri sevdirmek, öğretmek ve gerekli becerileri kazandırmak için öğretmenlere çok iş düşüyor.” diye bitiyordu.

 

Bütün mesleklerin anası, hatta toplumların öncüsü olacak insanları yetiştirecek ve çok iş düştüğünü bildiğimiz öğretmenler bu zorlukların altından kalkacaklar ama onların yaşadıkları zorlukları ortadan kaldırdığımız sürece…

 

Hiçbir öğretmenin, günümüz şartlarında Sokrates gibi ideale sahip olmasını bekleyemeyiz. Onların en önemli barınma ve maaş sorunlarını çözmediğimiz, gelişmiş ülke seviyesine çekmediğimiz zaman, düştükleri yaşam savaşından geriye kalan son nefesleriyle ne kadar yardım edebilirlerse o kadar edeceklerdi…

 

Çağatay Güler’in Cumhuriyet Gazetesi köşesinde paylaştığı, bilgi verdiği konu da Dr. Nezih Okur’un paylaşımı kadar değerli ve dikkat çekiciydi. Çocuklara yönelik reklâmları, bilimsel verilerle işliyor, anlatıyordu Halk Sağlığı Uzmanı Çağatay Güler.

 

Oldukça dikkat çekici, hatta insanın kanını donduracak tuzaklar karşısında düşük eğitimli gençlerin yapacağı hiçbir şey yoktur. Gerçekten de ailelerin bilincine ve öğretmenlerin görgü, bilgi ve bilinçlerine çok iş düşüyor.

 

Halk Sağlığı Uzmanı Güler, ayarı kaçmış reklâmların “Yıkıcı bir sosyal çevre saldırısına” dönüştüğünü söylüyor. Gelişmiş bir ülkede çocukların yılda KIRK binden fazla reklâm izlediği gerçeğini duyunca inansın tüyleriyle birlikte ruhunun da titrememesi mümkün mü?

 

Sayın Güler, aynı zamanda yanlı, kötü niyetli reklâmların psikolojik yönlendirmeyle, çocukların karar verme yeteneğini zayıflatmaması ve onların gerçekten gereksinim olmayan bir şeyi almaması konusunda, reklâmların dürüstlük ilkesinden kopmaması gerektiğini savunuyor.

 

Dr.Nezih Okur köşesinde ne demişti; “ Temel bilimleri sevdirmeliyiz!”

 

Yani; Matematik, fizik, kimya, biyoloji, astronomi…

 

İlk uçağa bindiğim zaman jet motorları çalıştı. Hissettiğim güç, insanüstüydü. Tonlarca ağırlığa sahip uçak İstanbul’un üzerinden havalanırken ilk minnettarlığımı Uçak Mühendisliği içinde bulunan herkese yaptım. İşte bunlar, minnettar olduğumuz kişiler; matematik, kimya, fizik, biyoloji ve astronomi bilimlerinden tıka basa besleniyorlar.

 

Bu yüzdendir ki halen büyük markaları dünyaya sunamıyoruz. Bir sürü iç kavga ve polemik-söz dalaşı… Oysa bu topraklarda çok gözyaşı, çok sürgün, çok zamansız ölüm yaşandı. Şimdi, tam da büyük sevinçlerin, sevgi dolu, insanlık taşkını yaşayacak sevgilerin çağı başlasa nasıl olur?

 

Çok iş düştüğünü bildiğimiz öğretmenlere yüklediğimiz kutsiyet kavramını bir kez daha gözden geçirip, uygar dünya ile başa çıkacak nesiller yetişmesini istiyorsak, çok iş düşen öğretmenlere ÇOK önem vermeliyiz! Her alanda; ekonomik, maddi ve onursal…