DOLAR 32,3867 % -0.17
EURO 34,7956 % 0.14
GRAM ALTIN 2.427,55 % -0,46
ÇEYREK A. 3.969,05 % -0,46
BITCOIN 62.160,06 -2.278
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

ÜCRETSİZ, TAM BİLET, İNDİRİMLİ

Son Güncelleme :

12 Eylül 2023 - 11:54

ÜCRETSİZ, TAM BİLET, İNDİRİMLİ

    ( 65 Yaş Üstü İnsanlarımız, Başınız Yere Eğilmesin )

   Sosyal, kültürel bir gözlem niyetiyle, sırasıyla ve bir gün boyunca farklı yönlere giden halk otobüslerimize bindim. Büyük çoğunluğu bakımlı ve klimaları çalışıyor. Büyük çoğunluğunun şoförleri de yaptığı işin bilincinde hizmet verdiği insanlarla iyi bir dille iletişim kuruyor.

Esas meseleye gelmek istiyorum. Binen on yolcudan yedisi kartını okutunca, otomatik olarak “Ücretsiz” diye duyuru yapan, bir kadın sesi, aracın her tarafından duyuluyor. 65 yaş üstü ücretsiz kartı olan yolcularımızı görmek, izlemek için en arka koltukları seçtim.

Nasıl bir manzara ile karşılaştığımı söylemek isterim! Yanımıza birkaç sosyolog ve psikolog alıp aynı gözlemleri yapsak ortaya çıkan sonuç şu olurdu; 65 yaş üstü binenlerin “Ücretsiz “ diyerek duyulan sesten sonra neredeyse büyük çoğunluğunun başlarıyla birlikte ruhları da yere eğiliyor. Yaşanan tam manasıyla; yasal, kurumsal bir MOBBİNG…

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı bu konuda ne düşünüyor; başı öne eğilen bütün 65 yaş üstü insanlarımız adına bilmek isterim! Sayın Başkan, Sayın Müdürler; bu konuda ne düşünüyorsunuz? Bu yüksek ses; “ Ücretsiz” , “ Tam Bilet” veya “ İndirimli” demek ne anlama geliyor?

Ulaşım Dairesi Başkanlığı Sayın ilgilileri şöyle yorum yapabilir; “ Biz kanunları uyguluyoruz!”

65 yaş üstü ücretsiz kart alanlar adına şu soruyu sormak istiyorum;

“ Yasalar, insanlarımızı daha mutlu kılmak için yapılmıyor mu? Hele sosyal, kültürel yasalar?”

İşin diğer tarafına; ekonomik tarafına gelirsek, halk otobüsleri özel şahıslar tarafından işletilse, bu kadar çok 65 yaş üstü, yani ücretsiz taşımacılık muhtemelen o firmalara zarar ettirir. O yüzdendir ki bu tür hizmetler tamamıyla belediyelerimiz tarafından işletilmelidir. Ama nasıl? Tam da buraya gelmek isterim! Bu işin ortası, kıyısı yok mudur? Türkiye’de taşımacılık hizmeti veren bütün belediyeler bir araya gelerek, fikir fikre muhtaçtır felsefesinden yola çıkarak, bir çözüm yolu bulunamaz mı? Gerekirse bir miktar katılım paylarını 65 yaş üstü yolcularımız da verebilir.

Kaç kişiden dinledim bilmiyorum ama gözlemim şudur; “Ücretsiz” diye bağıran, mobbing çağrıştıran bu sesin insana dokunan tarafı yüzünden birçok emekli:

  • “Madem bizim hakkımız, niçin bu şekilde, suçlu gibi teşhir ediliyoruz? Veya bizler de bir miktar katılım payı verelim yeter ki böyle ‘Ücretsiz’ diye bağırıp, bizim canımızı yakmasınlar…”

Bu konuyu daha önce de yazdık, dikkat çektik. Değişen tek şey oldu; 65 yaş üstü insanımız kartı okutunca “Ücretsiz” diye bağıran ses daha da yüksek çıkıyor…

65 yaş üstü, kısacası çoğu insanımızın geliri oldukça az. Bırakın seyahat etmeyi, beslenmeleri yeterli değil ki çoğunun yüzünden, duruşundan anlaşılıyor. Onlara yapılacak, bir can suyu sayılacak bu hizmeti “Mundar” etmeyelim…